Επιστρέφουν σταδιακά στα φαρμακεία της Δράμας με υψηλές τιμές
Σε επάρκεια επανέρχονται σταδιακά αυτές τις μέρες τα αντισηπτικά και τα γάντια προστασίας στα φαρμακεία της Δράμας, χωρίς το ίδιο να ισχύει για τις μάσκες. Δυστυχώς αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης διατίθενται πια σε αρκετά “τσιμπημένη” τιμή στα φαρμακεία της Δράμας.
Ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας κ. Άγγελος Δικμάνης μίλησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ σχετικά με το θέμα και δήλωσε ότι οι τιμές των αντισηπτικών που επιστρέφουν στα ράφια των φαρμακείων είναι αυξημένες κατά 200-300%. Αντισηπτικά των οποίων η τιμή ήταν 1 ευρώ και 80 λεπτά πωλούνται σήμερα σε λιανική τιμή 3 – 4,5 ευρώ χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων. Η πολύ υψηλή ζήτηση που υπήρξε στα αντισηπτικά οδήγησε, προφανώς αναπόφευκτα, σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών χονδρικής.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, ίσως αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη στιγμή για να εξετάσουμε τα αίτια των αυξήσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει όπως εξηγεί μετά το τέλος αυτής της περιόδου.
Παράλληλα όπως σημειώνει ο κ. Δικμάνης, αυτή την στιγμή στα φαρμακεία της Δράμας δεν υπάρχει έλλειψη σε σκευάσματα παρακεταμόλης όπως είναι το γνωστό “ντεπόν” ούτε και σε αντιπυρετικά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε κανονική επάρκεια. Οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν κάποια στιγμή αποκαταστάθηκαν παρά το γεγονός ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι φοβισμένος και προμηθεύεται επιπλέον φάρμακα έχοντας την αίσθηση ότι μπορεί να χρειασθούν σε ώρα ανάγκης.
Αύξηση της ζήτησης υπήρξε, όπως διευκρίνισε ο κ. Δικμάνης και για την πολυσυζητημένη χλωροκίνη, σκεύασμα που τις προηγούμενες ημέρες προτάθηκε από ειδικούς ως ενδεχόμενη λύση σε νοσοκομειακή χρήση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. “Νομίζω ότι όλοι οι συνάδερφοι, λειτούργησαν έγκαιρα και σωστά. Κράτησαν ότι αποθέματα υπήρχαν για τους χρόνια πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο. Άλλωστε πλέον υπάρχει και νομικό πλαίσιο, βάση του οποίου για να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει υπάρχει απαραίτητα ιατρική συνταγή η οποία θα πρέπει να φυλάσσεται για δυο χρόνια. Προφανώς και δεν θα δίνεται άσκοπα διότι πέραν των άλλων είναι και ένα φάρμακο που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας αντιδρούν ώριμα και έχουν καταλάβει τον κίνδυνο και από την άλλη πλευρά κάποιοι άλλοι έχουν πανικοβληθεί και ζητούν ότι έχουν ακούσει από τον γείτονα ή από οπουδήποτε. Για την ώρα πάντως όλα πάνε κατ’ ευχήν”
Παράλληλα όπως είπε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου “τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού τηρούνται από τα φαρμακεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τηρούνται από τον κόσμο που προσέρχεται στα φαρμακεία. Γενικά υπάρχει πολύ ώριμη και υπεύθυνη στάση από τους πολίτες που περιμένουν υπομονετικά στην σειρά τους και δεν δυσανασχετούν σε τυχόν καθυστερήσεις”.