Εκτεταμένο το πρόβλημα κατάληψης των πεζοδρομίων στη Δράμα
Εκτεταμένο είναι το πρόβλημα στάθμευσης οχημάτων στα πεζοδρόμια εντός της πόλης της Δράμα, όχι μόνο από δίκυκλα αλλά και από αυτοκίνητα. Μια βόλτα στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου, την οδό Περδίκα αλλά και στην καρδιά της πόλης, όπως για παράδειγμα στην οδό Λαμπριανίδου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια είναι πολλαπλά. Η κίνηση των πεζών σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται με πολλή δυσκολία. Η δε στάθμευση επάνω ή μπροστά από ράμπες ΑΜΕΑ είναι σχεδόν πάντα απαγορευτική για την κίνηση αναπηρικών αμαξιδίων, βρεφικών καροτσιών αλλά και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και χρησιμοποιούν τους οδηγούς όδευσης τυφλών.
Μάλιστα, δεν λείπουν και αυτοί που σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στη μέση του δρόμου δημιουργώντας προβλήματα και στους υπόλοιπους οδηγούς που ακολουθούν. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πολλές φορές στο στενάκι μεταξύ ΟΤΕ και Εθνικής Τράπεζας.
Είναι γνωστό ότι από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα καταβάλλεται μια προσπάθεια εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, κυρίως για δίκυκλα, στο κέντρο της πόλης από τον Δήμο Δράμας. Στο διάστημα του τελευταίου χρόνου δημιουργήθηκαν αρκετές νέες θέσεις στάθμευσης δικύκλων με διαγραμμίσεις που έγιναν από τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας στο κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά και οδούς που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτό.
Δεν είναι λίγοι όσοι οδηγοί σταθμεύουν, όχι απλά για λίγη ώρα αλλά μονίμως, το δίκυκλό τους στο πεζοδρόμιο και συνήθως σε θέση τέτοια ώστε να μπορούν να το επιτηρούν. Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, και με τα ΙΧ, ειδικά σε περιοχές όπου λειτουργούν σχολεία, όχι μόνο κατά τις ώρες των μαθημάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η οδός Κατακουζηνού, όπου το πεζοδρόμιο εμπρός από το Γυμνάσιο Αρρένων είναι ουκ ολίγες φορές καλυμμένο από ΙΧ. Η διέλευση των πεζών είναι πολλές φορές αδύνατη.
Ευκολία και ασυνειδησία ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα τα οργισμένα σχόλια των πεζών να μοιάζουν μάλλον δικαιολογημένα.
Το θέμα είναι βέβαια πώς αντιμετωπίζεται όλη αυτή η κατάσταση και κατά πόσο ελέγχεται, διότι εάν είχαν επιβληθεί πρόστιμα, αφού η ευσυνειδησία είναι πλέον δυσεύρετη, ενδεχομένως τα προβλήματα που αφορούν την κατάληψη των πεζοδρομίων θα είχαν μετριαστεί. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι και το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας που είναι συνήθως επιφορτισμένο με τον έλεγχο αυτών των προβλημάτων είναι ανεπαρκές. Όπως έχουν γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ τα «Χ» τα 12 περίπου στελέχη της που εξυπηρετούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών (και δαπανούν πολύ χρόνο σε άλλου είδους διεκπεραιώσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση πολιτών που δυσκολεύονται να μετακινηθούν) δεν επαρκούν. Ενώ την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι ο αριθμός τους δεν πρόκειται να αυξηθεί εάν δεν υπάρξουν επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια από τον Δήμο Δράμας. Ο αρχικός αριθμός των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία ήταν 27 άτομα κατά την έναρξη λειτουργίας του.