Αναπροσαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
«Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Γι’ αυτό για τις επόμενες εβδομάδες, υιοθετούμε το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας και όταν πρέπει να μετακινηθούμε μετακινούμαστε στην μικρότερη δυνατή απόσταση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από αύριο Πέμπτη και από τις 6 το πρωί και έως την Τρίτη 16 Μαρτίου η Π.Ε. Δράμας κατατάσσεται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».
Τα μέτρα που θα ισχύουν αναφέρονται παρακάτω:
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται λόγοι υγειας και εργασίας.
Τι ισχύει για τα σχολεία
Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων.
Η λειτουργία των Λυκείων θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Για τα SMS
Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, θα ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση θα αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινήσεις σε περίπτωση ελέγχου.
Λιανεμπόριο
Τα καταστήματα λιανεμπορίου θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).
Την ίδια στιγμή, στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.
Αυξημένοι οι έλεγχοι στις γειτονιές
Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, που μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»
Ακόμα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μαζί και η Π.Ε. Δράμας.
Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.