Ώρα αποφάσεων για τον Περιφερειακό

0
2767

– Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την ανάπλαση στους πρόποδες του Κορυλόβου
– Στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη η δωρεά της Raycap

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί μεθαύριο, Τετάρτη, η έγκριση και παραλαβή μελέτης για τη διαμόρφωση της περιμετρικής δημοτικής οδού του Κορυλόβου. Το εν λόγω έργο όπως και τη χρηματοδότηση της μελέτης από την εταιρεία Raycap είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» στις 9 Απριλίου. Το έργο θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.472.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Καψημάλης, βασική πρόθεση της μελέτης αποτελεί η δημιουργία ζωτικών χώρων για τους πολίτες της Δράμας. Η πρόταση περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους πολλαπλών χρήσεων που είναι εύκολα προσβάσιμοι από όλους. Η παρέμβαση αποτελεί την αρχή ενός ευρύτερου δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων που δύναται να επεκταθεί σε όλη την πόλη και να μειώσει σημαντικά τη χρήση του αυτοκινήτου. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου, θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα της περιοχής και θα βελτιώσουν το ευρύτερο περιβάλλον. Η μελέτη διαμόρφωσης ακολουθεί τις αρχές βιώσιμου σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος που παρέχει συνθήκες υπαίθριας άνεσης.
Προτείνονται ψυχρά υλικά με υψηλή ανακλαστικότητα και υδατοπερατά δάπεδα που επιτρέπουν τη διήθηση του νερού στο υπέδαφος, συμβάλλοντας στη μείωση των πλημμυρικών φαινομένων. Η επιλογή των υλικών συμβάλει στην εξάλειψη του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και βελτιώνει τις κλιματικές συνθήκες. Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει μεσογειακά είδη, κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της Δράμας. Oι φυτεύσεις εμπλουτίζουν την υφιστάμενη βλάστηση, ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και παρουσιάζουν ποικιλία υφών και εναλλαγές κατά την διάρκεια του έτους, ώστε να διατηρούν ενδιαφέρουσα την εικόνα του χώρου.
Η προτεινόμενη διαμόρφωση αφορά τη δημιουργία χώρων κίνησης και στάσης για τους πεζούς. Πιο αναλυτικά, προτείνονται πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμος, jogging Trail, χώροι στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας και μικρότεροι χώροι στάσης σε σημεία με ενδιαφέρουσες θεάσεις προς την πόλη και το άλσος. Η υλοποίηση του προβλέπει τη μείωση του πλάτους του οδοστρώματος με την ταυτόχρονη απόδοση του χώρου αυτού στους πεζούς και στους ποδηλάτες, καθώς παρατηρείται πολλοί πεζοί να κυκλοφορούν εντός του οδοστρώματος, λόγω έλλειψης ικανού πλάτους πεζοδρομίων, που θα ικανοποιεί το πλήθος των πεζών. Στο παρών έργο προβλέπονται και όλες οι εργασίες για την αποχέτευση των ομβρίων και την παροχέτευση τους σε κατάλληλο αποδέκτη, οπότε το υποέργο αυτό έχει και χαρακτήρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μελέτης περιγράφονται παρακάτω:
Στη βόρεια πλευρά της οδού, και σε άμεση σχέση με το άλσος, προτείνεται Πεζόδρομος πλάτους 1.50μ. και Jogging Trail πλάτους 2.50μ. Στη νότια πλευρά της οδού, προτείνεται Πεζόδρομος πλάτους 1.80μ. και Ποδηλατοδρόμος πλάτους 2.50μ. Στο όριο με τον δρόμο και το φυσικό έδαφος, οι χώροι κίνησης οριοθετούνται με κράσπεδο, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει αρμός από μαύρη λαμαρίνα. Για τη δημιουργία των χώρων κίνησης, προτείνεται η μείωση του πλάτους του καταστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων σε 6.50μ., σε όλο το μήκος της οδού. Το κατάστρωμα διατηρείται στην υφιστάμενη στάθμη, ενώ οι προτεινόμενες διαμορφώσεις βρίσκονται 15εκ. πιο πάνω από τη στάθμη του δρόμου. Στα σημεία διασταύρωσης με κάθετες οδούς και στα σημεία πρόσβασης οχημάτων, δημιουργούνται ράμπες με πολύ ήπια κλίση, προκειμένου να είναι εφικτή η διέλευση οχημάτων χωρίς να διακόπτεται η κίνηση των πεζών. Η τελική επιφάνεια της ράμπας δεν διαφοροποιείται από την τελική επιφάνεια του εκάστοτε χώρου κίνησης. Σε καίρια σημεία κατά μήκος του δρόμου και σε άμεση σχέση με τους χώρους στάσης, προτείνεται η διαμόρφωση λωρίδων μείωσης της ταχύτητας από γκρι κυβόλιθο Καβάλας. Η περιοχή της περιμετρικής οδού Κορυλόβου χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως περιπατητική διαδρομή από τους δημότες της πόλης της Δράμας.
Ο αρχικός σχεδιασμός της, υλοποιήθηκε για τη λειτουργία της οδού ως περιφερειακής, αλλά παρέμεινε ημιτελής, καθώς δεν έδινε διέξοδο στα οχήματα να παρακάμψουν την πόλη, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει ποτέ ως περιφερειακή οδός, γεγονός που αποτυπώνεται και από τον ελάχιστο κυκλοφοριακό φόρτο της συγκεκριμένης οδού. Στην πόλη της Δράμας έχει κατασκευαστεί η νότια περιφερειακή οδός, η οποία δίνει την δυνατότητα κίνησης από όλες τις εισόδους και εξόδους της πόλης της Δράμας, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να απαιτείται η κυκλοφορία εντός αυτής. Η υφιστάμενη κατάσταση της περιμετρικής οδού Κορυλόβου, είναι υποβαθμισμένη τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά αλλά και περιβαλλοντικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ