του
Αλέξανδρου Τσιαμπούση,
Τοπογράφου Μηχανικού
υποψ. Δημοτικού συμβούλου με το “Project για τη Δράμα”
Η Δράμα είχε τα τελευταία χρόνια την τύχη να βρίσκονται στο πλευρό της δύο πετυχημένοι Δραμινοί επιχειρηματίες, ο Άρης Θεοδωρίδης και ο Κώστας Αποστολίδης. Τόσο με δωρεές προς τον δήμο, όπως οι μελέτες και η κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, η μελέτη κατασκευής νέων κερκίδων και κλειστού γυμναστηρίου στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», η μελέτη ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, του Δημοτικού Κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης, η μελέτη ανάπλασης του Περιφερειακού Δρόμου στους πρόποδες του Κορυλόβου ή ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Αρρένων όσο και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με την κατασκευή χώρων πολιτισμού, όπως το Μαρμάρινο Κτίριο στην Αγία Βαρβάρα και το Σαντιρβάν Τζαμί.
Κι αν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι ένα ζήτημα που προβάλει την Δράμα κυρίως πολιτιστικά (και ακολουθούν και άλλα έργα στον τομέα αυτό από τους δύο), οι δωρεές στον δήμο Δράμας έχουν πραγματικά λύσει τα χέρια του δήμου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που άλλες θα οδηγούσαν στο κλείσιμο δημοτικών κτιρίων, όπως στην περίπτωση του Κολυμβητηρίου και του Εθνικού (όπως έχουμε μάθει να λέμε το «Αλέκος Φρούσιος») και άλλες (όπως το masterplan για την ανάπλαση του κέντρου της Δράμας, που έχει εκπονήσει η Raycap με το κορυφαίο, διεθνώς, αρχιτεκτονικό γραφείο Foster’s+Partners) θα αναβαθμίσουν τον αστικό ιστό, θα ομορφύνουν την πόλη και θα καταστήσουν την Δράμα έναν ελκυστικό προορισμό, ακόμη και τουριστικά. Η Δράμα, ωστόσο, είχε συγχρόνως και την ατυχία να έχει δήμαρχο τα τελευταία 9 χρόνια τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος αντί να εκμεταλλευτεί την παρουσία των δύο ευεργετών για να πάει την Δράμα ένα βήμα μπροστά, αυτός επέλεξε να κρυφτεί πίσω από την αγάπη αυτών των δύο ανθρώπων για τον γενέθλιο τόπο τους, καταφεύγοντας μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, σε μια τεράστια ύβρη στο πρόσωπό τους.
Το επιχείρημα που προσπαθεί να περάσει με την προεκλογική του καμπάνια, αλλά κυρίως μέσω των γνωστών κύκλων που έχουν αναλάβει ρόλο παπαγάλων, είναι ότι οι κύριοι Θεοδωρίδης και Αποστολίδης βοηθούν την Δράμα ακριβώς γιατί δήμαρχος είναι κάποιος που εμπιστεύονται. Εκτός από ψέμα, αυτό αποτελεί και μια τεράστια ύβρη στο πρόσωπο των δύο ευεργετών, την παρουσία των οποίων εργαλειοποιεί με ποταπό τρόπο η δημοτική αρχή, βάζοντας την αγάπη τους για την Δράμα χαμηλότερα από την αξία του κυρίου Μαμσάκου. Έχω την τύχη να γνωρίζω καλά τόσο τον κύριο Θεοδωρίδη, όσο και τον κύριο Αποστολίδη. Δεν έχω αντιληφθεί ούτε στιγμή να εμπλέκονται στα πολιτικά πράγματα της Δράμας, με σκοπό να βοηθήσουν συγκεκριμένη παράταξη ή υποψήφιο δήμαρχο ή βουλευτή. Προφανώς έχουν την άποψή τους, την οποία κρατάνε για τον εαυτό τους, σίγουρα έχουν και γνώμη για την κατάσταση της Δράμας, την οποία δεν κρύβουν όταν τους ζητείται και δημόσια η γνώμη τους. Όμως, η εργαλειοποίηση από συγκεκριμένες παρατάξεις ή υποψηφίους της αγνής θέλησής τους να βοηθήσουν την Δράμα, χωρίς να έχουν ζητήσει το παραμικρό ως αντάλλαγμα ως σήμερα, μπορεί να αποβεί καταστροφική για την διάθεσή τους να συνεχίσουν να προσφέρουν.
Η Δράμα δεν αντέχει να ωθήσει τους δύο ευεργέτες, αλλά και κάθε έναν πετυχημένο Δραμινό που θέλει να βοηθήσει τον τόπο του, μακριά της, απλώς επειδή έγιναν βορά στα αχόρταγα δόντια των πολιτικών της. Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης Θεοδωρίδης και ο Κώστας Αποστολίδης αγαπάνε την Δράμα και τους Δραμινούς και όχι τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, την Παρθένα Κιόρτεβε, τον Κυριάκο Χαρακίδη ή τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Και αυτό, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, παρά μόνο οι ίδιοι, εφόσον φυσικά το επιλέξουν. Από την πλευρά του Project, αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε προς τους Δραμινούς είναι ότι από τον ρόλο της δημοτικής αρχής, ευελπιστούμε ότι, σε συνεργασία με τους δύο ευεργέτες και τους εξαιρετικούς συνεργάτες τους, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, όπου δεν έχουν αυτές εξασφαλιστεί, για να υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι ήδη κατατεθειμένες μελέτες. Συγχρόνως όμως, θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μαζί τους για τα επόμενα βήματα, όπως την ανάπλαση της Αγίας Βαρβάρας και την αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της Δράμας.
Πρέπει ήδη από την πενταετία 2024- 2029 να σχεδιάσουμε την Δράμα του 2040. Στο Project έχουμε το στελεχιακό δυναμικό, την όρεξη και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε για μια διαφορετική Δράμα, με σχέδιο για το μέλλον, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την τύχη να έχουμε την έμπρακτη βοήθεια των κυρίων Θεοδωρίδη και Αποστολίδη.