Μονόδρομος το «Πράσινο Σημείο» για την ανεξέλεγκτη ρύπανση στη Δράμα

0
2866

Να κλείσουν επιτέλους οι περιβαλλοντικές πληγές στο νομό

Tην ανάγκη να λειτουργήσουν επιτέλους τα “Πράσινα Σημεία” των δήμων στο νομό Δράμας επεσήμανε προ ημερών μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Ανδρέας Μπακιρτζής με αφορμή τα προβλήματα ρύπανσης που παρουσιάζονται στον ξεροχείμαρρο του Δοξάτου και την ρίψη μπαζών και απορριμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο.

Το πρόβλημα της ρύπανσης και των σημείων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων όμως δεν αφορά μόνο τον δήμο Δοξάτου αλλά και τους υπόλοιπους δήμους του νομού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι παρά τις φιλότιμες παρεμβάσεις των υπηρεσιών, τα προβλήματα είναι διαχρονικά και στην περιοχή του δρόμου προς τους Ταξιάρχες άλλα και σε περιοχές όπως ο χείμαρρος Καλλιφύτου, δίπλα στην περιοχή της ανάπλασης, ο χώρος του Καπνολογικού Ινστιτούτου και βέβαια πολλά ακόμη σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα ρύπανσης διαχρονικά σχεδόν.
Τον δρόμο ακριβώς της επίλυσης αυτού του προβλήματος, των ανεξέλεγκτων σημείων απόθεσης αντικειμένων και απορριμμάτων, ανοίγει η λειτουργία του λεγόμενου “Πράσινου Σημείου” στα όρια του δήμου Δράμας που πρέπει να λειτουργήσει όπως θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πράσινα σημεία και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού.
Το σημείο δηλαδή όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν ογκώδη ή μη αλλά πάντως άχρηστα υλικά τα οποία σήμερα συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία δημιουργώντας άσχημη εικόνα για την πόλη και ρυπαίνοντας το φυσικό περιβάλλον.
Το “Πράσινο Σημείο” που θα λειτουργήσει στον δήμο της Δράμας είναι συγκεκριμένη έκταση που παραχωρήθηκε στον δήμο Δράμας από την πολιτεία και βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση της τοπικής κοινότητας Νικοτσάρα, στην έξοδο της Δράμας προς το νομό Σερρών. Τα “Πράσινα Σημεία” είναι νέες δομές που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα σε δημόσιους χώρους, σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, εφόσον όμως πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ προβλέπονται και «γωνιές ανακύκλωσης» μέσα σε κτίρια εφόσον υπάρχει διαθέσιμη και κατάλληλη υποδομή.
Ως “Πράσινο Σημείο” σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζεται ένας χώρος οργανωμένος από Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.Τα Πράσινα Σημεία (ΠΣ) διακρίνονται σε μικρά και σε μεγάλα ανάλογα με τον όγκο και τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων υλικών που δέχονται, τη λειτουργία τους και την έκταση που καταλαμβάνουν.Στα Πράσινα Σημεία μπορούν να πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.Δημιουργούνται τα μεγάλα «πράσινα σημεία», στα οποία θα τοποθετηθούν υποδομές για τη συγκέντρωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, μέταλλα, γυαλί κ.λπ.).Λόγω του μεγέθους τους, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε προστατευόμενες ζώνες, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στις οποίες ήδη επιτρέπονται δραστηριότητες ήπιας όχλησης (εργαστήρια, χονδρεμπόριο, εμπόριο κ.λπ.).Για τη χωροθέτησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών και η έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και του υπουργείου Περιβάλλοντος.Θεσπίζονται τα μικρά «πράσινα σημεία» που ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μπορούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση μέσα σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους, με επιφάνεια έως 1.000 τετραγωνικά, που θα είναι περιφραγμένοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!