Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για το δρώμενο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας αντλήθηκαν χρήσιμα στοιχεία για τα διονυσιακά δρώμενα και το έθιμο των Αράπηδων Μοναστηρακίου στη Δράμα, πραγματοποίησε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στις 11:00 π.μ. στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσικού Ωδείου Δράμας.
Στη ημερίδα μίλησε η κα Βασιλική Πουλιούδη Αν. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦ.Α Δράμας με θέμα τη «Διονυσιακή Λατρεία στην περιοχή της Δράμας και η συσχέτισή της με τις ζωντανές επιβιώσεις, Μοναστηράκι: Οδοιπορικό στον χρόνο». Επίσης η κα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου Δρ. Λαογραφίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Γλώσσας – Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Οι Αράπηδες Μοναστηρακίου Δράμας, ανάγνωση με έμφαση στις τελετουργικές τους δράσεις, προσέγγιση ερμηνείας (υπό την έποψη του λαϊκού θεάτρου)». Ακόμη ο κ. Γιάννης Παπουτσής πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας και του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα: «Οι Αράπηδες Μοναστηρακίου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας». Τέλος ο κ. Λευτέρης Τσικουρίδης επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) που μίλησε για τα «Ηχογεωλογικά Τοπία της Δράμας, Ερμηνεία και Εκτέλεση, το Ηχόχρωμα του Μοναστηρακίου».
Στην διάρκεια της ομιλίας της η κα Πουλιούδη αναφέρθηκε στην περίοδο από τη προϊστορία της Διονυσιακής Λατρείας στην περιοχή μας, ξεκινώντας από την ύπαρξη της αμπέλου, για να μεταφερθεί στα αρχαϊκά χρόνια και τα ευρήματα των προτομών του Διονύσου και των επιγραφών που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Δράμας, στο Μοναστηράκι, την Καλή Βρύση και αλλού και να καταλήξει στις ζωντανές επιβιώσεις και τα λαϊκά δρώμενα του Δωδεκαημέρου και των Αράπηδων όπως γίνονται σήμερα.
Ακολούθως η κα Θεοδωρίδου ενέταξε το δρώμενο των Αράπηδων στην ευρύτερη κοινωνικοπολιτική σφαίρα της λαογραφίας με βάση την επιστήμη της, η οποία εν ολίγοις είπε ότι πλέον άλλαξε ο σκοπός τέλεσης του δρώμενου των Αράπηδων που στο παρελθόν γινόταν για την καλή σοδειά, την ευγονία και την ευκαρπία. Στην ουσία μπήκε στην προσέγγιση της ερμηνείας που έχει κάνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννη Παπουτσή σε παλαιότερο σχετικό άρθρο του.
Στη συνέχεια ο κ Παπουτσής αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους συμβολισμούς του δρώμενου των Αράπηδων που το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας δίνοντας του ώθηση και προσδίδοντας ιδιαίτερη αξία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας γενικότερα.
Ο τέταρτος ομιλητής της ημερίδας ο κ. Τσικουρίδης αναφέρθηκε στα ηχογεωλογικά τοπία και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωριών. Αναφέρθηκε στο ηχόχρωμα του Μοναστηρακίου. H ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα: «Διάσωση, ανάδειξη και μεταλαμπάδευση του τοπικού ηχοχρώματος και των τραγουδιών που συνοδεύουν το δρώμενο των Αράπηδων Μοναστηρακίου Δράμας» που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί με επιτυχία ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου.