
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, επισκέφθηκε τη Δράμα την Πέμπτη στο πλαίσιο περιοδείας του, στην Ανατολική Μακεδονία και τις Σέρρες. Ο κ. Χουντής συνοδευόμενος από μέλη της τοπικής οργάνωσης της Λαϊκής Ενότητας στη Δράμα, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των επαγγελματιών στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας, με κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και με τη Διοίκηση Εργατικού Κέντρου ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε προγραμματισμένη ομιλία σε πολιτική εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας Δράμας, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου.
Όπως είπε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Χουντής, το συμπέρασμα που βγαίνει για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα είναι ότι αυτά οξύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό λόγω των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ. Δυστυχώς όπως είπε, οδηγούμαστε στις Ευρωεκλογές με την υπόνοια ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ότι εφόσον η χώρα βγήκε από αυτά δεν θα έχει παρόμοια προβλήματα στην συνέχεια. Ωστόσο η διαπίστωση της ΛΑΕ είναι ότι αυτά τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά ότι ορισμένα από αυτά θα οξυνθούν διότι υπάρχει και η μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και η ενισχυμένη εποπτεία που προκύπτει από τις υποχρεώσεις στην Ευρωζώνη. Η απαίτηση να ανταποκριθεί η χώρα στα υπερπλεονάσματα μέχρι το 2022 και μετά μέχρι το 2060, δέσμευση της δημόσιας περιουσίας από το υπερταμείο για 100 χρόνια, είναι μοχλοί που δίνουν τη δυνατότητα, στους θεσμούς ή στους δανειστές να σέρνουν τη χώρα κάτω από την μνημονιακή εποπτεία και να την υποχρεώνουν να ακολουθήσει αυτές τις πολιτικές.
Το επικίνδυνο είναι όπως είπε ο κ. Χουντής, ότι τα κόμματα του διπολισμού, ονομάζουν αυτές τις πολιτικές λιτότητας και εποπτείας, “προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα”. Θεωρούν ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα μέσω της μνημονιακής λογικής. Έτσι όπως είπε ο κ. Χουντής, κρύβεται η ουσία της σύμπλευσης μεταξύ των δυο. Εμείς επιδιώκουμε, είπε ο κ. Χουντής, έναντι αυτών των πολιτικών αφηγημάτων να πούμε ότι και η βουλή και η ευρωβουλή, έχουν ανάγκη από πραγματικές αντιπολιτευτικές, αντιμνημονιακές και δημοκρατικές συσπειρώσεις και μέτωπα ώστε αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί με καλύτερους όρους στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η ακροδεξιά που καλλιεργείται και ενισχύεται από το θερμοκήπιο των φιλελευθέρων πολιτικών που δημιουργούν εξαθλίωση και φτώχεια, τις οποίες οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται ισχυριζόμενες ότι υπερασπίζουν τα συμφέροντα του λαού αλλά όταν οι ίδιες νομοθετούν ακολουθούν τις ίδιες συνταγές.
Απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για το εάν υπάρχει προσπάθεια ταύτισης των ευρωεκλογών με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο κ. Χουντής είπε “…Οι δυνάμεις του διπολισμού έχουν στόχο να μειώσουν την χαλαρή ψήφο για να μην ψηφιστούν τα μικρότερα κόμματα. Αυτός ο τρόπος των εκλογών τελικά καταλήγει, να πηγαίνουμε στις κάλπες κρίνοντας με κριτήρια, όχι ευρωπαικά, αλλά άκρως εθνικά και συσχετισμών… Οι ευρωεκλογές πάντως θα έχουν έντονο το στοιχείο των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων”.