Είναι ασφαλές το κολυμβητήριο της Δράμας ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται μέχρι τις πρώτες εργασίες συντήρησης; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να πάρει απαντήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του την Τετάρτη 6 Μαρτίου.
Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η εικόνα που αφορά την ασφάλεια του χώρου για τους χρήστες του και κυρίως για τα 1000 περίπου παιδιά που προπονούνται και αθλούνται σε αυτό, μετείχαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και Τοπογράφος Μηχανικός Msc κα Καρατζόγλου, ο Πολιτικός Μηχανικός της υπηρεσίας κος Μόσχος, και ο Πολιτικός Μηχανικός που εκπόνησε την μελέτη στατικής επάρκειας κ. Κανδύλας.
Κατα την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν πολλές λεπτομέρειες για την κατάσταση του κτιρίου για περισσότερες από 4 ώρες.
Αυτό που έγινε γνωστό μεταξύ άλλων, από την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, είναι ότι το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στον σχεδιασμό του, στο περιμετρικό στατικό μοντέλο του οπλισμένου σκυροδέματος δημιουργούνται συγκεντρώσεις σεισμικών φορτίων και το καθιστούν πιο ευάλωτο σε σεισμούς. Το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ευάλωτο σε διάβρωση λόγω απουσίας σοβά. Επίσης υπάρχει από την αρχή παντελής έλλειψη κλιματισμού στο κτίριο.
Ο Πολιτικός Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κ. Μόσχος είπε συμπερασματικά ότι υπάρχουν προβλήματα διάβρωσης παντού. Σύμφωνα με αυτά που είπε το σημαντικότερο πρόβλημα βρίσκεται στις κερκίδες που είναι ευάλωτες σε περίπτωση σεισμού.
Ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Φώτης Κανδύλας που εκπόνησε την μελέτη στατικής επάρκειας, είπε συμπερασματικά ότι όπως προκύπτει και από την μελέτη θα πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να αρχίσουν έργα συντήρησης του κολυμβητηρίου. Στην διάρκεια της ενημέρωσης είπε το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα στα οποία ωστόσο χωρούν παρεμβάσεις αποκατάστασης. ¨Όταν ρωτήθηκε εάν το κολυμβητήριο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές είπε ότι για τον επόμενο χρόνο δεν βλέπει ότι θα υπάρξουν προβλήματα αρκεί να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και στην συνέχεια οι εργασίες συντήρησης.
Στην διάρκεια της συζήτησης κατέθεσαν την άποψή τους και οι εκπρόσωποι των δυο ομάδων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, δηλαδή ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας και ο Δράμα 1986. Οι δύο σύλλογοι έκαναν σαφές ότι είναι θετικός ο προβληματισμός που υπάρχει για την βελτίωση του κολυμβητηρίου και αφού ενημέρωσαν για την σημασία του χώρου ως προπονητηρίου για το άθλημα της κολύμβησης εξήγησαν ότι εάν οι εργασίες συντήρησης γίνουν κατά την θερινή περίοδο, σε ένα χρόνο από σήμερα (την περίοδο δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται από τις ομάδες) δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα και κενό στις προπονήσεις των αθλητών.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των παρατάξεων. Ο Δήμαρχος Δράμας κ.Μαμσάκος επεσήμανε ότι το κτίριο δεν είναι για γκρέμισμα όπως προκύπτει από τα όσα έγιναν γνωστά από τους μηχανικούς. Πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα ότι θα πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε σύνταξη Μελέτης για την επισκευή του κτιρίου και στην συνέχεια να προχωρήσει στον διαγωνισμό του έργου.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης, καταλόγισε αδιαφορία στην σημερινή Δημοτική Αρχή για την λειτουργία του κολυμβητηρίου. Ο ίδιος είπε ότι επι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης που αφορούν την κατάσταση του χώρου. Σε σχέση με την χρηματοδότηση που θα χρειασθεί για τις παρεμβάσεις σημείωσε ότι με ένα ποσό της τάξης του 1 εκ. ευρώ ο χώρος μπορεί να γίνει ασφαλής, ενώ υπάρχουν και οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Σε άλλο σημείο τόνισε την αναγκαιότητα το κολυμβητήριο να διαθέτει άδεια. Η παρούσα άδεια λήγει στις 31 Αυγούστου του 2019. Είπε επίσης ότι το κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργεί μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης εφόσον διαθέτει άδεια.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020”, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να δεσμευθούν ώστε να εφαρμοσθεί ένα πλάνο και είναι θετικό το γεγονός ότι μπορούν να δοθούν λύσεις για το κολυμβητήριο. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα όσο υπάρχει άδεια λειτουργίας για το κολυμβητήριο και η διαβεβαίωση του μελετητή ότι το να μείνει ανοικτό ένα ακόμη χρόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.
Ο κ. Στέγιος Ηλιόπουλος επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί το κολυμβητήριο υπό τις συνθήκες που έθεσε ο μελετητής.
Ο κ. Γιάννης Στεφανίδης, επικεφαλής της παράταξης “Λαική Συσπείρωση”, είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την μέχρι σήμερα κατάσταση στο κολυμβητήριο και ότι στο διάστημα των χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από την κατασκευή του θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την σωστή λειτουργία του και την ασφάλεια των παιδιών.
Τελικώς, υπήρξε ομοφωνία στην απόφαση για την εκπόνηση μελέτης και στην συνέχεια για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν την επισκευή και την συντήρηση του κολυμβητηρίου, με τις επισημάνσεις που προαναφέρθηκαν. Μάλιστα για το ίδιο θέμα διεξήχθη σχετική ψηφοφορία κατά το τέλος της συνεδρίασης αργά το βράδυ.