– Γ. Καψημάλης στα «Χ»: «Ο διαγωνισμός για την προκήρυξη της μελέτης θα γίνει το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή»
– Μπορεί να λύσει πολλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, χρόνια προβλήματα στη Δράμα
Σε μια κίνηση που αναμένεται να λύσει πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χρόνια προβλήματα στα διοικητικά του όρια, προχωρά ο Δήμος Δράμας με την δημιουργία του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Με αυτό αναμένεται να τακτοποιηθούν ζητήματα που έχουν σχέση και με την αλλαγή χρήσης γης εντός των ορίων του δήμου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα.
Ο διαγωνισμός για την προκήρυξη της μελέτης θα γίνει το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, αφού από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν ομόφωνα οι όροι δημοπράτησης της διακήρυξης της μελέτης για το νέο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Δράμας. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και έχει προεκτιμώμενη αμοιβή περίπου 1.250.000 ευρώ, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Καψημάλης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας σημειώνοντας ότι: «Είμαστε από τους πρώτους καλλικρατικούς δήμους στη χώρα μας που εκπονούν νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο».
Ο κ. Καψημάλης υπογράμμισε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών. Επίσης καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι ζώνες συντελεστή δόμησης, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κλπ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο καλύπτει την έκταση των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Δράμας. Με αυτό καθορίζονται για κάθε δημοτική ενότητα οι οικιστικές περιοχές, οι περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι περιοχές προστασίας, οι περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς και οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης. Η έγκριση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Το υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο είναι πολύ παλιό, όπως είπε ο κ. Καψημάλης, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα τεθούν υπ’ όψιν του μελετητή και θα γίνουν βάσεις διαβούλευσης. Θα κληθούν άπαντες για να δώσουν πληροφορίες στο μελετητή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν τις λύσεις που μπορεί να δώσει το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ο ίδιος τονίζει ότι ένα παράδειγμα είναι το αναψυκτήριο του δήμου στην οδό Χελμού, δίπλα στην ποδηλατούπολη. Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο σήμερα είναι αμιγούς κατοικίας, εκεί με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπορεί να αλλάξει η χρήση γης και να υπάρχει συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Σχετικά με το αν υπάρχει καθυστέρηση για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Δήμο Δράμας, ο Αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια ζητήματα νομοθετικά που αφορούν τους διαγωνισμούς των μελετών και αλλαγές στη νομοθεσία. Πάντως όπως συμπληρώνει, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ίσως από τις πιο σημαντικές μελέτες που θα εκπονηθούν για τον Δήμο Δράμας,στην διάρκεια όλων των τελευταίων χρόνων.