«Οδοιπορικό στην Καλή Βρύση Δράμας»

448 σελίδες γεμάτες ιστορία δια χειρός Μιχαήλ Μ. Βαβουλίδη

0
3601

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην Καλή Βρύση, η παρουσίαση του βιβλίου Οδοιπορικό στην Καλή Βρύση Δράμας, το οποίο συνέγραψε ο κ. Μιχαήλ Βαβουλίδης που υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας.

Το βιβλίο του Μιχαήλ Βαβουλίδη, εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών Γερμανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών Αθήνας «το Μενοίκιο» ενώ επιμελητής της καλαίσθητης έκδοσης είναι ο γνωστός φιλόλογος-ιστορικός κ. Νικόλαος Θ. Γεωργιάδης.

(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

Κατά την παρουσίαση της έκδοσης που έγινε ενώπιον πολλών κατοίκων της περιοχής, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης Αθανάσιος Παλλικάρης, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς τους άλλους δυο πολιτιστικούς συλλόγους (τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών Γερμανίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών Αθήνας) που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός κοινού οράματος, την έκδοση του βιβλίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Άγγελος Λύσσελης, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Προσοτσάνης Αθανάσιος Μάρτζιος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Γιάννης Αραμπατζής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπ. Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Κων. Παπαδόπουλος.
To βιβλίο που συνέγραψε ο Μιχαήλ Βαβουλίδης διαθέτει 448 σελίδες και το υλικό που παρατίθεται στις σελίδες του αποτελεί αντικείμενο συλλογής στοιχείων 30 και πλέον χρόνων από τον συγγραφέα. Η συγκεκριμένη έκδοση επιχείρησε επιτυχημένα να καλύψει ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας που αφορά την Καλή Βρύση, καταρχάς από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση έως και την ίδια την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής παραθέτοντας μέχρι και τα ιστορικής σημασίας νομίσματα που ανεβρέθηκαν κατά καιρούς και παραδόθηκαν στην αρχαιολογική υπηρεσία στην διάρκεια της μακρόχρονης συλλογής των στοιχείων από τον Μιχάλη Βαβουλίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την συγκεκριμένη έκδοση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης έχει πληθώρα δραστηριοτήτων και είναι από τους πλέον δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού Δράμας. Ιδρύθηκε το 1983, με σκοπό την διάσωση, διατήρηση και διάδοση του τοπικού λαϊκού πολιτισμού, που είναι πλούσιος σε ήχους, τραγούδια, χορούς και δρώμενα.
Ο Σύλλογος αριθμεί δεκάδες χορευτές οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε χορευτικές ομάδες και διδάσκονται τη μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του διδάσκονται επίσης χοροί, τραγούδια, ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα. Δυνατό και αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του χωριού είναι η διδασκαλία των μουσικών τοπικών οργάνων, της γκάιντας και του νταχαρέ.
Στον σύλλογο γίνεται σημαντική καταγραφή και συλλογή των παραδοσιακών τραγουδιών, τα οποία παρουσιάζει η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου.
Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές των ομάδων του σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού, του Δήμου Προσοτσάνης, του Νομού Δράμας και όχι μόνο, με κορυφαία τη συμμετοχή του Συλλόγου στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Τα έθιμα των Καλληβρυσιωτών μέσα από την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, περνούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές, οι οποίες μαθαίνουν εις βάθος την πλούσια κληρονομιά του τόπου τους. Ο σύλλογος διατηρεί και διοργανώνει τοπικά δρώμενα με γνωστότερο τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης και έθιμα όπως την γιορτή του Αγίου Βλάση, το έθιμο της Κούπας, την γιορτή της Αγίας Μαρίνας, την γιορτή Πανσελήνου, την γιορτή Τσίπουρου κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!