«Όχι στην κατάργηση της Αρχιτεκτονικής»

Ανάστατοι οι 100 και πλέον σπουδαστές του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Δράμας και ζητούν λύσεις

0
2006

Aνάστατοι είναι οι σπουδαστές του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Δράμα, με την εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνένωσης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οδηγεί, όπως αναφέρουν, στην κατάργηση της σχολής τους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι σπουδαστές του τμήματος ήρθαν σε επαφή με φορείς της Δράμας, μεταξύ των οποίων, με τον Δήμαρχο Δράμας και τους τρείς βουλευτές, θέτοντας υπόψιν τους το πρόβλημα που δημιουργείται.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο εκπρόσωπος των Σπουδαστών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής ο Ηρακλής Παπακώστας, κατά τις προαναφερθείσες συναντήσεις, τέθηκε ο προβληματισμός των σπουδαστών αλλά και η αρνητική εξέλιξη της απώλειας το τμήματος για την Δράμα.
Από τους τρείς Βουλευτές διατυπώθηκε η άποψη ότι δύσκολα το τμήμα θα μπορέσει να παραμείνει, παρόλα αυτά θα γίνει προσπάθεια ώστε οι εκπρόσωποι των Σπουδαστών να προσκληθούν προκειμένου να παρευρεθούν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να θέσουν τους προβληματισμούς τους με στόχο να μην καταργηθεί τελικά το τμήμα αλλά να λειτουργήσει είτε στα τμήματα των πανεπιστημιακών τμημάτων που θα δημιουργηθούν στην Δράμα είτε να συνεχίσει να λειτουργεί ως τμήμα Αρχιτεκτονικής στα Πανεπιστημιακά τμήματα που θα λειτουργήσουν στις Σέρρες.
Ο Ηρακλής Παπακώστας, επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι οι 100 περίπου ενεργοί σπουδαστές που φοιτούν στο τμήμα και οι οικογένειές τους είναι αναστατωμένες από τις εξελίξεις καθώς, άλλες ήταν οι επιλογές τους αρχικά (είσοδος και αποφοίτηση από την Αρχιτεκτονική Τοπίου) και άλλες θα καταλήξουν αναγκαστικά εκ των πραγμάτων λόγω της συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΔΙΠΑΕ.
Από την άλλη πλευρά και για την Δράμα χάνεται ένας συγκεκριμένος οικονομικός τζίρος που υπήρχε στις τοπικές επιχειρήσεις από την διαμονή των σπουδαστών του τμήματος.
Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΓ), που είναι μια από τις τέσσερις Σχολές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε σχετική επιστολή που έχουν συντάξει οι σπουδαστές προκειμένου να τεκμηριώσουν το αίτημα για την μη κατάργηση του τμήματος, “…Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής τεχνικών, βιολογικών, φυσικών και οικονομικών επιστημών στην αειφορική και πολυλειτουργική διαχείριση, βελτίωση και προστασία του Αστικού και Περιαστικού Τοπίου, καθώς και των φυσικών οικοσυστημάτων και στη διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και τις τεχνικές που εφαρμόζονται στην Αρχιτεκτονική Τοπίου και στα Έργα του Φυσικού Περιβάλλοντος με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, εξέλιξη και προοπτική.
Στο πλαίσιο της αποστολής του το Τμήμα:
†Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα.
†Συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, με παραγωγικές μονάδες και φορείς, με οικολογικές, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις που έχουν συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο.
†Διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα για το σχεδιασμό, την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού, περιαστικού και αστικού Περιβάλλοντος, καθώς επίσης, και την οικολογική και περιβαλλοντική έρευνα.
†Αναπτύσσει στους σπουδαστές ικανότητες και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς και ανταγωνιστικούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τους ευαισθητοποιεί σε θέματα σχεδιασμού, προστασίας και βελτίωσης του φυσικού, περιαστικού, αστικού και ευρύτερου περιβάλλοντος.
†Παρακολουθεί τις εξελίξεις και αλλαγές των εκπαιδευτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στο περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον.
Στην ίδια επιστολή οι σπουδαστές ξεκαθαρίζουν ότι διαμαρτύρονται για την κατάργηση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, στο οποίο φοιτούν, διότι:
α) Δεν υπάρχει άλλη Σχολή ή Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Χώρα μας.
β) Οι πτυχιούχοι του Τμήματός μας, όπως και αντίστοιχων Τμημάτων άλλων Χωρών, βρίσκουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, καθόσον υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης.
γ) Στο Τμήμα μας υπάρχουν εξειδικευμένο διδακτικό Προσωπικό και μέσα διδασκαλίας.
δ) Η παρουσία του Τμήματος στην ακριτική πόλη της Δράμας έχει μόνο θετικά να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία και η κατάργησή του αναμφίβολα θα συρρικνώσει την τοπική οικονομία.
Για τους λόγους αυτούς αιτούνται το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου να μην καταργηθεί αλλά να συμπεριληφθεί και να λειτουργήσει ως τρίτο Τμήμα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών με έδρα τη Δράμα.

.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!