«Να ονομασθεί Αλέκος Φρούσιος»

«Το κέρδισε με την αξία και το έργο του»

0
2730

Ολυμπιονίκες, βαλκανιονίκες, πρωταθλητές και παράγοντες του αθλητισμού καταθέτουν πρόταση για το Δημοτικό Στάδιο Δράμας

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δράμα που ασχολείται με τα κοινά και όχι μόνο που να μην γνώριζε τον Αλέκο Φρούσιο ή να μην είχε ακούσει για αυτόν και την προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα της Δράμας, όπως άλλωστε και για την συμβολή του στην δημιουργία μεγάλου αριθμού αθλητών και πρωταθλητών του στίβου.

Ο Αλέκος Φρούσιος ανέβασε τον πήχη του κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας, προ­σφέροντας τα μέγι­στα στον τομέα αυτό.Όσοι γνώριζαν αυτόν τον σεμνό αλλά ακούραστο προπονητή έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα λόγια. Μαζί με αυτούς και αμέτρητοι μαθητές του Γυμνασίου Αρρένων ή του 1ου Γυμνασίου της Δράμας που τον θυ­μούνται και σήμερα με νοσταλγία και αγάπη.

Είναι γεγονός ότι η προσφορά του στον αθλητισμό θα έπρεπε να μείνει ανεξίτηλη και γνω­στή στις επόμενες γενιές και για τον λόγο αυτό έχει συζητηθεί (ακροθιγώς) το θέμα της ονομασίας του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό) σε στά­διο Αλέκος Φρούσιος σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Δράμα όταν το έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μυστακίδης. Ακολούθως έγινε μία επι­τροπή με την συμμετοχή συμβούλων του Δήμου Δράμας η οποία εξέτασε το ζήτημα, αλλά το ζήτη­μα έμεινε εκεί, προφανώς λόγω και του πρόσφατου θανάτου του Αλέκου Φρούσιου. Πάντως σχε­δόν όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκαν θετικές σε μία τέτοια εξέλιξη.

Το θέμα της ονομασίας του σταδίου όμως με την ονομασία “Αλέκος Φρού­σιος” έρχονται να προ­τείνουν τώρα με έγγραφο που θα καταθέσουν στον Δήμο Δράμας τις επό­μενες ημέρες όχι μόνο αθλητικές προσωπικότη­τες από την Δράμα αλλά και άνθρωποι του αθλη­τισμού με διεθνές κύρος (ολυμπιονίκες και βαλ­κανιονίκες, πρωταθλητές κλπ) που συνυπέγραψαν την σχετική πρόταση προς τον Δήμο.

Ανάμεσα σε αυτούς η Βούλα Πατουλίδου, η Νίκη Μπακογιάννη, ο Μάνθος Κατσούλης, ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο Βασίλης Παπαδη­μητρίου και πολλοί ακόμη…

Όπως λένε μάλιστα στην πρότασή τους ο Αλέκος Φρούσιος έζησε όλη του την ζωή στο Εθνικό Στάδιο Δράμας και η παρουσιά του εκεί και ταυτόχρονα το έργο του ανέδειξαν τον χώρο από την περίοδο των μαθητικών επιδείξεων και των πανελληνίων αγώνων στίβου μέχρι την ανακατασκευή του με ταρτάν, χορτοτάπητα και τους βαλκανικούς αγώνες στίβου, ποδοσφαίρου και μπάσκετ. “Προτείνουμε και ευελπιστούμε –λένε οι πρωταγωνιστές του αθλητισμού– ότι το Εθνι­κό Στάδιο της Δράμας θα ονομαστεί Αλέκος Φρού­σιος. Το κέρδισε με την αξία και το έργο του”.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέκος Φρούσιος έφυγε απο την ζωή αφήνοντας την τελευταία του πνοή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2018 σε ηλικία 80 ετών. Η είδηση ήταν επόμενο να δημι­ουργήσει θλίψη όχι μόνο στους δικούς του ανθρώ­πους αλλά και στους ανθρώπους του στίβου οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του και τον χειρο­κρότησαν στην διάρκεια της διαδρομής του.

Ο Αλέξανδρος Φρού­σιος υπήρξε αθλητής του Πανιωνίου, στα 400μ. με καταγωγή από τη Νεμέα όπου στέφτηκε Μεσογειονίκης, Βαλκανι­ονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδας.

Με την εθνική ομάδα στα 4 Χ 400μ κατέρρι­ψε το εθνικό ρεκόρ με επίδοση 3.13.2 στους Βαλκανικούς του 1963 στη Σόφια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς.

Αναδείχτηκε πρω­ταθλητής Ελλάδας το 1961 (49.3) και 1963 (48.8) στα 400μ, με την ομάδα του Πανιωνίου 4 Χ 400μ το 1960 (3.28.8) και εφήβων στα 400μ με επίδοση 52.6.

Μεγάλη ήταν η προ­σφορά του στον στίβο στον οποίο σαν προπο­νητής στον ΑΟ Δράμας δημιούργησε πλήθος πρωταθλητών μεταξύ των οποίων τον Νίκο Βαλδίρκα, τον Δημήτρη Τομπαΐδη, την Γλυκε­ρία Χασεκίεγλου, τον Ζαφείρη Ευγενίδη, τις Ελευθερία και Σταυρού­λα Κωνσταντινίδου κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!