Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της ΔΕΔΑ προκειμένου να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης για τις Περιφέρειες ΑΜΘ, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ώστε τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί που θα καταλήξουν σε αναδόχους.
Η φάση αυτή αφορά καταρχάς την προμήθεια υλικών στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου δικτύου Φυσικού Αερίου που θα χρησιμοποιηθεί και για οικιακή κατανάλωση και θα τροφοδοτήσει 6 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας μας μεταξύ των οποίων και τη Δράμα, όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΔΕΔΑ στα ΧΡΟΝΙΚΑ. Οι ίδιες πληροφορίες προσδιορίζουν ως χρόνο έναρξης κατασκευής των έργων το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Το δίκτυο διανομής στην ΑΜΘ θα καλύψει τους Δήμους: Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας.
Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η εταιρία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη θα αναπτύξει τα ακόλουθα δίκτυα διανομής:
Δράμα, δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις
Καβάλα, δίκτυο μήκους 26 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
Αλεξανδρούπολη, δίκτυο μήκους 120 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
Ορεστιάδα, δίκτυο μήκους 59,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
Κομοτηνή, δίκτυο μήκους 76 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
Ξάνθη, δίκτυο μήκους 96 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, η ανάδειξη των αναδόχων κατασκευής των έργων προμήθειας υλικών, διοίκησης και επίβλεψης έργου του νέου δικτύου, θα έχει αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Τα έργα κατασκευής του συνόλου των νέων δικτύων θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πενταετία 2019-2023, στις τρεις πρώτες περιφέρειες μεταξύ των οποίων και η ΑΜΘ, εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν συνολικά 30.823 συνδέσεις. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες θα κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 15.000 συνδέσεις.
Τα έργα της κατασκευής των νέων δικτύων διανομής του αερίου, συγχρηματοδοτούνται από τρείς πηγές και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ, από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ και από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Σχετικά με τις όποιες ανησυχίες είχαν εκφραστεί ότι ενδεχομένως να προκύψουν νέεες καθυστερήσεις απο τις διεργασίες μετασχηματισμού στελέχη της εταιρείας διαβεβαίωναν ότι αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει την πρόοδο της προετοιμασίας για την υλοποίηση των έργων που αφορούν το νέο δίκτυο διανομής αερίου στις περιφέρειες που προαναφέρθηκαν.
Οι πρώτες συνδέσεις οικιακής κατανάλωσης στην Δράμα, εκτιμάται ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Οι συνδέσεις όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από προηγούμενα ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ θα γίνονται παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου και όχι όταν αυτό ολοκληρωθεί.