Εργατικό δυστύχημα συνέβη χθες το μεσημέρι με θύμα έναν 32χρονο εργαζόμενο σε λατομική επιχείρηση της Δράμας στην περιοχή του Οχυρού.
Ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από ύψος εννέα μέτρων κατά την ώρα της εργασίας του με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.
Ο 32χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο μετά από λίγη ώρα στο Νοσοκομείο της Δράμας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην λίστα των δυσάρεστων αυτών συμβάντων που δεν φαίνεται να έχουν τέλος στις λατομικές επιχειρήσεις. Ήταν το πρώτο και όλοι εύχονται να είναι το τελευταίο περιστατικό αυτής της μορφής εντός του 2019. Χθες αμέσως μετά το συμβάν μετέβη στον χώρο του εργατικού δυστυχήματος η Αστυνομία διεξάγοντας έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, ενώ στην συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει επίσκεψη και από την επιθεώρηση μεταλλείων.
Ανάλογο συμβάν είχε συμβεί πρόσφατα και εντός του Δεκεμβρίου του 2018 σε άλλη λατομική επιχείρηση της Δράμας στην περιοχή των Πύργων. Ο 40χρονος εργαζόμενος σε εκείνη την περίπτωση είχε καταπλακωθεί από όγκο μαρμάρου κατά τη διάρκεια επεξεργασίας. Μάλιστα το δυστύχημα στους Πύργους ήταν το δεύτερο εργατικό δυστύχημα, που συνέβη στην ίδια λατομική επιχείρηση σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.
Δυστυχώς και παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων οργάνων και του Εργατικού Κέντρου Δράμας τα εργατικά ατυχήματα στις λατομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Θέση του Εργατικού Κέντρου Δράμας όπως αυτή εκφράστηκε δια του προέδρου του κ. Γιώργου Σαβρίδη και για τα προηγούμενα περιστατικά που καταγράφηκαν σε λατομικές επιχειρήσεις είναι ότι η κατάσταση με τα συνεχή περιστατικά ατυχημάτων θανατηφόρων και μη στα λατομεία θα πρέπει να σταματήσει διότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Για να σταματήσει βέβαια θα πρέπει και οι υπηρεσίες να κάνουν σωστά την δουλειά τους και από την άλλη πλευρά οι εργοδότες θα πρέπει να συμμορφώνονται. Μικρότερα ποσοστά περιστατικών αυτής της μορφής θα αρχίσουν να καταγράφονται όταν αρχίσουν να συντηρούνται καλά τα μηχανήματα και παράλληλα όταν αρχίσει το προσωπικό να επιμορφώνεται όπως πρέπει (πως δηλαδή το προσωπικό θα πρέπει να προστατέψει την ζωή του σε αυτές τις συνθήκες εργασίας).
Απο την άλλη πλευρά όπως έχει τονίσει κατ επανάληψη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, δεν μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικά έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα ελέγχου. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων με έδρα την Θεσσαλονίκη έχει στην ευθύνη της τον έλεγχο των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου στην μισή Ελλάδα και στην μισή νησιωτική περιοχή. Τρείς ή τέσσερις υπάλληλοι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε αυτούς τους τομείς όταν πρέπει να καλύψουν τόση έκταση με προβλήματα στα μέσα μεταφοράς τους, στα καύσιμα κλπ.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας έχει ζητήσει επανειλημμένα να δοθούν αρμοδιότητες στις τεχνικές επιθεωρήσεις του Νομού για να μην δημιουργείται πρόβλημα στους ελέγχους, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.
Η έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων συμβάλλει σημαντικά στην χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται με αποτέλεσμα να μην μειώνονται τα ποσοστά αυτών των ατυχημάτων.
Για την Ασφάλεια και Υγιεινή στα Εργοστάσια Μαρμάρου, υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου σε ημερίδα που έγινε στο Επιμελητήριο Δράμας, ο κ. Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία, στο τμήμα της Δράμας (αρμόδιο και για την Ξάνθη) μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είχε αναφέρει ότι, ένα στα τέσσερα εργατικά ατυχήματα που αναγγέλθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας Δράμας, για τον Νομό Δράμας, έχει συμβεί στον κλάδο επεξεργασίας μαρμάρου. Είναι ένας κλάδος δηλαδή που εμφανίζει σημαντική επικινδυνότητα. Ο ίδιος εξήγησε τότε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε ορθές πρακτικές