Οι παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα
Μειώθηκε περισσότερο φέτος ο αριθμός των επιτυχόντων στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΙΠΑΕ που λειτουργούν στη Δράμα. Συνολικά φέτος πέτυχαν την εισαγωγή τους 79 υποψήφιοι ενώ πέρσι ήταν 93 και πρόπερσι ο αριθμός τους ήταν τριψήφιος και πολλαπλάσιος. Χαρακτηριστικό της πτώσης που εμφανίζεται τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι πέρσι οι επιτυχόντες στα δυο πανεπιστημιακά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που λειτουργούν στη Δράμα ήταν λιγότεροι από το 1⁄4 των εισακτέων του 2020, ενώ φέτος τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης πτώσης στον αριθμό των επιτυχόντων, είναι ότι από την κατηγορία των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ, πέρσι στο τμήμα Δασολογίας δεν εισήχθη κανείς, ενώ στο τμήμα Οινολογίας, από την ίδια κατηγορία, εισήχθησαν μόνο 24 μαθητές.
Φέτος στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας εισάγονται 52 φοιτητές και στο τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος 27 φοιτητές. Στο τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας εισάγονται από όλες τις κατηγορίες εισακτέων 52 φοιτητές και στο τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος εισάγονται 27 φοιτητές.
Ειδικότερα για το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας από τα ημερήσια ΓΕΛ έχουμε φέτος 25 επιτυχόντες, από τα εσπερινά ΓΕΛ κανέναν επιτυχόντα. Από τα ημερήσια ΕΠΑΛ έχουμε 20 επιτυχόντες και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ κανέναν επιτυχόντα. Επίσης 1 επιπλέον επιτυχόντας προέρχεται από την κατηγορία «10% 2021 ημερήσια ΕΠΑΛ». Τέσσερις επιτυχόντες από τη κατηγορία «10% 2021 ημερήσια ΓΕΛ». Ένας ακόμη επιτυχόντας από την κατηγορία «10% 2021 νέο ημερήσια ΓΕΛ» και ένας ακόμη επιτυχόντας από την κατηγορία «Σοβαρές παθήσεις 5% ΕΠΑΛ».
Στο τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, από τα ημερήσια ΓΕΛ έχουμε 3 επιτυχόντες. Από τα εσπερινά ΓΕΛ κανέναν επιτυχόντα. Από τα ημερήσια ΕΠΑΛ, έχουμε 15 επιτυχόντες και από τα εσπερινά ΕΠΑΛ, έχουμε 1 επιτυχόντα. Επιπλέον έχουμε 1 επιτυχόντα ακόμη από την κατηγορία «10% 2020 ημερήσια ΕΠΑΛ». Ένα ακόμη επιτυχόντα «10% 2020 παλαιό ημερήσια ΓΕΛ» και άλλους 3 επιτυχόντες από την κατηγορία «10% 2021 νέο ημερήσια ΓΕΛ».
Η αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) δέχθηκε δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση, στην Βουλή, για τα αποτελέσματα που υπήρξαν τόσο στις σχολές της Δράμας όσο και σε άλλα περιφερειακά τμήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, από πέρσι. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας μείωσης των επιτυχόντων στα δυο τμήματα της Δράμας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος έχει δηλώσει στα “Χ” σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα τμήματα της Δράμας ότι: “Το πρώτο καμπανάκι για εμάς ήταν ο μηδενικός αριθμός εισακτέων από τα ΓΕΛ πέρσι (το 2021). Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε όλα τα τμήματα πανελλαδικά και ιδίως τα περιφερειακά αλλά στο γεγονός ότι το καμπανάκι αυτό ήχησε δυνατά σε όλα τα τμήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τα δάση και τα γεωπονικά. Να αναφέρω βέβαια ότι ναι μεν ο αριθμός των εισακτέων του τμήματός μας από τα ΓΕΛ ήταν «μηδέν» αλλά αντίστοιχα και ο αριθμός των εισακτέων της Δασολογίας της Θεσσαλονίκης είχε μόνο 50 εισακτέους περίπου. Άρα το καμπανάκι είναι γενικότερο και αφορά περισσότερο το αντικείμενο αυτών των σχολών».
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι: « Ότι τμήμα και να είχαμε στη Δράμα, ακόμη και ιατρικής σχολής, θα υπήρχαν δυσκολίες. Θεωρώ ότι οι τοπικοί φορείς δεν αγκαλιάζουν την προσπάθεια. Για παράδειγμα δεν υπάρχει μια ικανοποιητική φοιτητική λέσχη. Έχουμε ζητήσει να πεζοδρομηθεί ο δρόμος από το κέντρο της Δράμας μέχρι τη σχολή. Να υπάρξει φωτισμός και πράγματα που είναι αυτονόητα. Να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιούπολη στη Δράμα, όπως υπάρχει υποτυπωδώς στην Καβάλα και πολύ καλύτερα στις Σέρρες. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα όπως το γεγονός ότι στη Δράμα, δεν υπάρχουν σπίτια (διαθέσιμα) για την στέγαση των φοιτητών. Να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι δεν έχει πρόσβαση κανείς μέσω της Εγνατίας, κάτι που δεν ισχύει για την Καβάλα, τις Σέρρες και την Ξάνθη. Ακόμη και οι πινακίδες που υπάρχουν στην πόλη αναφέρουν τα τμήματα ως ΤΕΙ, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στους νέους φοιτητές. Όλα αυτά λειτουργούν σωρευτικά με αποτέλεσμα η Δράμα να μην είναι τόσο ελκυστική όσο θα έπρεπε να είναι. Είναι θέματα που θα πρέπει να δουν οι τοπικοί παράγοντες».