– Ο Δραμινός Χριστόφορος Κορυφίδης μιλάει στα «Χ» για το δεύτερο από τα δυο βιβλία του που εκδόθηκαν πρόσφατα
– Το βιβλίο προσεγγίζει την Τουρκία, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διακρατικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Το δεύτερο από τα δυο βιβλία που συνέγραψε μέσα στο 2020 ο Χριστόφορος Κορυφίδης και εκδόθηκαν πρόσφατα παρουσιάζουν σήμερα τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον 21ο αιώνα». Μέσα από αυτό, ο συγγραφέας προσεγγίζει την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διακρατικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με μια πολιτισμική, γεωπολιτική, οικονομική και στρατιωτική ματιά.
Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου του στα «Χ» ο Χριστόφορος Κορυφίδης σημειώνει: «Yπάρχει μια πραγματικότητα με την Τουρκία η οποία δεν είναι τωρινή. Η γειτονική χώρα έχει αποφασίσει μεταπολεμικά να αναθεωρήσει το status quo στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση σταθερά και με επιλογές που διαμορφώνονται ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα. Όταν για παράδειγμα η Ελλάδα είναι ισχυρή πολιτικά ή στρατιωτικά τότε, η Τουρκία είναι πιο συγκρατημένη και όταν η χώρα μας είναι αδύναμη τότε επιτίθεται». Με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, ο Χριστόφορος Κορυφίδης παρατηρεί ότι στα γεγονότα αυτά υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο, που δεν είναι άλλο από το ενεργειακό. Ο υποθαλάσσιος αγωγός από το Ισραήλ ακύρωνε μεγάλα κεκτημένα της Τουρκίας, μέσω της οποίας περνούν προς την Ευρώπη κεντρικοί αγωγοί από την Ασία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό αντέδρασε τόσο έντονα και τόσο εκτός νομιμότητας.
Ζητούμενο, μια ευρύτερη ισορροπία, που δεν θα αφορά μόνον τους Έλληνες και τους Τούρκους
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον 21ο αιώνα» του Χριστόφορου Κορυφίδη έχουν στόχο να μη ξεχνάμε τα αυτονόητα, στις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Ότι, δηλαδή, οι Τούρκοι είναι γείτονές μας και διαφορετικοί πολιτισμικά από εμάς καθώς και ότι οι πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές στα ανατολικά τους σύνορα είναι, εξίσου έντονες για εκείνους και πολύ περισσότερο έντονες, για εμάς. Ζητούμενο, λοιπόν, αποτελεί να στοχεύουμε σε μια ευρύτερη ισορροπία που δεν θα αφορά μόνον τους Έλληνες και τους Τούρκους, αλλά τους Έλληνες, τους Τούρκους και όλους τους άλλους, ανατολικά και δυτικά, βόρεια και νότια.
«Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, επειδή εκεί αναπτύχθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί»
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δύσκολες. Δεν είναι δύσκολες γιατί εκεί συναντιόνται η Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη, με τις τεκτονικές πλάκες τους. Ούτε, βέβαια για το γεγονός ότι πολυφυλετικός είναι ο κόσμος, που περιβάλλει τα νερά της. Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα επειδή εκεί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν διαχρονικά και συγκρουσιακά, διαφορετικοί πολιτισμοί. Ο πολιτισμικός συνωστισμός, λοιπόν, της περιοχής, ενεργοποιεί τις ανισορροπίες της. Ανισορροπίες, που σε μερικές περιπτώσεις λειτούργησαν προωθητικά, προς καλύτερες για τον άνθρωπο εποχές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ανέστειλαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, την πορεία του κοινωνικού ανθρώπου, προς την ολοκλήρωσή του. Στην πρώτη περίπτωση έδωσαν ακμάζουσες πολυπολιτισμικές κοινωνίες σε σφαίρα και με πορεία σύνθεσης των αντιθέσεών τους και στη δεύτερη, παρακμάζουσες κοινωνίες, σε σφαίρα και πορεία αποσύνθεσης και αυτοκαταστροφής.
Στις μέρες μας, οι ισορροπίες της περιοχής, έχουν και πάλι διαταραχθεί, έντονα. Έχουν διαταραχθεί, από τον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζουν οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του κόσμου την πορεία της ανθρωπότητας, στη σύγχρονη εποχή. Στην εποχή, δηλαδή, της Νέας Παγκοσμιότητας, όπου η επιστημονική γνώση παίζει έναν καθοριστικό ρόλο, χάραξης πορείας, πολύ πιο πρωταγωνιστικό από χθες, χωρίς μάλιστα, ισχυρές μεταφυσικές αμφισβητήσεις, κατασκευασμένες ιδεοληψίες και χωροχρονικούς περιορισμούς. Τα κείμενα που παρουσιάζονται προσεγγίζουν την Τουρκία, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διακρατικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με μια πολιτισμική, μια γεωπολιτική, μια οικονομική και μια στρατιωτική ματιά.
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα πρέπει να τις προσεγγίζουμε ποτέ στιγμιαία
Όπως επισημαίνει στα «Χ» ο Χριστόφορος Κορυφίδης, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα πρέπει να τις προσεγγίσουμε στιγμιαία αλλά σε ένα φάσμα τουλάχιστον 50 χρόνων . Γι’ αυτό άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου είναι «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον 21ο αιώνα». Στο βιβλίο υπάρχει μια ματιά από το χθες προς το σήμερα και γίνεται μια προσπάθεια να αποτυπωθεί ως μήνυμα, το επίπεδο των σχέσεων που πρέπει να υπάρχει με την Τουρκία το 2050 ή το 2100.
Το τρίτο βιβλίο που έχει ολοκληρώσει ο συγγραφέας
Ο Χριστόφορος Κορυφίδης έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει αυτό το διάστημα και ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που αφορά την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενιαία πολιτική ασφάλειας. Το βιβλίο αναφέρεται σε μια προσπάθεια που έκανε ο συγγραφέας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, να προχωρήσει σε μια γνωμοδότηση, το έτος 2000, για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και την πολιτική ασφάλειας. Μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Μ. Βρετανίας…
Σε περιορισμένο αριθμό τα δύο πρώτα βιβλία
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον 21ο αιώνα» και οι «Ιστορίες διαπραγμάτευσης» του Χριστόφορου Κορυφίδη, εκδόθηκαν «εκτός αγοράς», σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, για να δοθούν σε φίλους και ανθρώπους που σχετίζονται με τα θέματα που πραγματεύονται τα δυο βιβλία. Στόχος, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι να εκδοθούν μαζικά είτε ηλεκτρονικά με ψηφιακή έκδοση, είτε έντυπα χωρίς να επιβαρυνθεί, εάν είναι δυνατόν, ο αναγνώστης.