Οι ιπποδρομίες του Δοξάτου επιστρέφουν στις 27 Ιουνίου

0
3187

Πρόεδρος Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου στα «Χ»: «Με τρεις κούρσες θα διεξαχθούν οι φετινές ιπποδρομίες, μετά από απουσία δύο ετών που δεν διεξήχθησαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης»

Αναβιώνουν την Κυριακή 27 Ιουνίου, οι Ιπποδρομίες Δοξάτου, μετά από την απουσία δυο ετών εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης. Οι ιπποδρομίες που συνηθίζεται να γίνονται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, φέτος λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 27 Ιουνίου. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Θεόδωρος Καρατζόγλου, πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου “Οι Φίλιπποι” δήλωσε ότι «στον σχεδιασμό υπάρχει πέρα από τις ιπποδρομίες να γίνει και η καθιερωμένη παρέλαση των αλόγων, που θα περνά μέσα από το Δοξάτο.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, καθώς απαιτείται η σχετική άδεια των Αρχών». Σημείωσε επίσης ότι φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 8 αναβάτες, οι τέσσερις εκ των οποίων προέρχονται από την Αθήνα και οι υπόλοιποι από το Δοξάτο, την Επανομή της Θεσσαλονίκης και τον Νομό Σερρών. Το πρόγραμμα των ιπποδρομιών φέτος περιλαμβάνει τρεις κούρσες, 1000 μέτρων, 1400 μέτρων και 1800 μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, όπως είπε ο κ. Καρατζόγλου, φέτος θα ζητηθεί από τους θεατές των αγώνων να φορούν προστατευτικές μάσκες αλλά και να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιτέλους, φέτος, οι φίλοι των ιπποδρομιών αλλά και της παράδοσης, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ιπποδρομίες, που θα διεξαχθούν από τον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου με τη στήριξη του Δήμου Δοξάτου.
Τα άλογα, που σήμερα είναι πρωταγωνιστές στις ιπποδρομίες, έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν εργαλείο δουλειάς για τους αγρότες στην περιοχή του Δοξάτου, ωστόσο παρέμεινε ολοζώντανη η αγάπη των κατοίκων της περιοχής για το περήφανο τετράποδο, χάρη και στη σημαντική συμβολή των μελών του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου “Οι Φίλιπποι” τα οποία με προσωπικό κόστος πλέον, συντηρούν τα άλογα στον πανέμορφο χώρο των εγκαταστάσεων, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον ιππόδρομο και αποτελεί συν τοις άλλοις πόλο έλξης επισκεπτών σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
Το έθιμο των Ιπποδρομιών είναι στοιχείο ταυτισμένο με την πολύχρονη και ταυτόχρονα πολύπαθη ιστορία του Δοξάτου και αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τον Δήμο αλλά και για τον Νομό της Δράμας καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και των φίλων των ιπποδρομιών και της παράδοσης από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές έθιμο που συνήθως πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου. Οι ιπποδρομίες είναι στοιχείο ιστορικής αναφοράς αν ανατρέξει κανείς στους απελευθερωτικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο πέρασμα του χρόνου στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.
Κάθε χρόνο, αν εξαιρέσει κανείς την περσινή χρονιά, ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου “Οι Φίλιπποι” σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου, τις τοπικές αρχές και άλλους συλλόγους διοργανώνουν με επιτυχία τις περίφημες ιπποδρομίες, συντηρώντας την αγάπη για το συμπαθές τετράποδο και προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών στο Δοξάτο. Οι ιπποδρομίες, αναδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς του αλόγου με την περιοχή, και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του προστάτη και Πολιούχου της μαρτυρικής κωμόπολης του Δοξάτου, Αγίου Αθανασίου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η σχέση του αλόγου με τον Δοξατιανό υπήρξε μοναδική. Υπήρξε σύντροφος και φίλος των ανθρώπων της περιοχής από πολύ παλιά σε όλες τις αγροτικές εργασίες αλλά και στις μεταφορές, το εμπόριο, τον πόλεμο και την ψυχαγωγία. Ως πολύτιμος βοηθός των κατοίκων, το άλογο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως ο αλωνισμός, η άροση και η κτηνοτροφία.Ήταν εκείνο που έδινε κίνηση στους μυλόλιθους για το άλεσμα δημητριακών και κινούσε το γεράνι για την άντληση νερού από το πηγάδι. Η διεξαγωγή των ιπποδρομιών στο Δοξάτο είχε λοιπόν άμεση σχέση με την εργασία των κατοίκων και το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το Δοξάτο από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και το 1967 περίπου, είχε 1200 άλογα, που στην πλειοψηφία τους ήταν βασικοί συνεργάτες για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ανάλογος αριθμός αλόγων υπήρχε και στα γύρω χωριά. Η καθιερωμένη ημερομηνία διεξαγωγής των ιπποδρομιών, δηλαδή η 2α Μαΐου, ήταν και είναι μια μέρα ορόσημο για το Δοξάτο. Η τελευταία γιορτή πριν από την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου εργασιών, πριν από το ξεκίνημα του μόχθου της καπνοφυτείας και στη συνέχεια της καπνοκαλλιέργειας. Ήταν η τελευταία γιορτή για τους αγρότες του Δοξάτου και τα άλογα τους, τα οποία ήταν και ο σημαντικότερος σύμμαχός κατά την καλλιεργητική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!