– Διεθνής αναγνώριση για τον δραμινής καταγωγής νομικό και λέκτορα του Αθλητικού Δικαίου, γιο του αείμνηστου δραμινού δημοσιογράφου Γιάννη Ιωαννίδη
– Γρηγόρης Ιωαννίδης στα «X»: «Η σχέση μου με τη Δράμα είναι πολυσύνθετη και ριζωμένη στον χρόνο»
Ο δραμινής καταγωγής νομικός και λέκτορας του Αθλητικού Δικαίου Γρήγορης Ιωαννίδης, που έχει έδρα του το Λονδίνο, ανέλαβε τη νομική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο σε θέματα αντιντόπινγκ. Μάλιστα, λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, το γραφείο του κ. Ιωαννίδη ολοκλήρωσε την εκπαίδευση των Ιαπώνων δικηγόρων την Νομικής Υπηρεσίας των αγώνων, καθοδηγώντας τους στις υποθέσεις αντιντόπινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γρηγόρης Ιωαννίδης είναι γιος του αείμνηστου δραμινού αθλητικογράφου Γιάννη Ιωαννίδη, που εργάστηκε στην EPA και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης ψηφίστηκε στο «Top 20 των πιο σημαντικών αθλητικών δικηγόρων στον κόσμο» από τη Sports Business International.
Ο γνωστός σε διεθνές επίπεδο νομικός τελείωσε τη Νομική στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Αθλητικό Δίκαιο και διδακτορικό στο Διεθνές Αθλητικό Δίκαιο. Είναι ανεξάρτητος νομικός, επικεφαλής του LLM International Sports Law in Practice στο Sheffield Hallam University και ακαδημαϊκός συνεργάτης με τους Kings Chambers στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει 24 χρόνια διδακτικής εμπειρίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι μέλος της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει δημιουργήσει, με την πάροδο των ετών, καινοτόμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα για το Αθλητικό Δίκαιο και τις Νομικές Δεξιότητες.
Δημοσιεύει συχνά και συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε παγκόσμια κλίμακα για διάφορα θέματα αθλητικού δικαίου και είναι τακτικός συνεργάτης του Sky News και του BBC News. Υπηρετεί επί του παρόντος ως μέλος της ομάδας καθοδήγησης της Νομικής Υπηρεσίας Pro-Bono των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020 και είναι υπεύθυνος για θέματα αντιντόπινγκ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» μιλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, τη διαχρονική σχέση του με τη Δράμα, το brain drain και τους Έλληνες επιστήμονες που σκέφτονται να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.
Κύριε Ιωαννίδη, έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο που θα διεξαχθούν σύντομα θα γίνουν με θεατές. Ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις;
Είναι περισσότερο πολιτική απόφαση και μπορεί να μεταβληθεί κάθε στιγμή. Ενημερωθήκαμε, πάντως, τελευταία ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν τελικά μόνο με Ιάπωνες θεατές.
Έχετε αναλάβει τη νομική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο σε θέματα αντιντόπινγκ. Μάλιστα, λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, το γραφείο σας ολοκλήρωσε την εκπαίδευση των Ιαπώνων δικηγόρων. Tι ακριβώς κάνετε;
Μετέχουμε στην καθοδηγητική ομάδα pro-bono της Νομικής Υπηρεσίας των Ολυμπιακών Αγώνων και έχουμε αναλάβει τα ζητήματα αντιντόπινγκ που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ουσιαστικά, θα καθοδηγούμε τους Ιάπωνες δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας των Αγώνων στις υποθέσεις αντιντόπινγκ και τους αθλητές οι οποίοι θα χρειαστούν εκπροσώπηση σε τέτοιες υποθέσεις. Αυτές οι υποθέσεις θα οδηγούνται στο παράρτημα του Αθλητικού Δικαστηρίου της Λοζάνης (CAS) που θα εδρεύει στο Τόκυο και συνήθως οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε 24-48 ώρες, ειδικά αν κρίνεται η συμμετοχή του κατηγορουμένου αθλητή στους αγώνες.
Στο βιογραφικό σας καταγράφεται ο χειρισμός δεκάδων υποθέσεων μεγάλων αθλητών εντός των δικαστικών αιθουσών. Ποια ήταν η σημαντικότερη μέχρι σήμερα;
Όλες είναι σημαντικές, καθώς η νομική βοήθεια προς τον πελάτη θεωρείται ιερή, διότι αναζητούμε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη χρηστότητα. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, τότε θα έλεγα ότι η υπόθεση Κεντέρη-Θάνου έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, καθώς επηρέασε όχι μόνο την επαγγελματική μου καριέρα, αλλά και την προσωπικότητά μου. Η υπεράσπιση αυτών των δύο ανθρώπων στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, όταν σχεδόν όλη η αθλητική κοινότητα είχε στραφεί εναντίον τους, άφησε πολλά και διαφορετικά σημάδια. Τη θεωρώ, επίσης, ξεχωριστή λόγω του τελικού αποτελέσματος και αυτών που κέρδισαν οι δύο αθλητές.
Ψηφιστήκατε από το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «Sports Business International» ως ένας από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο. Το σημαίνει αυτό για εσάς;
Είναι μία σημαντική αναγνώριση της νομικής μου εξειδίκευσης και του επιστημονικού μου έργου, σε έναν χώρο ο οποίος θεωρείται ανταγωνιστικός και δύσκολος. Αποτελεί και δικαίωση για τους γονείς μου και την αδερφή μου, οι οποίοι με στήριξαν από την αρχή με κάθε τρόπο.
Ποια είναι η σχέση σας με τη Δράμα;
Είναι πολυσύνθετη και ριζωμένη στον χρόνο. Ο παππούς μου, Γρηγόρης Ιωαννίδης (γνωστός και ως «Δασκαλάκης»), πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελπίδας Δράμας και αγνός φίλαθλος και υποστηρικτής του Πανδραμαϊκού. Το ίδιο και ο αείμνηστος πατέρας μου, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία της Δράμας, αλλά και της Ελλάδας, με πάθος και ανιδιοτέλεια. Ο πατέρας μου λάτρευε τη Δράμα και φυσικά τον Πανδραμαϊκό, τον οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να ακολουθεί και να υποστηρίζει.
Ποια είναι η γνώμη σας για το brain drain;
Αναπόφευκτο λόγω των οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων στην Ελλάδα και ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς, θα εξακολουθεί να υπάρχει, εάν δεν υπάρξει επανεκκίνηση τόσο της παιδείας όσο και της νοοτροπίας της κοινωνίας.
Τι θα συμβουλεύατε στους νέους επιστήμονες που σκέφτονται να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό;
Να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Η εξειδίκευση και αναγνώριση σε κάθε τομέα απαιτεί σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή. Να είναι σίγουροι ότι στο εξωτερικό η σκληρή δουλειά αναγνωρίζεται και ανταμείβεται.