Πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Π.Ε. Δράμας για τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου τους το μεσημέρι της Τετάρτης
Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, ο ΑΤΑΚ και η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα για τους αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν να ενημερώσουν τους αιρετούς εκπροσώπους της πολιτείας αλλά και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως προειδοποιούν.
Στην κατεύθυνση αυτή, εκπρόσωποι των αγροτών της Δράμας αλλά και του γειτονικού Νομού Σερρών, πραγματοποίησαν σύσκεψη στην αίθουσα «Παπανδρέου» της ΠΕ Δράμας το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να συζητήσουν τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου τους αλλά και να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της ΠΕ Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Δήμου Προσοτσάνης καθώς και οι Βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου.
Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Παρλόγου, αγρότης από τον Δήμο Παρανεστίου και εκπρόσωπος των αγροτών του Νομού Δράμας, ο σκοπός της σύσκεψης ήταν ενημερωτικός με στόχο όλοι οι αυτοδιοικητικοί και οι αιρετοί του Νομού Δράμας να ενημερωθούν για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον αγροτικό κλάδο και όσα θα συμβούν στη συνέχεια. «Δυστυχώς τα πράγματα είναι δυσοίωνα σύμφωνα με τις τελευταίες διαβουλεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποί μας με την πολιτεία, τον Δεκέμβριο. Θα υπάρξουν αποφάσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δυστυχώς δεν θα είναι θετικές για τον αγροτικό κλάδο, και όχι μόνο. Θέλοντας να προλάβουμε τις εξελίξεις, κάνουμε αυτές τις ενημερωτικές συσκέψεις ώστε όλοι οι αιρετοί να έχουν ιδία αντίληψη, των όσων θα συμβούν. Ίσως είμαστε και ο πρώτος Νομός που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Τα νέα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας έχουν σχέση με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που απαιτεί το Υπουργείο ώστε να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα των αγροτών μέσω του ΟΣΔΕ. Επίσης είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς η ενέργεια που καταναλώνει ο κάθε αγρότης έχει ακριβύνει πάρα πολύ. Αλλά και ο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Πάρα πολλοί αγρότες, (εκτιμούμε εμείς το 70%) δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέσω του ΟΣΔΕ. Άρα το πρόβλημα είναι και οικονομικό. Αρχικά ενημερώνουμε τους αιρετούς. Αργότερα θα περάσουμε και σε διάφορες κινητοποιήσεις. Ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Παρακαλώ τους αγρότες να συμμετέχουν σε αυτά».
Ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Παναγής, που συμμετείχε στην σύσκεψη τόνισε ότι: «Η σύσκεψη έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού τομέα, υπό την έννοια του ότι αν περάσουν όλα αυτά που έχουν εισηγηθεί για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και το κόστος παραγωγής, αυτό θα είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τον κόσμο της παραγωγής και γενικά για τον κόσμο του πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά είναι πραγματικά ανέφικτα στο να υλοποιηθούν. Τα ζητήματα είναι αμιγώς πολιτικά. Θα πρέπει λοιπόν να παρθεί μια πολιτική απόφαση. Αν εφαρμοστούν όλα αυτά θα έχουμε όλεθρο στην αγροτική οικονομία και κυρίως σε νομούς όπως οι δικοί μας που έχουν να κάνουν καθαρά με εκτατικές καλλιέργειες. Πρέπει να κάποια στιγμή να κατανοήσουμε ότι είναι άλλο το ιδεατό και άλλο το εφικτό…».
Ο κ. Χρήστος Γκόντιας, συνδικαλιστής αγρότης από τη Δράμα τόνισε από την πλευρά του: «Μας καίει το κόστος παραγωγής. Το πρώτο που μας καίει βέβαια είναι ο ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια τα οποία δεν είναι εφικτό να γίνουν. Θέλω να πως για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που καίει τους αγρότες, και όχι μόνο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επιστροφή του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Περιμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα γίνει, γιατί με αυτά τα κοστολόγια, είναι αδύνατο να μπορέσουμε να παράξουμε. Το έχουμε πει επανειλημμένως ότι, χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη».
Η Βουλευτής κα Χαρα Κεφαλίδου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δημιουργούν αγωνίες, ανησυχίες και πολύ έντονο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πρόσθεσε ότι, από το Κίνημα Αλλαγής κατατέθηκε ερώτηση για τις προοπτικές που ανοίγονται στον πρωτογενή τομέα, εν όψη των μεγάλων ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης που φαίνεται ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ούτε αυτή την περίοδο και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες αυξήσεις σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, αγρότες που σκέπτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της όποιας παραγωγικής δραστηριότητας. Όμως δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση. Υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυστυχώς δυναμιτίζουν το όποιο νέο ξεκίνημα. Ο πρωτογενής τομέας, ειδικά για τη Δράμα, είναι ο μοχλός της αναπτυξιακής μας δραστηριότητας. «Έχουμε αναπάντητο το ερώτημα, του τι θα γίνει με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, υπάρχει το θέμα του ΑΤΑΚ κ.ο.κ. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία…».