Μονόδρομος πλέον οι ομάδες παραγωγών

0
20152

– Πάνω από 30 λεπτά αυξήθηκε η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα αλλά…
– Κ. Ακριτίδης στα «Χ»: «Ήδη για φέτος, η αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα έχει απορροφηθεί από την αύξηση του κόστους»

Μονόδρομος φαίνεται ότι είναι για τους κτηνοτρόφους της Δράμας η βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και η δημιουργία ομάδων παραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυσχέρειες στον χώρο τους.
Μπορεί η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα φέτος να έκανε άλμα στο 1,25 ευρώ το κιλό, αν όχι περισσότερο, αλλά οι αυξημένες τιμές παραγωγού ροκανίζονται από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις ζωοτροφές. Σ’ έναν νομό όπως αυτός της Δράμας, όπου η κτηνοτροφία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κλάδο, η μετάβαση των παραγωγών σε ένα πιο αποδοτικό επίπεδο οργάνωσης είναι πλέον καθοριστική για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, σημειώνει ότι από τη στιγμή που αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον δυσμενή παράγοντα. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους, σε πλεονεκτικότερη θέση είναι όσοι παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές, καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να επιβαρυνθούν και με το κόστος των μεταπωλητών. Βέβαια, η επιβάρυνση της αύξησης του ενεργειακού κόστους επιμερίζεται σε όλους, ανεξαιρέτως.
«Η αλήθεια είναι ότι η τιμή παραγωγού στο γάλα ανέβηκε “ηρωικά” αφού στο πρόβειο γάλα από 94 και 95 λεπτά το κιλό η τιμή έφθασε στο 1,25 ευρώ και πάνω. Αυξημένη είναι και τιμή παραγωγού για το γίδινο γάλα, που έφθασε ή ξεπέρασε τα 70 λεπτά, από 50 και 55 λεπτά που ήταν. Ταυτόχρονα, το βιολογικό γίδινο γάλα έφθασε και στα 80 λεπτά το κιλό. Αυτό συνέβη γιατί έχει μειωθεί τόσο το ζωικό κεφάλαιο όσο και η παραγωγή στην περιφέρειά μας και παράλληλα η αυξημένη ζήτηση τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. Όμως, όσο κι αν ανεβαίνει η τιμή παραγωγού, αυξάνεται παράλληλα η τιμή στο ρεύμα, το πετρέλαιο και τις ζωοτροφές και μειώνονται οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων» δηλώνει ο κ. Ακριτίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να βελτιώσουν τα παραγωγικά τους ζώα. «Να κρατήσουμε πιο παραγωγικά ζώα, ώστε να παίρνουμε έστω και ένα 20% περισσότερο γάλα στη σεζόν. Αυτό είναι που θα μας δώσει κέρδος και πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο στα σίγουρα θα παίξουν ρόλο οι ομάδες παραγωγών. Είναι σημαντικό να τις δημιουργήσουν όλοι, καθώς μέσα από αυτές οι κτηνοτρόφοι θα έχουν συντελεστή εφορίας 11%, καθόλου φόρο επιτηδεύματος αλλά και τη δυνατότητα πολλών χρηματοδοτήσεων από τη νέα ΚΑΠ σε αυτά τα σχήματα. Επομένως θα πρέπει να μπούμε όλοι οι κτηνοτρόφοι στις ομάδες παραγωγών που θέλει να μας εντάξει η πολιτεία. Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα αντέξουμε λόγω της ανόδου των τιμών στο κόστος παραγωγής. Ήδη για φέτος, η αύξηση της τιμής παραγωγού για το γάλα έχει απορροφηθεί από την αύξηση του κόστους. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε βιώσιμοι και να απορροφήσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής είναι να προλάβουμε τις εξελίξεις στον χώρο της κτηνοτροφίας και να αυξήσουμε την παραγωγή μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!