Νομός Δράμας: Στο 30% η ανεργία, εκτιμά το Ε.Υ.Κ. Δράμας

0
1784

Γ. Σαβρίδης στα «Χ»: «Η ανεργία είναι μικρότερη στο εργατοτεχνικό προσωπικό και μεγαλύτερη στους πτυχιούχους»


 

Γύρω στο 30% εκτιμά το Εργατικό Κέντρο Δράμας ότι κινείται το ποσοστό ανεργίας στον Νομό Δράμας αυτή τη στιγμή, μετά από σχετική μείωση που φαίνεται να εμφάνισε την προηγούμενη περίοδο.
Επίσημα στοιχεία δεν αναφέρονται ειδικά για τη Δράμα από τον Ο.Α.Ε.Δ., αλλά όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, κ. Γιώργος Σαβρίδης, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Tο ποσοστό αυτό εκτιμούμε ότι έχει κατέβει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ήταν γύρω στο 40%. Παράλληλα, είναι και πολλά τα προβλήματα όσων ήδη εργάζονται και αφορούν π.χ. τα αυξημένα ωράρια εργασίας και τις μικρότερες αμοιβές σε σχέση με όσα ορίζουν οι συμβάσεις εργασίας. Στοιχεία για την ανεργία και την κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις σήμερα στη Δράμα, θα παρατεθούν και στην Ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Δράμας, που θα γίνει την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022».
O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη Δράμα σήμερα αμείβεται με μισθούς λίγο πάνω από 600-650 ευρώ, ενώ οι μισθοί αυτοί δεν αυξάνονται ανάλογα με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν, σε τομείς όπως το μάρμαρο. «Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ζητείται κόσμος από τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά ο κόσμος δεν πάει πλέον. Μας ζητήθηκε να στείλουμε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις αυτού του τομέα, αλλά όσους ανέργους ενημερώσαμε σχετικά, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν. Σε άλλους κλάδους όπως η οικοδομή, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Εδώ και δύο χρόνια, τα συνεργεία έχουν πολλή δουλειά, κυρίως λόγω των προγραμμάτων που τρέχουν, όπως το «εξοικονομώ», της ανοικοδόμησης κάποιων μικρών οικοδομών και των ανακαινίσεων, αλλά δεν βρίσκεις πλέον προσωπικό, διότι πολλοί έχουν αλλάξει επάγγελμα και άλλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ οι νέοι δεν μπαίνουν στο επάγγελμα. Μπορώ να πως, τουλάχιστον στην «οικοδομή», δεν έχουμε ανεργία. Είναι μηδενική».
Εξηγώντας το ποσοστό ανεργίας της τάξης του 30% περίπου, που εκτιμά ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Δράμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας προσθέτει ότι πλέον οι νέοι δεν πηγαίνουν να δουλέψουν σε εργασίες όπου αμείβονται με 600 ή 650 ευρώ, αποζητώντας αξιοπρεπείς αμοιβές, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν σπουδάσει και είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανεργία είναι μικρότερη στο εργατοτεχνικό προσωπικό, όπως επισημαίνει ο κ. Σαβρίδης, προσθέτοντας ότι όσα παιδιά δεν έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν ευκολότερα σε χειρωνακτικές εργασίες. «Ουσιαστικά, περισσότερο αντιμετωπίζουν την ανεργία οι νέοι που έχουν σπουδάσει» καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη συνοπτική έκθεση εγγεγραμμένων στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ., το σύνολο των εγγεγραμμένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, ήταν 58.648 άτομα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των εγγεγραμμένων κατά τον Δεκέμβριο 2021 συνολικά στη χώρα ανερχόταν σε 1.109.366 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής με 347.427 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 208.225 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!