Οδοιπορικό στον χρόνο και τα δρώμενα της περιοχής μας

0
3275
Από αριστερά: Αλατζά Σ. Κατερίνα, (Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), Δημητριάδης Σάββας, (απόφοιτος Msc Διοίκησης Πολιτιστικών Οργανισμών, Υπεύθυνος προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙΠΕ Δράμας Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας), Πουλιούδη Βασιλική, (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας), Παπουτσής Γιάννης (Msc Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας και του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Μοναστηρακίου εν όψει των “Αράπηδων” του 2020 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κοινότητας με βασικό στόχο την πνευματική θωράκιση των νέων ώστε να συμμετέχουν πιο συνειδητά στις διεργασίες του δρώμενου. Το μουσικοχορευτικό δρώμενο των “Αράπηδων” συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό, ενδυναμώνοντας έτσι την εκτίμηση, ότι στο Μοναστηράκι διασώζεται αρχαιότατη παράδοση, που μεταφέρεται, μεταβιβάζεται και μεταδίδεται βιωματικά και αυθεντικά στις επόμενες γενιές.
Στην εσπερίδα έγινε αναφορά στα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας μέσω της παρουσίασης με τίτλο «Τα Διονυσιακά Δρώμενα στο Νομό Δράμας Μοναστηρακίου και Καλής Βρύσης: Διαχρονικότητα και Σύγχρονη Πραγματικότητα» από την κα Αλατζά Σ. Κατερίνα, Πτυχιούχο Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης παρουσιάστηκε το θέμα «Μοναστηράκι: Οδοιπορικό στον χρόνο» από την κα Βασιλική Π. Πουλιούδη, Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και από τον κο Ιωάννη Α. Παπουτσή, απόφοιτο Msc Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, πρόεδρο του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας και του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας έγινε παρουσίαση με θέμα «Τα Λαϊκά Δρώμενα της Ηδωνίδας Γης (Προσέγγιση Ερμηνείας τους)».
Την εσπερίδα συντόνισε ο κ. Σάββας Δημητριάδης, απόφοιτος Msc Διοίκησης Πολιτιστικών Οργανισμών, Υπεύθυνος προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΙΠΕ Δράμας (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας), ενώ παρόντες στην γεμάτη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου ήταν πέραν των άλλων ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, που απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης αρκετοί νέοι, μέλη του συλλόγου και κάτοικοι του Μοναστηρακίου.
Όπως είπε ο κ. Γιάννης Παπουτσής μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ “Η εκδήλωση έγινε μετά από απαίτηση των νέων παιδιών του συλλόγου που συμμετέχουν στους Αράπηδες αλλά δεν έχουν σχέση με την αγροτοποιμενική ζωή από την οποία προέρχονται οι ρίζες του δρώμενου. Το έθιμο έχει αρχίσει να χάνει την βαθιά του ρίζα όσον αφορά την βιωματικότητα. Αυτή η διαγενεαλογική μεταφορά της γνώσης αναπληρώνεται με την εκπαίδευση. Τα παιδιά μέσα από αυτή την ενημέρωση μαθαίνουν τι ακριβώς κάνουμε με την τέλεση του εθίμου και για ποιον λόγο το κάνουμε. Έτσι οι νέοι άνθρωποι που ντύνονται διάφορες μορφές συμμετέχουν πιο συνειδητά στο δρώμενο το οποίο αποσκοπεί στην ευετηρία, την καλή χρονιά, την ευγονία και την ευκαρπία. Αυτούς τους συμβολισμούς θέλουμε να κρατήσουμε για να γνωρίζουν τα παιδιά γιατί για παράδειγμα γίνεται το “κλέψιμο της νύφης” ή γιατί “οργώνουμε”, απλοποιημένα και ενταγμένα στην έννοια του συμβολισμού”.
Ο κ. Σάββας Δημητριάδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον τρόπο με τον οποίο η κοινότητα, η συλλογικότητα και η συλλογική συνείδηση δένονται και εναρμονίζονται. Όπως ανέφερε η συλλογική συνείδηση που αναπτύσσεται μέσα από αυτά τα δρώμενα είναι ένας από τους ιδιαίτερους παράγοντες με τους οποίους αναπτύσσεται το όνομα μιας περιοχής, το σύνολο των ανθρώπων, ως ένα γεωπεριβαλλοντικό όριο. Είπε επίσης ότι ο Νομός Δράμας έχει στα δρώμενα μια πολύ ισχυρή πολιτιστική πυκνότητα.
Η κα Αλατζά αναφέρθηκε στην πτυχιακή της εργασία που που είχε σκοπό την μελέτη και παρουσίαση των Διονυσιακών δρωμένων σε δυο χωριά του νομού Δράμας, το Μοναστηράκι και την Καλή Βρύση, καθώς και τη σύνδεση αυτών με τα δρώμενα που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα. Αναφέρθηκε στην παρουσία του θεού Διονύσου και την διάδοση της λατρείας του, τόσο στην αρχαία Αθήνα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας. Παρουσίασε τα Διονυσιακά δρώμενα, των χωριών Μοναστηρακίου και Καλής Βρύσης Δράμας, που πραγματοποιούνται μέχρι τις ημέρες μας, καθώς και τους συμβολισμούς τους και έκανε την σύγκριση των δύο αυτών δρωμένων παρουσιάζοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Η κα Πουλιούδη μίλησε για τις ομοιότητες των δρώμενων που τελούνται στην ευρύτερη περιοχή. Για τα αρχαιολογικά ευρύματα που δείχνουν ευρύτητα της λατρείας της θεότητας του Διονύσου στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μίλησε για την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της περιοχής μεταξύ Νέστου και Στρυμόνα και τις επιρροές που είχε στην πορεία του χρόνου και επεσήμανε τα διάσπαρτα ευρήματα της μορφής του Διόνυσου στην περιοχή μας και στο Μοναστηράκι. Ενώ μίλησε και για την ύπαρξη Ιερού του Διονύσου μέσα στην πόλη της Δράμας κάτι που δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία, αλλά δεν έχει προκύψει ακόμη ως αρχαιολογικό εύρημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!