– Σήμερα η ώρα των αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης
– Mιλούν στα «Χ» οι κ.κ. Μ. Μλεκάνης, Αλ. Τσιαμπούσης, Λ. Χρυσοχοΐδης και Στ. Ηλιόπουλος
Συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ και την προοπτική αυξήσεων στα τιμολόγια θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που δέχθηκε από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Οι αποφάσεις του ΔΣ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δημότες που λόγω της ακρίβειας που επικρατεί είναι δύσκολο να επωμισθούν και επιπλέον αυξήσεις για το κόστος της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Για το θέμα αυτό μάλιστα προηγήθηκε και συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Δράμας και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τις προηγούμενες ημέρες. Η πλειοψηφία τουλάχιστον των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι αντίθετη με την προοπτική αυξήσεων.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη + Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι η παράταξη του δεν θα συμφωνήσει στην αύξηση των τιμολογίων νερού διότι όπως είπε: “O πρώτος που υποφέρει από την οικονομική κρίση είναι ο ίδιος ο δημότης ο οποίος αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ήδη και δεν μπορεί κανένας να τον δυσκολέψει να έχει πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό του νερού. Η ΔΕΥΑΔ έχει πάρα πολύ μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές. Το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό δεν προέρχεται από τις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά από τις μεγάλες καταναλώσεις. Πρέπει λοιπόν να γίνουν πιο ελκυστικές οι ρυθμίσεις των χρεών προς τη ΔΕΥΑΔ. Τα χρήματα που θα καταβληθούν μέσω των ρυθμίσεων θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΔ. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί η ΔΕΥΑΔ να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη στα οικονομικά της και να προ- χωρά σε ένα καινούργιο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων τα οποία κατατέμνει σε πολύ μικρά έργα και κάνει απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς. Μέσα από τους διαγωνισμούς θα κέρδιζε πάρα πολλά χρήματα από τις εκπτώσεις. Το μισό σχεδόν του προϋπολογισμού των εκτελεστέων έργων θα μπορούσε να κερδηθεί μέσα από τη συγχώνευση των έργων που είναι αναγκαία για να εξοικονομηθούν πόροι. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα βεβαιωμένα έσοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έξοδα της επιχείρησης, αλλά υπάρχουν πολλά ανείσπρακτα και έτσι τα πραγματικά έσοδα είναι μικρότερα.
Ο επικεφαλής της παράταξης Project για τη Δράμα κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε στα «Χ» ότι η παράταξή του δεν θα συναινέσει σε αύξηση των τιμολογίων και ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέτρο που θα έπρεπε να εξεταστεί καθώς οι δημότες είναι ήδη οικονομικά επιβαρυμένοι αλλά και η ΔΕΥΑΔ δεν έκανε τίποτα από όσα έπρεπε για να μην φθάσει στο σημείο να εξετάζει αυξήσεις. Όπως είπε: «Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Μας παρουσιάστηκε αρχικά μια πρόταση για αύξηση στο κυβικό από 1,50 σε 1,90 ευρώ, που δημιουργεί μια διαφορά 3,20 ευρώ ανά δίμηνο και 19,20 ανά έτος και θα έφερνε 557.000 ευρώ όφελος στα έσοδα της ΔΕΥΑΔ. Επίσης η αύξηση στα χωριά ήταν 10 λεπτά το κυβικό που θα έφερνε άλλες 36.000 ευρώ. Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι οι καταναλωτές θα είχαν μείωση στα τιμολόγια λόγω της αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ από 24 σε 13%. Η δεύτερη πρόταση ήταν να υπάρξει επίσης αύξηση 19 ευρώ κατ’ έτος στην πόλη και μια αύξηση στα χωριά της τάξης των 25 λεπτών στο δίμηνο, κάτι που θα έφερνε μια αύξηση στα έσοδα της ΔΕΥΑΔ της τάξης των 633.000 ευρώ. Η τρίτη πρόταση ήταν οριζόντια αύξηση 20% η οποία έφερνε στη ΔΕΥΑΔ έσοδα 1 εκατ. ευρώ. Εμείς ζητήσαμε τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις καταναλώσεις, διότι αν θα έπρεπε να συζητήσουμε για αυξήσεις θα έπρεπε να επικρατήσει η λογική του ότι αυτός που καταναλώνει περισσότερο νερό θα πρέπει να πληρώνει και περισσότερο. Μας είπαν ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία. Εμείς είπαμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχει γίνει καλή διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεγάλες διαφορές οφείλονται στο ενεργειακό κόστος. Όμως η ΔΕΥΑΔ θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να έχει έσοδα από εκεί και να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Επίσης με τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία μας δίνει την εντύπωση ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες της ορθής οικονομίας. Δηλαδή ένα τεράστιο κομμάτι του τεχνικού προγράμματος εκτελείται με απευθείας αναθέσεις και μάλιστα με αναθέσεις των 60.000 ευρώ. Δεν έχει δηλαδή διαγωνισμούς και άρα έσοδα από τις εκπτώσεις των έργων. Εμείς θεωρούμε ότι οι αυξήσεις είναι η τελευταία συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει. Στις εισηγήσεις για αυξήσεις εμείς λέμε όχι. Θεωρούμε πρώτα από όλα ότι είναι λάθος η διαχείριση της επιχείρησης από τη Δημοτική Αρχή».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης τόνισε στα «Χ» ότι: «Τόσο εγώ ως δημοτικός σύμβουλος όσο και άλλοι συνάδελφοι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε, εφόσον έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση των τιμολογίων του νερού. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες επιβαρύνσεις από την ακρίβεια. Αν η επιβάρυνση της ΔΕΥΑΔ προκύπτει από την αύξηση στις τιμές του ρεύματος, τότε το κόστος αυτό να το επιβαρυνθεί η κυβέρνηση και οι μεγάλες εταιρείες. Αυτοί που έχουν αυξήσει αδικαιολόγητα το ρεύμα. Το νερό στη Δράμα είναι ήδη ακριβό. Η ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να φροντίσει να εισπράξει αυτά που τις οφείλουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τα οποία έχουν ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ».
Στο θέμα της εισήγησης για αυξήσεις που θα τεθεί σήμερα στο ΔΣ της ΔΕΥΑΔ αναφέρθηκε, μιλώντας στα «Χ» και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση πρέπει να είναι να μην υπάρξει καθόλου αύξηση. Προτείναμε ένα τρόπο ώστε να μην υπάρξει αύξηση στους πολίτες. Δηλαδή τη μείωση του ποσού που πληρώνουν για το 80% (την χρέωση για τα έργα της ΔΕΥΑΔ) στο 40 ή στο 30%, προκειμένου το ποσό που καλείται να πληρώσει ο πολίτης να είναι ακριβώς το ίδιο. Ταυτόχρονα να γίνει σωστότερη διαχείριση των ποσών που εισπράττει η ΔΕΥΑΔ. Να γίνονται διαγωνισμοί και όχι απευθείας αναθέσεις, ώστε να έχουμε και καλύτερα έργα αλλά και μικρότερο κόστος για αυτά. Δεν θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να το δει περισσότερο η κεντρική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό και απαραίτητο στους πολίτες».
[…] άρθροΌχι αυξήσεις στη ΔΕΥΑΔ λένε οι δημοτικές παρατάξεις Επόμενο άρθροΚαλλιτεχνικό σχολείο στα Κύργια […]