Ογκολογική μονάδα στη Δράμα: «Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το 90% των περιπτώσεων»

0
707

– Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί για τον ογκολογικό ασθενή – Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία»
– Δ. Κασαράκης στα «Χ»: 1400 ασθενείς πέρασαν από το ογκολογικό ιατρείο του Γ.Ν. Δράμας τον τελευταίο χρόνο


 

Το επιστημονικό συνέδριο «Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί για τον ογκολογικό ασθενή – Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Δράμα, στο ξενοδοχείο “Hydrama” στις 21 και 22 Απριλίου, με συνδιοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, τη Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγένειου και τη Β’ Χημειοθεραπευτική Κλινική του ίδιου νοσοκομείου.
Επιστήμονες από διάφορα μέρη της χώρας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Στη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκαν και ενδιαφέροντα στοιχεία για το ογκολογικό ιατρείο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο της Δράμας, ενώ συζητήθηκε και η προοπτική λειτουργίας ογκολογικού τμήματος, το οποίο πλέον έχει ενταχθεί στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Δράμας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ογκολογικούς ασθενείς που διαχειρίζεται το τακτικό ογκολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο της Δράμας έδωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο κ. Δημήτριος Κασαράκης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής, στο Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Στην τελευταία τριετία έχουν ανοιχτεί 967 καρτέλες ασθενών, όπως είπε ενώ μόνο κατά το τελευταίο έτος έχουν περάσει από το ογκολογικό ιατρείο του ΓΝ Δράμας που λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, 1446 ασθενείς. «Πιστεύω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ογκολογικής μονάδας. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει από τον Βουλευτή κ. Κώστα Μπλούχο, ο οποίος πέτυχε να περάσει στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου τη μονάδα χημειοθεραπείας. Τώρα πρέπει και νομίζω ότι μπορεί να γίνει και μια μονάδα χημειοθεραπείας. Έχουμε κάνει προκήρυξη θέσης για αυτήν αλλά κατέστη άγονη. Δεν υπέβαλε κανείς τα χαρτιά του. Ο πιθανός λόγος, από τις συζητήσεις που έκανα με άλλους ογκολόγους είναι ότι δεν υπήρχε αυτή η μονάδα. Αν υπάρξει μονάδα χημειοθεραπείας θα βοηθούσε στο να έρθουν συνάδερφοι ογκολόγοι μόνιμα στη Δράμα και να βοηθούν τον κόσμο προκειμένου να γλυτώσει από ταλαιπωρία και έξοδα για μετακινήσεις κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε πιστεύω, με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπιστεί το 90% των περιπτώσεων. Ένα 10% που είναι πιο δύσκολα περιστατικά θα χρειαζόντουσαν κεντρικό νοσοκομείο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κασαράκης, η έναρξη του ογκολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Δράμας έγινε το 2019. Συνήθως προσέρχονται σε αυτό 25 – 40 ασθενείς, οι οποίοι αυξάνονται όσο περνά ο καιρός. Είναι ασθενείς που χειρουργήθηκαν κυρίως από τη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας και μετά από ογκολογικό συμβούλιο με τους γιατρούς της κλινικής. Επίσης έρχονται ασθενείς πρωτοδιαγνωσμένοι με καρκίνο, μετά από λήψη βιοψιών πάλι από τη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας. Η πλειοψηφία όμως αυτών των ασθενών χρειάζεται μετά αντιμετώπιση στο Νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. Στο τακτικό ιατρείο προσέρχονται επίσης ασθενείς αδιάγνωστοι ή και διαγνωσμένοι από την παθολογική ή τη γυναικολογική ή και από άλλες κλινικές ή από ιδιώτες Δραμινούς γιατρούς. Σε όλους αυτούς τους ασθενείς δίνεται κατεύθυνση για τους χειρισμούς που θα κάνουν και ποιο θεραπευτικό χειρισμό θα ακολουθήσουν. Παράλληλα στο ιατρείο υπάρχει και μια μερίδα ασθενών που δεν έχουν νόσο και απλά παρακολουθούνται.
Το ογκολογικό ιατρείο του ΓΝ Δράμας μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, με καρκίνο του μαστού που βρίσκονται σε ορμονικό χειρισμό που μπορεί να γίνει στο ιατρείο του ΓΝ Δράμας. Αλλά εξυπηρετείται και μια μερίδα ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία με χημειοθεραπευτικά χορηγούμενα από το στόμα (κυρίως σε κάποιες περιπτώσεις του καρκίνου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου). Παράλληλα όπως είπε ο κ. Κασαράκης, γίνεται συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων αλλά και ογκολογική εκτίμηση των ασθενών που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική. Σε ότι αφορά την αναλογία ανδρών – γυναικών ασθενών, οι γυναίκες αποτελούν το 57% και το υπόλοιπο 43% οι άνδρες. Από τους 967 ασθενείς που άνοιξαν καρτέλα στην τριετία το 41% είναι από την πόλη της Δράμας, το 45% είναι από την πόλη και τα χωριά, το 8% είναι από την Καβάλα, το 4% από τις Σέρρες και ένα 2% είναι άλλοι ασθενείς που έμεναν εκτός Δράμας και μετακινήθηκαν στην περιοχή μας. Σε ότι αφορά τις ηλικίες των ασθενών που προσήλθαν στο ογκολογικό ιατρείο, μόνο 6 ασθενείς ήταν κάτω των 40 ετών. Το ποσοστό ανεβαίνει στις ηλικίες 40-49 ετών στις οποίες οι άνδρες είναι λιγότεροι. Ο αριθμός των ασθενών ανεβαίνει στις ηλικίες 50-59 ενώ οι περισσότεροι ασθενείς είναι στις ηλικίες 60-69 ετών. Ο υψηλός αριθμός ασθενών συνεχίζεται στις ηλικίες 70-79 και υποχωρεί στις ηλικίες 80 και άνω.
Από τις καρτέλες του ιατρείου φαίνεται ότι την τελευταία τριετία στη Δράμα έχουν χειρουργηθεί 176 ασθενείς και από αυτούς 89 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 14 με καρκίνο του στομάχου, 22 με καρκίνο του μαστού και 3 με καρκίνο παγκρέατος. Σε ότι αφορά τα συχνότερα είδη καρκίνου στο ογκολογικό ιατρείο, τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν γυναίκες με καρκίνο του μαστού (244) και μετά οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και στην συνέχεια οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κασαράκης.
Στο προεδρείο των εργασιών του συνεδρίου μετείχε και ο Βουλευτής της ΝΔ και ιατρός του ΓΝ Δράμας κ. Κώστας Μπλούχος, ο οποίος σε δηλώσεις του στα “Χ” είπε ότι η αυτή η επιστημονική συνάντηση έχει γίνει πλέον θεσμός. Τόνισε ακόμη ότι το μήνυμα όλων αυτών συνεδρίων που γίνονται είναι ότι: “Τελικά ο καρκίνος νικιέται”. Για αυτό, όπως είπε θα πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται ο κόσμος. Σήμερα, πρόσθεσε, υπάρχουν στη φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας, διαγνωστικά και θεραπευτικά πολύ αποτελεσματικές επιλογές γιαυτό και μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης ίαση σε ένα μεγάλο αριθμό κακοηθειών αλλά και μεγάλα προσδόκιμα επιβίωσης, σε ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό. «Το κυρίαρχο όμως είναι να προσεγγίζουμε ολιστικά τον ασθενή για να έχει την ποιότητα ζωής που πρέπει και τον ψυχισμό που απαιτείται» πρόσθεσε.

Αισιόδοξος για την επάνδρωση της ογκολογικής μονάδας στο ΓΝ Δράμας δήλωσε ο Κ. Μπλούχος
Σε άλλη ερώτηση των «Χ» για την προοπτική λειτουργίας της ογκολογικής μονάδας στο ΓΝ Δράμας, ο κ. Μπλούχος είπε ότι δεν ισχύει η άποψη ότι «επειδή δεν έχουμε έτοιμη την ογκολογική μονάδα δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από τους γιατρούς» και εξήγησε: «Καταρχάς πρέπει να ξέρετε ότι και ο χώρος είναι προσχεδιασμένος και υπήρχε έτοιμος από το 2011. Το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι την τελευταία διετία στο Νοσοκομείο Δράμας τρέχουν ταυτόχρονα πολλά έργα, όπως η αναβάθμιση και ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, των πατωμάτων κλπ, που τρέχει αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες για να επανατοποθετηθούν τα τμήματα όπως πρέπει». Με τις καινούργιες προκηρύξεις του Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο κ. Μπλούχος θα προκηρυχθούν οι δυο θέσεις των ογκολόγων για το Νοσοκομείο Δράμας. Όπως τόνισε, αποτελεί στοίχημα να πειστούν επιστήμονες να επανδρώσουν την ογκολογική μονάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό τελικά θα συμβεί γιατί «εύκολα κανείς απαντά στην πρόκληση να στήσει από την αρχή ένα καινούργιο τμήμα». Ο ίδιος δήλωσε πάντως αισιόδοξος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Μπλούχος πρότεινε στον ογκολόγο κ. Δημήτρη Κασαράκη να καλύψει τις ανάγκες Νοσοκομείου της Δράμας σε μόνιμη βάση και όχι μια φορά την εβδομάδα, με τις νέες προκηρύξεις.

Mητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος: «Τιμώ το έργο και την προσπάθειά σας»
Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου αλλά και η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα Ευγενία Σαραφίδου.
Ο Μητροπολίτης Δράμας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ως γιατροί, είστε πολύ κοντά στο ταλαιπωρημένο σώμα του κάθε ανθρώπου, με αυτή την έννοια θα ήθελα να καταθέσω ότι με κάθε προσπάθεια θεραπείας που κάνετε με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο εξετάζοντας το τραυματισμένο σώμα του, είστε πάρα πολύ κοντά σε αυτό που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός και η εκκλησία μας. Τιμώ το έργο και την προσπάθειά σας…».

Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου: «H χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας έχει μακρά παράδοση στην αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών»
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα Θ. Καρατζόγλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους γιατρούς του Νοσοκομείου Δράμας που καταφέρνουν να συνδυάσουν την πιεστική τους καθημερινότητα με το επιστημονικό μέλλον που και οι ίδιοι διαμορφώνουν, όπως είπε για να προσθέσει: «Είμαστε ένα μικρό επαρχιακό αποτελεσματικό νοσοκομείο που πρόσφατα βραβεύτηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, για τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε το μοναδικό επαρχιακό νοσοκομείο όλης της ηπειρωτικής χώρας που τιμήθηκε για τις επιδόσεις του». Η ίδια τόνισε ότι: «H χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας έχει μακρά παράδοση στην αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών με θαυμαστά αποτελέσματα. «Η παράδοση αυτή συνεχίζεται με την μεταφορά γνώσης στους νεότερους και νεοδιορισμένους χειρουργούς μας» επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα.

Ευγενία Σαραφίδου: «Θέλουμε και απαιτούμε από την πολιτεία αυτή η ογκολογική μονάδα να γίνει επιτέλους…»
Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα Ευγενία Σαραφίδου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θυμώνω όταν λένε για το Νοσοκομείο της Δράμας ότι θα γίνει Κέντρο Υγείας. Το Νοσοκομείο της Δράμας είναι αξιόλογο με αξιόλογους γιατρούς. Δεν πρέπει να το υποβαθμίσουμε. Πρέπει να το εξοπλίσουμε και με τεχνολογικό υλικό αλλά και με επιπλέον γιατρούς. Ο σύλλογός μας παλεύει από το 2012 για αυτή την ογκολογική μονάδα. Παραδώσαμε ολόκληρους φακέλους σε όλους τους υπουργούς υγείας στοιχεία για τα ποσοστά του καρκίνου στο Νομό Δράμας. Πολλοί λένε ότι είμαστε ο πρώτος νομός (σε ποσοστά καρκίνου). Είμαστε ανάμεσα στους πέντε πρώτους νομούς, τεκμηριωμένο δεν είναι τίποτα. Δεν έχουμε μητρώο καταγραφών καρκίνου. Ο κόσμος δεν ήρθε να καταγραφεί στην προσπάθεια καταγραφής των νεοπλασιών που ξεκίνησε ο σύλλογός μας σε συνεργασία με την εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο”. Η μυστικοπάθεια δυστυχώς καλά κρατεί. Θέλουμε και απαιτούμε από την πολιτεία αυτή η ογκολογική μονάδα να γίνει επιτέλους…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!