O Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας στα «Χ»: « Έχουμε δει λύκους αυτές τις ημέρες μέχρι και στον Κορύλοβο»
Μπαράζ επιθέσεων από λύκους καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε κυνηγετικά σκυλιά στον Νομό Δράμας, φέρνοντας σε απόγνωση τους κυνηγούς-ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι βιώνουν όχι μόνο την οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις, αλλά και την απώλεια των στενών τετράποδων συνεργατών τους στο κυνήγι.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι επιθέσεις λύκων σημειώθηκαν σε τρία κυνηγετικά σκυλιά στην περιοχή της Κάτω Βροντούς, στο Νευροκόπι, επίσης στην ευρύτερη περιοχή του Μακρυπλαγίου, το γνωστό «Όρμαλι», ενώ ακόμα δύο περιπτώσεις επιθέσεων σημειώθηκαν στην περιοχή της Περιστεριάς, στα Κύργια. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας. Προηγήθηκαν επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά στο Πέρασμα, στην Πλατανόβρυση, στο Μενοίκιο, στον Ξηροπόταμο και αλλού.
Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη, οι επιθέσεις αυτές οφείλονται στον υπερπληθυσμό του λύκου στην περιοχή μας, που δημιουργήθηκε από τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για το συγκεκριμένο είδος. Τα περιστατικά επιθέσεων από λύκους ήταν φέτος περισσότερα σε σχέση με πέρσι, αφού έτσι κι αλλιώς η περσινή κυνηγετική περίοδος δεν αξιοποιήθηκε, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Οι ζημιές που υφίστανται οι κυνηγοί από αυτές τις επιθέσεις αποζημιώνονται από την ασφάλιση των κυνηγετικών σκυλιών, στην οποία έχουν προχωρήσει τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου της Δράμας, ωστόσο το ποσό αυτό είναι ελάχιστο, αν υπολογίσει κανείς ότι τα καλά κυνηγετικά σκυλιά είναι αγορασμένα με ποσά της τάξης των 5.000, 6.000 ή 7.000 ευρώ το καθένα. Αυτό, όμως, που πονάει περισσότερο τους κυνηγούς είναι η απώλεια των συντρόφων τους στο κυνήγι, καθώς οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει συναισθηματική σύνδεση με τα τετράποδα κυνηγετικά.
«Ο Νομός Δράμας έχει παντού λύκους. Το εννοώ, παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας και συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει πλέον τοποθεσία όπου να μην έχει γίνει επίθεση από λύκους, απλά κάποιες περιοχές είναι περισσότερο επιβαρυμένες από τέτοια περιστατικά. «Έχουμε δει λύκους αυτές τις ημέρες μέχρι και στον Κορύλοβο, αλλά και στον δρόμο του Μοναστηρακίου μετά το πεδίο βολής».
«Εμείς δεν θέλουμε να εξαφανιστεί το είδος του λύκου» εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης και προσθέτει: «Το είδος πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα πρέπει ο πληθυσμός των λύκων να είναι υπό έλεγχο».
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την εξασφάλιση των κυνηγών και της κυνηγετικής δραστηριότητας, ξεκίνησε πέρυσι διαδικτυακή έρευνα για την καταγραφή επιθέσεων των λύκων. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι η τεκμηρίωση του φαινομένου και η υποστήριξη των αιτημάτων των κυνηγών για διαχείριση του πληθυσμού των λύκων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΟΜΑΘ, μετά από έναν χρόνο και 64 καταχωρίσεις από τους κυνηγούς για τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, έχουν προκύψει ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω.
Συνολικά καταγράφηκαν επιθέσεις λύκων σε 103 κυνηγόσκυλα.
-Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο, με βάση τις απαντήσεις, είναι ο Ν. Έβρου με διαφορά και ακολουθεί ο Ν. Δράμας.
-14 καταγραφές για επιθέσεις έγιναν το 2019, 25 καταγραφές το 2020 και 12 καταγραφές το 2021 (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου).
-Το 88% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση ήταν σκύλοι δίωξης.
-Σε ποσοστό 28% των περιπτώσεων, υπήρξε οπτική επαφή του ιδιοκτήτη με τους λύκους που επιτέθηκαν στο σκύλο του.
-Η απόσταση από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οικισμούς δε φαίνεται να παίζει κάποιο στατιστικά σημαντικό ρόλο.
-Το 61% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση φορούσε κουδούνι ή μπίπερ.
-Το 48% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση φορούσε κολάρο εντοπισμού (gps).
-Κανένα σκυλί δεν φορούσε προστατευτικό γιλέκο.
-Το 54% των επιθέσεων έγιναν στη διάρκεια της δίωξης και το 36% των επιθέσεων στη διάρκεια της έρευνας.
-Ποσοστό μόλις της τάξης του 6% των σκύλων που δέχτηκαν επίθεση θα ξανακυνηγήσει. Στο 94% των περιπτώσεων επήλθε βαρύς τραυματισμός ή θάνατος.
-Σε ποσοστό 60% υπάρχουν φωτογραφίες.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα μέχρι σήμερα αποτελούν ένα μέρος και όχι το σύνολο των επιθέσεων λύκων σε κυνηγόσκυλα.