Νέος συναγερμός για τη νόσο των χοίρων

0
2619

Αυξήθηκε το πρόβλημα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων μέσα στον Ιανουάριο – Μέχρι στιγμής ευτυχώς κανένα κρούσμα στην Δράμα ή εντός των ελληνικών συνόρων.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Δράμα και την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία και όχι μόνο, μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, “στις 15 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκαν νέες εστίες της νόσου (ΑΠΧ) στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η 56η εστία σε αγριόχοιρο κοντά στην πόλη του Σλίβεν, ενώ οι άλλες πρόσφατες εστίες αγριόχοιρων επιβεβαιώθηκαν στις περιοχές Σούμεν, Βάρνα, Ντόμπριτς. Για το τρέχον έτος έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα σε χοίρους στις περιοχές Γκάμπροβο, Σλίβεν, Σούμεν, Βάρνα. Η πρώτη και η δεύτερη εστία του έτους αφορούν μεγάλες εμπορικές μονάδες στο Σούμεν (24000 χοίροι) και στη Βάρνα (39656 χοίροι) αντίστοιχα και συνδέονται μεταξύ τους επιδημιολογικά. Στη Ρουμανία, ήδη από 1η Ιανουαρίου 2020 έχουν εντοπιστεί 63 εστίες σε αγριόχοιρους και 46 σε κατοικίδιους χοίρους, ενώ για το 2019 είχαν εντοπιστεί 680 εστίες σε αγριόχοιρους και 1720 σε κατοικίδιους χοίρους. Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε αγριόχοιρους στη Σερβία ενώ από την αρχή του έτους έχουν εντοπιστεί κρούσματα ΑΠΧ σε 34 αγριόχοιρους στη Μολδαβία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η επιζωοτία συνεχίζεται και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια. Συνεπώς, παρακαλούμε τις Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα για την αυξημένη επαγρύπνηση τους και την τήρηση των μέτρων που έχουν περιγραφεί στις εγκυκλίους του ΥΠΑΑ”.
Λίγες ημέρες πριν και εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, το Υπουργείο γνωστοποίησε ότι “κατόπιν πρόσφατης ενημέρωσης που έλαβε από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας με επιστολή τους, δόθηκαν πληροφορίες αναφορικά με την καταγραφή νέων κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στις ακόλουθες περιοχές: Varna, Shumen, Gabrovo και Sliven. Τα κρούσματα αφορούν σε οικόσιτες αλλά και συστηματικές εκμεταλλεύσεις της Βουλγαρίας και χρονικά τοποθετούνται στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνει το ΥΠΑΑΤ από το σύστημα ειδοποίησης ADNS, καταγράφηκαν στις αρχές του 2020 στη Σερβία εστίες της νόσου σε άγριους χοίρους στις περιοχές Pirotsk και Borsk μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου υπήρξαν δηλώσεις κρουσμάτων μόνο σε κατοικίδιους χοίρους (με τελευταία δήλωση στις 16.09.2019 σε κατοικίδιο στην περιοχή Srednje Banatski)”.
Έτσι με βάση λοιπόν την παρατηρούμενη αύξηση στην καταγραφή εστιών της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και τη Σερβία το Υπουργείο εφιστά την προσοχή όλων των αρμόδιων αρχών, φορέων, χοιροτρόφων και κυνηγών της χώρας για την τήρηση των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας κατά την εκτροφή χοίρων συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων αυτών, και το κυνήγι (με έμφαση στον τρόπο χειρισμού των θηραμάτων και στη διαχείριση των προϊόντων εκδοράς), που έχουν πολλές φορές επισημανθεί σε προγενέστερες εγκυκλίους.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Παπαδούδης, σχετικά με το πρόβλημα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων τα μέτρα επιφυλακής στην περιοχή της Δράμας είναι ήδη σε ισχύ. “Τα νέα κρούσματα της νόσου εντοπίζονται σε περιοχές της Βουλγαρίας όπου ήδη είχαν καταγραφεί, ωστόσο προέκυψαν εντός του Ιανουαρίου αρκετές νέες εστίες. Η επιφυλακή των υπηρεσιών συνεχίζεται παρόλα αυτά δεν εντοπίστηκαν κρούσματα στην Δράμα ή εντός συνόρων και όποιες δειγματοληψίες (με τα δείγματα να έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς της Αθήνας), έχουν γίνει έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων επιφυλακής” εξήγησε ο κ. Παπαδούδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ