Χρηματοδότηση άνω των 400.000 ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη ζήτησε ο Δήμος Δράμας.
Σε σειρά έργων για την αποφυγή νέων προβλημάτων που σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα προχωρούν η ΔΕΥΑΔ και ο Δήμος Δράμας. Η ακραία, όσο και πρωτόγνωρη ένταση των καιρικών φαινομένων που παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου του 2020 και δημιούργησε πλήθος επιπτώσεων έχει προβληματίσει τους κατοίκους της πόλης, ειδικά στις περιοχές όπου υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές και πλημμύρες.
Η προοπτική τυχόν επανάληψης ακραίων καιρικών φαινομένων αυτής της έντασης ωθεί πλέον τον Δήμο Δράμας και τη ΔΕΥΑΔ στην ενίσχυση των υποδομών αποχέτευσης. Μετά από σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας και τη συμμετοχή του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου και του προέδρου της ΔΕΥΑΔ, αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα όμβρια ύδατα.
Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη από τη ΔΕΥΑΔ νέα έργα αποχέτευσης, μικρότερης ίσως κλίμακας, αλλά όχι μικρότερης σημασίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές που υπάρχουν για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, όπως εξήγησε στα «Χ» ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου. Μία από τις περιοχές στις οποίες τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν έντονα και δημιουργήθηκαν προβλήματα ήταν και η οδός Βασιλέως Ηρακλείου, η οποία σε περίοδο πολύ έντονων βροχοπτώσεων δέχεται μεγάλο όγκο νερού που κατευθύνονται εκεί από την περιοχή του περιφερειακού δρόμου του Ξηροποτάμου και της «δεύτερης πλατείας» μέσω της οδού Μελενίκου. Παρότι τα έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΔ που υλοποιήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2013 -2015 με ενίσχυση των υποδομών αποχέτευσης στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου ήταν εκτεταμένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό που καταγράφηκε στις 17 Ιουνίου, δημιούργησαν αναπόφευκτα πλημμυρικά προβλήματα.
«Τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποχέτευση στην εν λόγω περιοχή λύθηκαν κατά 80-90% από τα έργα της ΔΕΥΑΔ που έγιναν την περίοδο 2013 – 2015. Από τη “δεύτερη πλατεία” μέχρι την οδό Βασιλέως Ηρακλείου υπάρχει ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρωμένων φρεατίων στην πόλη. Τα δίκτυα αποχέτευσης σε εκείνη την περιοχή είναι πλέον διπλά και η διατομή των σωλήνων πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, αυτό που είδαμε με την χαλαζόπτωση της 17 Ιουνίου ήταν πρωτοφανές. Όλο το χαλάζι που έπεσε στον κεντρικό συνοικισμό μεταφέρθηκε με το νερό της βροχής στο σημείο της Βασιλέως Ηρακλείου, όπου βρίσκεται το χαμηλότερο σημείο της περιοχής. Επάνω από τις σχάρες αποχέτευσης που βρίσκονται στην περιοχή συσσωρεύτηκε χαλάζι ύψους ενός μέτρου. Το νερό δεν μπορούσε να περάσει από την μεγάλη εγκάρσια σχάρα, η οποία σκεπάστηκε κυριολεκτικά» σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγώντας ότι η ΔΕΥΑΔ προχωρά ήδη στη μελέτη δημιουργίας και νέας σχάρας αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων στην οδό Μελενίκου, προκειμένου τα όμβρια να οδηγούνται στις μεγάλες υποδομές που υπάρχουν στη διασταύρωση με την οδό Ιουστινιανού.
Την ίδια ώρα, από πλευράς ΔΕΥΑΔ δημιουργούνται νέες υποδομές αποχέτευσης στο κέντρο της πόλης, όπως και στην περιοχή της διασταύρωσης των οδών Γαληνού και Φιλίππου, όπου σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος νερού από τη Λεωφόρο Στρατού και τους πρόποδες του Κορυλόβου για να καταλήξει μέσω της Εφέδρων Αξιωματικών στο κέντρο της πόλης.