Αφορούν τους τελειόφοιτους και τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο
Ο αριθμός και οι ειδικότητες των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλ-ληλο μηχανογρα-φικό καθορίστηκαν με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σε ό,τι αφορά τον Νομό Δράμας, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:
• Στέλεχος μηχανογραφημένου λογιστηρίου – φοροτεχνικού γραφείου: 15 άτομα στο ΔΙΕΚ Δράμας.
• Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής – υπηρεσία ορόφων – εμπορευματογνωσία): 15 άτομα στο ΔΙΕΚ Δράμας.
• Βοηθός εργοθεραπείας: 15 άτομα στο ΔΙΕΚ Δράμας.
• Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας – καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής: 15 άτομα στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ.
• Τεχνικός μηχανοτρονικής: 15 άτομα στο ΔΙΕΚ του ΟΑΕΔ.
• Βοηθός νοσηλευτικής χειρουργείου: 15 άτομα στο ΔΙΕΚ του Γ.Ν. Δράμας που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Παιδείας, φέτος δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.
Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα /web designer developer / video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής / οργανικής γεωργίας.
Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μία σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές. Με τη συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αναδεικνύονται στην πραγματικότητα οι πολλαπλοί εκπαιδευτικοί δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε για τις φετινές αλλαγές σε σχέση με τις ειδικότητες των ΙΕΚ: «Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές».