Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Σαντιρβάν Τζαμί

0
6156

Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι εργασίες αναστύλωσης στο κτιριακό μέρος του τεμένους γνωστό και ως Σαντιρβάν Τζαμί που βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα του ΙΚΑ στην Δράμα επί των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Μαρία Κοντογιαννοπούλου. Θυμίζουμε ότι το τέμενος ανήκει σήμερα στην εταιρεία Raycap από την οποία και αγοράστηκε.
Η Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας θα πρέπει στην συνέχεια και προφανώς μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του Τεμένους (που εκκρεμεί), να παραλάβει αναλυτική μελέτη για την χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Για την χρήση του κτιρίου ως χώρου πολιτισμού, γίνεται λόγος (συνοπτικά όμως), στην μελέτη που υπήρξε από το αρχιτεκτονικό γραφείο το οποίο ανέλαβε το έργο της αναστήλωσης.
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του πρώην τεμένους είχαν αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2015. Το έργο της αναστήλωσης του μνημείου, διότι για μνημείο πρόκειται, ήταν ένα σύνθετο ζήτημα όπως σημειώνει η κ. Κοντογιαννοπούλου. Το συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα έμεινε για δεκαετίες και ασκεπές χάνοντας λόγω των συνθηκών και πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Παρουσίαζε δε και σοβαρά στατικά προβλήματα.
Η αναστήλωση του κτιρίου έγινε με βάση μια σύνθετη διαδικασία, που περιελάμβανε δομικά στοιχεία του κτιρίου που έδειχναν την αρχιτεκτονική του, στοιχεία από ιστορικές αναφορές όπως και στοιχεία από ομοειδή τεμένη που σώζονται σε καλή κατάσταση και υπάρχουν σε άλλες περιοχές. Μία διαδικασία που έπρεπε να εκτιμήσει ακόμη και τον μιναρέ ο οποίος ανήκε σε προηγούμενο τέμενος που υπήρχε στο ίδιο σημείο και χτίστηκε τον 15ο αιώνα. Στο ίδιο σημείο χτίστηκε το δεύτερο τέμενος (αυτό που αναστηλώθηκε και το οποίο χτίσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαντιρβάν Τζαμί χρησιμοποιήθηκε αρχικά όπως ήταν φυσικό ώς χώρος θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων ενώ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προσφύγων (κατά την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής), για τον λόγο αυτό άλλωστε και διαιρέθηκε και δημιουργήθηκαν δωματιάκια μέσα στο τέμενος. Αργότερα το τέμενος περιήλθε στη δικαιοδοσία του Μ. Βεζυρτζόγλου και στέγασε για πολλά χρόνια την εφημερίδα της Δράμας ΘΑΡΡΟΣ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δράμα υπάρχουν και άλλα δυο πρώην μουσουλμανικά τεμένη τα οποία έχουν μετατραπεί σε ορδόδοξους χριστιανικούς ναούς. Ο ναός του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Ελευθερίας όπως και ο σημερινός ναός της Αγίας Τριάδας.
Το τέταρτο τέμενος είναι αυτό της πλατείας δικαστηρίων, του οποίου η ταύτιση με το περίφημο Αράπ Τζαμί παραμένει ακόμη ένα ερωτηματικό. Το συγκεκριμένο κτίριο περιήλθε από ιδιώτη στον Δήμο Δράμας το 2001 και δεν έχει αρχίσει ακόμη καμία εργασία αναστήλωσης του. Στον συγκεκριμένο χώρο έχουν γίνει μόνο σωστικές επεμβάσεις από προβλήματα που αφορούσαν την είσοδο νερού από τους τρούλους και τις τοιχογραφίες που βρίσκονται εντός του κτιρίου. Το τέμενος αυτό θα αποκατασταθεί με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ συνάρτηση της οποίας είναι και ο χρόνος έναρξης των έργων. Το κτίριο σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις του Δήμου Δράμας θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά μετά απο την αρχική θρησκευτική του χρήση, ο χώρος λειτούργησε μετά το 1913 και ως χοροδιδασκαλείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στον ίδιο χώρο αργότερα λειτούργησε και το ωδείο της πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!