Μόνο με ραντεβού στα ιδιωτικά ιατρεία

0
3054

Μέχρι δύο άτομα στον χώρο αναμονής.
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, μιλάει στα “ΧΡΟΝΙΚΑ”.

Ανοικτά παραμένουν τα ιδιωτικά ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα στη Δράμα, αλλά με τροποποιήσεις ως προς την εξυπηρέτηση του κοινού, σύμφωνα με όσα είπε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Πυρηνικός Ιατρός, κα Όλγα Βασιλείου. «Τα ιδιωτικά ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα είναι ανοικτά, καθώς πρέπει να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό, που χρειάζεται να κάνει ορισμένες εξετάσεις» δήλωσε.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ εξήγησε ότι οι οδηγίες που υπάρχουν από την πολιτεία είναι σαφείς. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο μετά από τηλεφωνικά ραντεβού. Δηλαδή, όποιος χρειάζεται να επισκεφθεί γιατρό (είτε ιδιώτη κλινικό ιατρό είτε εργαστήριο) θα πρέπει να το έχει προγραμματίσει τηλεφωνικά νωρίτερα.
Η κα Βασιλείου εξήγησε τον λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητο το τηλεφωνικό ραντεβού: «Είναι χρήσιμο να πάρουμε από το τηλέφωνο ιστορικό, να ρωτήσουμε εάν ο ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα. Θα πρέπει φροντίσουμε, ώστε να μην συγκεντρώνονται πολλά άτομα στο ιατρείο μας. Θα πρέπει να υπάρχουν μέχρι δύο άτομα στον χώρο αναμονής. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο ιατρείο την ίδια ώρα ηλικιωμένους και παιδιά. Παράκλησή μας λοιπόν είναι, εάν οι ασθενείς θέλουν να επισκεφτούν τον γιατρό τους ή θέλουν να κάνουν κάποιες εξετάσεις, να πάρουν πρώτα τηλέφωνο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Ακόμη και για τις αιμοληψίες για τις οποίες δεν κλείναμε ραντεβού μέχρι σήμερα, πλέον θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά για να κλείσουν ραντεβού με τον μικροβιολόγο. Όσον αφορά τα εμπύρετα περιστατικά που έχουν συμπτώματα (του νέου κορωνοϊού) αυτά δεν θα εξυπηρετούνται σε ιδιωτικά ιατρεία. Αυτοί οι ασθενείς θα παίρνουν τηλέφωνο τον ιατρό τους και του λένε ότι έχουν τα συμπτώματα ή θα καλούν τον τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΔΥ -1135- και θα ακολουθούν τις τηλεφωνικές οδηγίες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ασθενείς στη Δράμα οι οποίοι παρακολουθούνται μέσω τηλεφώνου”.
Σχετικά με τις συνταγογραφήσεις, τις οποίες χρειάζεται να κάνει σε τακτικά διαστήματα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η κα Βασιλείου απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ είπε ότι “σε ότι αφορά στους προληπτικούς ελέγχους (π.χ. εξετάσεις χοληστερίνης, τριγλυκεριδιών ή σακχάρου), οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην προσέρχονται για τακτικό έλεγχο. Σχετικά με τις συνταγογραφήσεις η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι το Υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει μια πλατφόρμα ώστε η συνταγογράφηση να γίνεται ηλεκτρονικά αλλά να ενημερώνεται και ο φαρμακοποιός. Να μην χρειάζεται δηλαδή να προσκομίσει κάποιος την συνταγή στα φαρμακεία. Αυτή την στιγμή πάντως οι συνάδελφοι συνεχίζουν να συνταγογραφούν. Βέβαια σε χρονίως πάσχοντες δίνονται και τρίμηνες ή και εξάμηνες συνταγές”
Όπως εξήγησε η κα Βασιλείου, οι λόγοι για τους οποίους γίνονται αυτές οι αλλαγές είναι για να αποφύγουμε επιπλέον μετακινήσεις και να μην γίνει περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα. “Το μήνυμα “μένουμε στο σπίτι” έχει αυτό το νόημα. Είμαστε όλοι μια αλυσίδα και θα πρέπει να ακολουθούμε κάποια βήματα. Εάν ένας κρίκος σπάσει, τότε αντιλαμβάνεστε ότι από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να υπάρξει και έλεγχος”.
Τέλος η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας δήλωσε πως είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά καταλήγοντας ότι το σημαντικότερο από όλα είναι οι ευπαθείς ομάδες -οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά- να παραμείνουν αυστηρά στο σπίτι. Πρόσθεσε επίσης ότι σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό η χώρα μας να ζήσει καταστάσεις Ισπανίας και Ιταλίας, όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. “Όλοι θα πρέπει να κινούμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να θα πρέπει να πάρουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να μην τον μεταδώσουμε” σημείωσε η κα Βασιλείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!