Τι είπαν χθες στα «Χ» η αδερφή του εργαζόμενου και ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης κ. Τσιρώνης
Τα XΡONIKA της Δράμας, σε ρεπορτάζ του φύλου της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, έγραψαν για το εργατικό ατύχημα που έγινε σε λατομείο της Δράμας, την προηγούμενη εβδομάδα, με εργαζόμενο που τραυματίστηκε στον χώρο εργασίας του πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων και τελικώς μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο της Καβάλας όπου και νοσηλεύεται.
Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργο Σαβρίδη, ο οποίος με τη θεσμική του ιδιότητα έχει ασχοληθεί με σειρά τέτοιων περιστατικών σε λατομεία. Ανάμεσα σε αυτά που είπε o πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας στα «Χ» ήταν ότι ο εργαζόμενος δεν φορούσε κράνος κάτι που θα τον προστάτευε και ότι έχει υποβληθεί σε επέμβαση στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Για τα παραπάνω δυο στοιχεία καθώς και για την ημέρα που συνέβη το περιστατικό, εξέφρασε τη διαφωνία της η αδερφή του εργαζόμενου κα Νεκταρία Τοτίκογλου, μιλώντας χθες στα «Χ». Η ίδια είπε ότι καταρχάς το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη και όχι την Παρασκευή, επίσης ότι ο εργαζόμενος φορούσε κράνος και ότι αυτό ήταν που του έσωσε τη ζωή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα σε κάποια χειρουργική επέμβαση, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Η κα Τοτίκογλου, δεν διαφώνησε με την ώρα που έγινε το περιστατικό και την ώρα που έφθασε το ελικόπτερο, ενώ επίσης είπε ότι η πτώση του εργαζόμενου, από όσο γνωρίζει, υπήρξε επειδή τον έσπρωξε η «Τσάπα».
Παράλληλα σε επικοινωνία του με τα «Χ» ο γιατρός του Κέντρου Υγείας της Προσοτσάνης κ. Τσιρώνης, αναφερόμενος στο περιστατικό, ζήτησε να γίνει γνωστό ότι: «To πλήρωμα του ΕΚΑΒ έλαβε κλήση στις 8.55 το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Έφθασε στον τόπο του ατυχήματος στις 9.52. Ο δρόμος δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά κακοτράχαλος και πετρόδρομος. Όμως όχι μόνο τον προσεγγίσαμε απλά, αλλά κατεβήκαμε και τον είδαμε. Σταθεροποιήσαμε τον εργαζόμενο, που ήταν το πρώτο μας μέλημα. Να ακινητοποιήσουμε τη σπονδυλική του στήλη και να καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι από το οποίο κινδυνεύει η ζωή του και όντως υπήρχε. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να το σταθεροποιήσουμε». Στο σημείο αυτό, κ. Τσιρώνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι: «Είναι πιθανότατο ο εργαζόμενος να είχε εσωτερική αιμορραγία για να προσθέσει ότι ο άνθρωπος εξετάστηκε, έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές ενέργειες. Στην συνέχεια τον βάλαμε μέσα στο ασθενοφόρο. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο Γολγοθάς της επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς για να σηκωθεί ελικόπτερο. Οι άνθρωποι της επιχείρησης, είχαν ζητήσει ήδη ελικόπτερο, αλλά το ΕΚΑΒ τους είπε ότι δεν μπορεί να σηκώσει ελικόπτερο αν δε δει το περιστατικό πρώτα γιατρός. Από εκεί και πέρα ψάχναμε να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε με το ΕΚΑΒ. Η περιοχή δεν έχει σήμα τηλεφωνικό. Η μόνη γραμμή που πιάνει είναι το 112. Από εκεί ξεκίνησε μια παραπομπή από τον Άννα στον Καϊάφα, το ποιος θα πάει στο περιστατικό και με ποιον να επικοινωνήσουμε. Επειδή δεν υπήρχε σήμα έπρεπε εμείς να καλούμε το 112 κάθε 15 λεπτά, να μα ενημερώνει πως πάει το αίτημά μας για το ελικόπτερο. Το ελικόπτερο έφθασε από τη Λήμνο και απογειώθηκε μαζί με τον ασθενή στις 12.22. Και τις 2 ώρες που ήμασταν πάνω μιλούσαμε με τον ασθενή, είχε τις αισθήσεις του. Πονούσε υπέφερε και τα είχε τετρακόσια. Τώρα τα προβλήματα που είπα και στον κ. Σαβρίδη είναι, ότι απουσιάζει ο γιατρός εργασίας από το χώρο εργασίας, που είναι επικίνδυνο. Θα έπρεπε να είναι καθημερινά παρών σε τέτοιες δουλειές. Επίσης πρέπει να φτιαχτεί ο δρόμος. Δεν νοείται για 20 χιλιόμετρα να κάνεις 52 λεπτά να ανέβεις και μιάμιση ώρα να κατέβεις γιατί όταν κατεβαίνεις με ασθενοφόρο και ασθενή πίσω, είναι ακόμη χειρότερα. Όσον αφορά το αν είχε μέσα ατομικής προστασίας ο άνθρωπος, εγώ βρήκα το κράνος δίπλα του με τα γυαλιά του».