Ολοταχώς προχωρά η ανακύκλωση

0
3328

Μέχρι αρχές Απριλίου αναμένεται η λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής στη Δράμα

Με αύξηση 10% ετησίως στον όγκο των ανακυκλούμενων υλικών κινούνται τα τελευταία τρία χρόνια ο ρυθμοί της ανακύκλωσης στον Νομό Δράμας. Ειδικά στον κλάδο ανακύκλωσης χαρτιού και χαρτονιού τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά σε επίπεδο Νομού σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ, κ. Γιώργος Βογιατζής.

Αυτή την στιγμή το χαρτί και το χαρτόνι αποτελούν το 65% των ανακυκλώσιμων υλικών. Μάλιστα η συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών στην Δράμα προχωρά σε ικανοποιητικότερο βαθμό από την Ξάνθη και την Καβάλα. Ο μητροπολιτικός Δήμος της Δράμας όπως είπε, κινείται πολύ καλύτερα σε επίπεδο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών σε σχέση με τους περιφερειακούς Δήμους αν και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται γενικότερα και στους υπόλοιπους Νομούς.
Το θέμα πάντως είναι όλοι οι Νομοί της περιφέρειας ΑΜΘ να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών καθώς με τον νέο τρόπο τιμολόγησης από το 2020 οι εισφορές τους θα μειώνονται όσο αυξάνεται ο όγκος των ανακυκλούμενων υλικών εξήγησε ο κ. Βογιατζής.
Το 2018 έκλεισε με 18.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών από τα δίκτυα των μπλε κάδων, παρουσιάζοντας αύξηση 1.000 τόνων σε σχέση με το 2017 που ήταν 17500 και 2000 τόνων σε σχέση με το 2016 που ήταν 16500 σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ.
Όπως είπε επίσης ο κ. Βογιατζής το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής που πρόκειται να λειτουργήσει στην Δράμα, έχει λάβει ήδη την άδεια εγκατάστασης και αναμένεται η οικοδομική άδεια την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι μέχρι αρχές Απριλίου η μονάδα μηχανικής διαλογής να τεθεί σε λειτουργία.
Η λειτουργία του κέντρου μηχανικής διαλογής θα σημάνει το τέλος των μεταφορών των υπολειπόμενων σύμμεικτων στις Σέρρες, κάτι που αποτελεί σημαντική εξέλιξη εάν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι από πριν περίπου τρία χρόνια τα σκουπίδια συγκεντρωνόταν ανεξέλεγκτα στον ΧΑΔΑ των Ταξιαρχών της Δράμας. Σήμερα εν έτη 2019 τα απορρίμματα της Δράμας όχι μόνο δεν συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα, αλλά επεξεργάζονται και μένει μόνο το υπόλειμμα.
Η δεύτερη μονάδα που θα είναι κέντρο επεξεργασίας των βιοαποβλήτων, δηλαδή των οργανικών υλικών, θα γίνει στον ίδιο χώρο και είναι έργο ενταγμένο για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό περίπου 1,6 εκ ευρώ. Το έργο αυτό βρίσκεται σε επίπεδο προετοιμασίας για να εκδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βογιατζής.
Στόχος είναι πάντως εντός του 2019 να λειτουργήσουν τα μηχανήματα της μονάδας βιοαποβλήτων για να λειτουργήσει στην συνέχεια το δίκτυο των καφέ κάδων.
Τα συμπεράσματα από τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ανακύκλωση θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μάλλον ενθαρυντικά αν και τα βήματα που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι μάλλον αναγκαία ανεξάρτητα απο τους ρυθμούς επίτευξης των αποτελεσμάτων. Άλλωστε οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων υπαγορεύουν σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων, με βασικούς στόχους την αειφορία και την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ άλλωστε, χρήσιμα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα, ξύλο οφείλουν να αξιοποιηθούν είτε με την επαναχρησιμοποίησή τους είτε με την ανακύκλωση και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας. Παράλληλα ο μοντέρνος τρόπος ζωής έχει «εμπλουτίσει» τα αστικά στερεά απόβλητα με νέα ρεύματα ειδικών αποβλήτων που απαιτούν την ξεχωριστή (εναλλακτική) διαχείρισή τους ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η επιβάρυνση των τελικών χώρων διάθεσης των αποβλήτων με επικίνδυνα υλικά και ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα αυτά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ