Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τη «Σφαγή της Δράμας»

0
1432

Τα θλιβερά γεγονότα μίας περιόδου που έμεινε ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη του λαού μας

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της θηριωδίας των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, της περιόδου, Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941, διοργανώνει ο Δήμος Δράμας στην πόλη και τις κοινότητες από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
-Στις 24/9, στην κοινότητα Κουδουνίων, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στις 10.30 πμ
-Στις 24/9, στην κοινότητα Καλού Αγρού, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στις 11.00 πμ.
-Στις 25/9, στην κοινότητα Νικοτσάρα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων στις 10.30 πμ.
-Στις 25/9, στην κοινότητα Μυλοποτάμου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στις 11.00 πμ.
-Στις 26/9, στην κοινότητα Χωριστής, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 10.00 πμ. Στις 11.00 πμ θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων της μαρτυρικής κοινότητας.
-Στις 26/9, στον Κορύλοβο, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στις 17.30 μμ.
-Στις 29/9, στην κοινότητα Μοναστηρακίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο μνήμης των Αδερφών Ζαχαροπούλου και Μπρέζα στις 17.45 μμ.
-Στις 29/9, στην πόλη της Δράμας, θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις 10.00 πμ. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, και ομιλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου στο μνημείο των θυμάτων που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Πατριάρχου Διονυσίου και 28ης Οκτωβρίου, (δίπλα στη Ρέμβη) στις 11.00 πμ.

Η επέτειος της «Σφαγής της Δράμας» στις 29 Σεπτεμβρίου συνοδεύεται κάθε χρόνο από εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συνοδεύεται από γεγονότα και μνήμες των ανθρώπων που βίωσαν εκείνη την περίοδο. Γεγονότα που καταγράφηκαν μεταξύ άλλων και μετά από την εξαντλητική έρευνα του δασκάλου – ιστορικού – ερευνητή και συγγραφέα Δημήτρη Πασχαλίδη ο οποίος είχε περιγράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ των «Χ» με ανάγλυφο τρόπο, την επίμαχη περίοδο μιλώντας και για την έρευνα του η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο με τίτλο «Τα γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος Οκτώβριος του 1941)». Το εν λόγω βιβλίο, το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004, συνέγραψε με τον Ιστορικό και διδάκτορα Τάσο Χατζηαναστασίου.

Ο κ. Πασχαλίδης είχε δηλώσει στα «Χ» αναφερόμενος στα θλιβερά γεγονότα που σημάδεψαν με εφιαλτικό τρόπο την ιστορία της Δράμας ότι: «…Προηγήθηκε η εξέγερση εναντίον των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου του 1941. Όσοι πήραν μέρος στην εξέγερση, που ήταν η πρώτη οργανωμένη αντιστασιακή ενέργεια στην σκλαβωμένη Ελλάδα, ήταν απλοί άνθρωποι από τη Δράμα και τα χωριά του κάμπου με μνήμες από τις δυο προηγούμενες βουλγαρικές κατοχές που δεν άντεχαν να βλέπουν τους ίδιους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά την γη και την περιουσία τους. Οι Έλληνες αντάρτες χτύπησαν 22 οικισμούς και σκότωσαν 47 Βούλγαρους και βουλγαρίζοντες. Εκείνο το βράδυ χτύπησαν οι καμπάνες και υψώθηκαν ελληνικές σημαίες και κόκκινες επαναστατικές. Το θαύμα όμως κράτησε μόνο μια νύχτα. Στην συνέχεια ακολούθησε ο Γολγοθάς.
Στη Δράμα που υπήρξε μικρή αντάρτικη δραστηριότητα από τα ξημερώματα της 29ης Σεπτεμβρίου του 1941 άρχισαν μαζικές συλλήψεις από τους Βουλγάρους. Άρχισαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή του Ινστιτούτου Καπνού, στον Κορύλοβο, στο Γυμνάσιο Αρρένων, πίσω από το πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και νεκροταφεία της Στενημάχου. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον 562 ψυχές. Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος των αντιποίνων και στο Δοξάτο την ίδια ημέρα. Τρομερά βουλγαρικά αντίποινα υπήρξαν και στην Χωριστή στις 30 Σεπτεμβρίου του 1941 όπου 147 αθώοι έφηβοι, άνδρες και γέροντες εκτελέστηκαν ομαδικά στην Γκιόλα της Χωριστής».
Τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της περιόδου δεν μνημονεύονται για να ξυπνήσουν μίση ή πάθη αντιπαράθεσης με τη γείτονα χώρα, αλλά παρατίθενται ως αποτύπωμα της κατοχικής περιόδου και της θηριωδίας των βουλγαρικών στρατευμάτων, που οφείλουμε να κρατήσουμε στην ιστορική μνήμη του λαού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!