Η Χρυσάνθη (Χριστιάνα) Χαρίσκου είναι από τους νέους υποψηφίους που εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Δράμα και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Δράμας και είναι κόρη της ζωγράφου Ευγενίας Χαρίσκου. Είναι μεταξύ άλλων απόφοιτη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με Πτυχίο τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και παντρεμένη με τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και διευθυντή του εργαστηρίου Μοριακής βιολογίας κ. Ιωάννη Γούναρη, μητέρα τεσσάρων παιδιών και υπέρμαχος του εθελοντισμού με δράση σε πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους. Επίσης μόνιμη κάτοικος στην πόλη της Δράμας εδώ και δυο χρόνια. Όπως η ίδια αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Ο κόσμος κουράστηκε και απογοητεύτηκε, καιρός για Αλλαγή, καιρός για Δράση…”
Κα Χαρίσκου, πώς αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφια Βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ;
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την διαπίστωση μου πως όλοι οι βουλευτές των τελευταίων χρόνων που έχουν περάσει από τη Δράμα δεν έκαναν τίποτα για τον τόπο μας, με αποτέλεσμα τον μαρασμό και την περιθωριοποίηση του νομού μας. Στόχος μου είναι ανεξάρτητα αν εκλεγώ ή όχι να προσφέρω στον τόπο μου για την ανάπτυξη του. Αυτός θα πρέπει να αποτελέσει και τον σκοπό του εκλεγμένου βουλευτή αποδεικνύοντας την ικανότητα του από τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση και όχι επιδιώκοντας το προσωπικό του συμφέρον.
Eίστε από τους νέους υποψηφίους σε ένα ψηφοδέλτιο με πρόσωπα που έχουν μακρόχρονη εμπειρία στα κοινά. Θεωρείτε ότι είναι πλεονέκτημα ή ντεζαβαντάζ αυτό;
Ναι πράγματι, είμαι νέα υποψήφια, όμως ποτέ δεν ήμουν εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήρθα σήμερα. Ήμουν στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ αγωνιζόμουν και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι επ’ αγαθώ του τόπου. Δεν υπάρχει πλεονέκτημα η μειονέκτημα. Δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Εγώ εκτίθεμαι στην γνώμη των συμπατριωτών μου. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο, ο χώρος της πολιτικής χρειάζεται εκκαθάριση. Ο κόσμος κουράστηκε και απογοητεύτηκε, καιρός για Αλλαγή, καιρός για Δράση. Η Αλλαγή έχει πρόσωπο.
Προέρχεστε από τον χώρο των πολύτεκνων οικογενειών και ίσως θα ήταν αυτονόητη η απάντησή σας για το δημογραφικό παρόλα αυτά θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποιά είναι η άποψή σας για το πρόβλημα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα;
Προέρχομαι αλλά είμαι και η ίδια πολύτεκνη μητέρα. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της πολύτεκνης μητέρας έχει υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ και τις τελευταίες έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί από το εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει.
Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (3 έως 17 ετών) θα μειωθεί από 4,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (το αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (το απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.
Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός 20 έως 69 ετών που δυνητικά θα δούλευαν θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε τρία έως 3,7 εκατομμύρια το 2050.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μεταβολή του πληθυσμού είναι: Οι γεννήσεις, οι θάνατοι, η μετανάστευση. Αποτέλεσμα η χώρα μας να μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Το ΚΙΝ.ΑΛ. έρχεται με προτάσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απειλεί το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Δύσκολο Ναι άλυτο Όχι.
Το ΚΙΝΑΛ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της κεντροαριστεράς. Ο χώρος έχει υποστεί εκλογική συρρίκνωση τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύετε ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
Βεβαίως και η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Όταν αντιληφθεί η κοινωνία τον εμπαιγμό που έχει υποστεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο χώρος μας έχει επωμιστεί όλο το κόστος των μνημονίων. Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί και να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Αποδεχόμαστε τα λάθη μας χωρίς να παραβλέπουμε το έργο που έχει παραχθεί από τις κυβερνήσεις μας. Προχωράμε «με το Πρόγραμμα Ελλάδα».
Ποιά πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη και ποιά η χειρότερη απόφαση από την σημερινή κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδεικνύεται αναποτελεσματική, ασυντόνιστη και χωρίς πρόγραμμα, δεν έχει να δείξει κάτι θετικό. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα με την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας σπρώχνει τη χώρα σε μία αδιέξοδη τελματώδη κατάσταση. Με συνέπεια την επιβάρυνση των πολιτών και των αδύναμων μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων με κορύφωση την συμφωνία των Πρεσπών. Το κόστος είναι μεγάλο.
Ποιά είναι η άποψή σας για την συμφωνία των Πρεσπών;
Πρόκειται για μία επαίσχυντη συμφωνία, είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, το οποίο απαιτεί συλλογική πολιτική απόφαση, καθώς πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία την οποία μακροπρόθεσμα θα την βρούμε μπροστά μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, η παραχώρηση της γλώσσας είναι παραχώρηση εδάφους και ταυτότητας. Δημιουργείται κίνδυνος απόσπασης και της υπόλοιπης Μακεδονίας από την Ελλάδα. Η θέση μου είναι απόλυτη και αμετάβλητη σε θέματα που έχουν σχέση με την πατρίδα μου. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται και γι’ αυτό υπάρχει πρόταση από το ΚΙΝ.ΑΛ. για καταψήφιση της συμφωνίας.
Ποιές πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης;
Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθούν σε δύο στόχους. Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας, καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα προέλθει από την κατανάλωση των αγαθών, την ανάπτυξη των επενδύσεων, την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η αποκατάσταση των αδικιών.
Aν θα στέλνατε ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ποιό θα ήταν αυτό;
Η ενεργητική στάση των πολιτών μετράει και έχει δύναμη. Θα επιδιώξω την υλοποίηση σχεδίων που αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα τους. Επίσης θέλω να τονίσω πως δεν θα εγκαταλείψω τον τόπο μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος και θα είμαι δίπλα τους. Για αυτούς τους λόγους ελπίζω στην στήριξη των πολιτών…