Μόνο μια αναδοχή σε μια πενταετία στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας

0
2178

Στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές πρόνοιας κινείται η πολιτεία.

Σε προτεραιότητα θέτει η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και η νέα Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Β’ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο ανήκει και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας.

Η αποϊδρυματοποίηση και η αναδοχή ή η υιοθεσία τέθηκαν ως θέματα στην ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας Οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το Ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα – υιοθεσία (Ν. 4538/2018)», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στην πόλη της Ξάνθης.
Όπως εξήγησε η κα Χατζηδημητρίου στα ΧΡΟΝΙΚΑ, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιου Σταμάτη και θέμα της συζήτησης ήταν ουσιαστικά η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα – υιοθεσία.
«Στη διάρκεια της ημερίδας δόθηκαν διευκρινήσεις για τις διαφορές αναδοχής και υιοθεσίας. Μετείχαν επιστήμονες από διάφορους κοινωνικούς φορείς και στελέχη τα οποία απασχολούνται σε δομές πρόνοιας που ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις για την αναδοχή ενός παιδιού.
Στην περίπτωση της αναδοχής, που είναι μια σημαντική μορφή παιδικής προστασίας, οι οικογένειες που ενδιαφέρονται να αγκαλιάσουν τα παιδιά από τα ιδρύματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή αυτό το παιδί θα φύγει. Η πολιτεία δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε μονογονεϊκές οικογένειες να προχωρήσουν σε αναδοχή μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.anynet.gr. Oι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή. Ουσιαστικά έχει μειωθεί ο χρόνος για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Εάν λοιπόν κριθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αγάπη για τα παιδιά και πραγματικό ενδιαφέρον, μπορούν με γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσουν σε αναδοχή και να εντάξουν τα παιδιά στην οικογένειά τους. Ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη αναδοχής (βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη) ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν», επεσήμανε μεταξύ άλλων στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Χατζηδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι «η περίπτωση της υιοθεσίας είναι κάτι διαφορετικό. Αφορά στην περίπτωση στην οποία ένα παιδί μπορεί να ενταχθεί σε μία οικογένεια ως μέλος της και όχι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως στην περίπτωση της αναδοχής».
Η κα Χατζηδημητρίου στη συνέχεια των δηλώσεών της ανέφερα ότι σε επίπεδο Προνοιακών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας μας έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον τόσο για υιοθεσίες όσο και για αναδοχές. Σε ό,τι αφορά όμως ειδικότερα την Δράμα και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Δράμας εκ μέρους του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, σημείωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παραρτήματος στη Δράμα, έχει γίνει μόνο μία αναδοχή, αριθμός που μάλλον είναι μικρός σε σχέση με τους γειτονικούς Νομούς. Συμπλήρωσε επίσης ότι επειδή πλέον τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό είναι εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας είναι κάπως δύσκολο να βρεθούν οικογένειες για αναδοχή ή υιοθεσία. Όπως είπε, από τα 21 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στη Δράμα (και είναι ηλικίας από 14 έως 22 ετών) μπορεί να γίνει αναδοχή ή υιοθεσία μόνο σε αυτά που είναι κάτω των 17 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!