– Οι εργαστηριακοί ιατροί του Νόμου Δράμας προχώρησαν χθες σε προειδοποιητική απεργία
– Αντιδρούν για το ύψος των ποσών που καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ
– Όλγα Βασιλείου: «Θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2022»
Ο σύνδεσμος εργαστηριακών ιατρών του Νόμου Δράμας προχώρησε χθες, Τρίτη στην προγραμματισμένη προειδοποιητική απεργία της Τρίτης 12/10. Η πρόεδρος του Συνδέσμου και πυρηνικός ιατρός και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρατέθηκε χθες, τόνισε ότι οι γιατροί των ιδιωτικών εργαστηρίων της Δράμας θέλουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους, καθώς οι αναγραφόμενες τιμές των εξετάσεων που βλέπουν οι ασφαλισμένοι στα παραπεμπτικά των εξετάσεων είναι εντελώς πλασματικές και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως είπε «το κράτος δεσμεύει άδικα και καταχρηστικά το 70% των εξόδων των ιατρικών εργαστηρίων». Πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο τινάζεται στον αέρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και οδηγούνται σε αφανισμό τα ιατρικά εργαστήρια». Και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για τον μόνο κλάδο σε πανελλαδικό επίπεδο που αντί να επιδοτείται σε καιρό πανδημίας, καλείται να επιστρέψει στο δημόσιο το 70% των δαπανών του».
«Εκπτώσεις στο θέμα της ποιότητας των εξετάσεων μας δεν κάνουμε» τόνισε η κα Βασιλείου και συνέχισε: «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς την κυβέρνηση είναι ότι αν εμείς ως ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί έχουμε οικονομικό κόστος δυστυχώς, η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος αν δεν αυξήσει τον προϋπολογισμό που αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται μέσω ΕΟΠΥΥ. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι από 1 Νοεμβρίου να βγούμε στους δρόμους, να διαμαρτυρηθούμε και να σταματήσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ μέσω των ιατρείων μας. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει έλεγχος και στη συνταγογράφηση αλλά και να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ένας εξορθολογισμός των δαπανών, από τα χρήματα που δίνονται από το Δημόσιο για την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων. Ζητήσαμε και έχουμε τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας όπως επίσης και τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου» δήλωσε η κα Βασιλείου.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Η ιατρική δεν γίνεται με “εντέλλεσθαι” αλλά και δεν ασκείται με περικοπές. Δεν μπορεί να είναι οι εργαστηριακοί γιατροί δέσμιοι σε μια κατάσταση υποκοστολογημένων εξετάσεων και χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Θα μας βρουν μπροστά τους και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να περάσει, καθώς δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα των εξετάσεών μας. Θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2022 τόσο στη Δράμα όσο και σε πολλούς ακόμα νομούς. Αυτό δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά ευθύνη του κράτους που επί εννέα ολόκληρα χρόνια μας έχει δέσμιους σε αυτή την κατάσταση και αφήνει να δημιουργούμε χρέη προς το δημόσιο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να το λάβει υπ’ όψιν του ο κ. Πλεύρης, πρώτον γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει αυτό το μέτρο αλλά αντ’ αυτού το μετέφερε μέχρι το 2025 και δεύτερον γιατί ως νομικός είχε αναλάβει υποθέσεις. Το θέμα το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η δικαιολογία του να ενημερωθεί για να μας απαντήσει πως θα λύσει το θέμα δεν ισχύει. Διαφορετικά θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει την αποχή μας από τον ΕΟΠΥΥ και την κατάργηση των συμβάσεών μας».
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι: «Εφόσον όλα τα ιατρικά εργαστήρια στην περιοχή μας συμφωνούν, ο Ιατρικός Σύλλογος τα στηρίζει απόλυτα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, πρωτοπόρος πριν από μερικά χρόνια, θεωρώντας ότι οι εργαστηριακοί γιατροί είναι επιστήμονες, αρνήθηκε την εξευτελιστική τιμή που υπήρχε στο αντίτιμο των εξετάσεων και έθεσε ως ελάχιστο όριο, το αντίτιμο των 5 ευρώ».
H κα Δέσποινα Ευαγγέλογλου, Μικροβιολόγος και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι: «Εδώ και 9 συναπτά έτη, όλοι οι εργαστηριακοί της Ελλάδας, δεν πληρωνόμαστε το σύνολο των δαπανών μας στον ΕΟΠΥΥ αλλά μας γίνονται περικοπές που φθάνουν το 70% των δαπανών μας. Το σύνολο των εργαστηριακών γιατρών της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανέχεται τη μείωση ως το 70% του συνόλου των ποσών που καταθέτει ο καθένας. Το κάθε παραπεμπτικό συγκεντρώνεται, γίνεται δαπάνη και στο τέλος πληρωνόμαστε το 70%. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε μη βιώσιμοι γατί προσπαθούμε να πληρώσουμε τα πάγια μας, τα αντιδραστήρια, το προσωπικό και τις υποχρεώσεις μας. Εκτός από αυτό, στο τέλος του έτους για το 1ο και το 2ο εξάμηνο μας έρχεται η αυτόματη επιστροφή, το claw back. Έχουμε φθάσει στα όριά μας. Η ανοχή μας έχει τελειώσει…».