Οι ανάγκες για αναισθησιολόγους είναι πλέον εμφανείς

0
2013

– Νοσοκομειακοί γιατροί: «Κανένας μας δε θα ήθελε να ταξιδέψει με αεροπλάνο, που έχει ελεγχθεί από μηχανικό αυτοκινήτων»
– Έγγραφο προς τα νοσοκομεία Δράμας, Σερρών, Ξάνθης και Κομοτηνής για την εκπαίδευση ιατρών στην «επείγουσα διασωλήνωση» όταν δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος

Οδηγίες για εκπαίδευση γιατρών τού Νοσοκομείου Δράμας, στην επείγουσα διασωλήνωση προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος έστειλε με έγγραφό της η 4η Υγειονομική Περιφέρεια.
Το έγγραφο εστάλη όχι μόνο στη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας αλλά και σε αυτές των νοσοκομείων Σερρών, Ξάνθης και Κομοτηνής. Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή από ανακοίνωση της ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νομού Σερρών οι οποίοι δικαιολογημένα θέτουν προβληματισμούς για τη δυνατότητα να καλυφθεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στα εν λόγω νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι, σε ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τους τρεις βουλευτές της Δράμας, ζήτησε την άμεση κάλυψη 2 θέσεων Αναισθησιολόγων, 4 θέσεων Παθολόγων και 4 Χειρουργών και οριοθέτηση επείγουσας πορείας προς εξεύρεση λύσης για την Παθολογική κλινική. Παράλληλα ζήτησε και την μετατροπή του νοσοκομείου μας σε άγονο ώστε να θεσπιστούν και οικονομικά κίνητρα ιατρών, για να στελεχώσουν το Νοσοκομείο Δράμας.
Το θέμα της κάλυψης των αναγκών σε αναισθησιολόγους πάντως, φαίνεται ότι δεν θα λυθεί τόσο εύκολα στα νοσοκομεία τόσο της Δράμας όσο και των Σερρών, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ οι ανάγκες είναι επείγουσες. Αυτό φαίνεται και από το έγγραφο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τις διοικήσεις των εν λόγω νοσοκομείων το οποίο έκανε γνωστό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών. Στο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, 7 ιατροί του ΓΝ Σερρών, 8 Ιατροί του ΓΝ Ξάνθης και 7 ιατροί του ΓΝ Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθεροποιηθεί, θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο Νοσοκομείο…» Το έγγραφο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τους διοικητές των νοσοκομείων στάλθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών σημαίνει:
«Την παραδοχή των Κυβερνώντων στην αποτυχία να δώσουν οριστική και άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης Αναισθησιολόγων στην περιφέρεια και στο Νοσοκομείο Σερρών. Σημαίνει επίσης ότι:
wσκοπεύουν να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς Αναισθησιολόγο σε εφημερία και θεωρούν πως με εκπαίδευση λίγων ωρών σε πρόπλασμα, οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να υποκαταστήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα
wσε τέτοια περίπτωση ο ιατρός άλλης ειδικότητας θα πρέπει να είναι εκεί για όλα (διασωλήνωση – αερισμός – αντιμετώπιση της κύριας πάθησης από τον ίδιο, γεγονός αδύνατο και επικίνδυνο σε πραγματικό χρόνο)
wαφού μπορεί ένας γιατρός, σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, να τα κάνει όλα, τι τις χρειαζόμαστε όλες αυτές τις ειδικότητες μέσα στο Νοσοκομείο;».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τους αναφέρεται:
«Έχει κανένας από όλους αυτούς τους κυρίους εικόνα για το τι σημαίνει:
-να είσαι πάνω από ασθενή που απειλείται η ζωή του και να δίνεις μάχη να τον κρατήσεις ζωντανό;
-να είσαι πάνω από ασθενή που έχει πεθάνει και να προσπαθείς να τον επαναφέρεις στη ζωή;
-να καλείσαι να αντιμετωπίσεις αιφνίδια επιδείνωση και κωματώδη κατάσταση νοσηλευόμενου ασθενή;

Γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι:
-τι σημαίνει το λεπτό ως χρόνος για την αντιμετώπιση αυτών των επειγόντων περιστατικών;
-ότι πάνω από ασθενή σε κωματώδη κατάσταση ίσως χρειαστεί να βρίσκονται γιατροί 3 και 4 ειδικοτήτων (που ο καθένας από αυτούς έχει κάνει 5 και παραπάνω χρόνια ειδικότητας για να εξειδικευτεί σε έναν τομέα), για να μπορέσει ο ασθενής, που ίσως είναι ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί του καθενός μας, να αντιμετωπιστεί με τις καλύτερες πιθανότητες για την υγεία του;

Και ρωτάμε, αφού εδώ δεν μιλάμε για απλή εκπαίδευση στη διαχείριση αεραγωγού, σε περίπτωση απουσίας του Αναισθησιολόγου:
-τις πιθανές επιπλοκές της διασωλήνωσης ποιος θα τις αντιμετωπίσει;
-ποιος θα δώσει αναισθησία;
-ποιος θα συνδέσει τον ασθενή στον αναπνευστήρα και θα γνωρίζει τη λειτουργία του;
Όπως κανένας μας δε θα ήθελε να ταξιδέψει με αεροπλάνο, που έχει ελεγχθεί από μηχανικό αυτοκινήτων, που έχει κάνει ταχύρρυθμα για τα αεροσκάφη στο ίντερνετ, έτσι κανένας μας δε θα ήθελε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του που απειλεί τη ζωή του να αντιμετωπισθεί από μη ειδικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο ιατρό.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:
-αν τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω δεν μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς
-συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δε θα γίνουμε
-για ότι συμβεί υπεύθυνοι είναι το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών»

Την ανακοίνωση, υπογράφει η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών και ο πρόεδρός της κ. Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ