Όταν η Δράμα εντυπωσιάζει

1
2545

– Εκπλήσσει και συγκινεί τους επισκέπτες η έκθεση «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της»
– 160 φωτογραφίες αρχειακού υλικού από την περίοδο 1904-1960 και σύγχρονες φωτογραφίες από την πόλη και την ύπαιθρο της Δράμας


 

Η πόλη της Δράμας και η περιοχή του νομού, παρουσιάζονται μέσα από μια εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας που άρχισε από τις 27 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό χώρο της διοργανώτριας ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, στην αναπαλαιωμένη καπναποθήκη του συγκροτήματος Αναστασιάδη, στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ τη Δράμας» από την πλευρά της ΚΥΚΛΩΨ, ο κ. Κώστας Βιδάκης εξήγησε ότι η έκθεση «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» αποτελείται από 160 φωτογραφίες και αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Στον ισόγειο χώρο παρουσιάζονται 77 φωτογραφίες αρχειακού υλικού Δραμινών συλλεκτών, πολιτιστικών συλλόγων και οικογενειών της Δράμας από την περίοδο 1904-1960 και στον όροφο παρουσιάζονται 84 σύγχρονες φωτογραφίες από την πόλη και την ύπαιθρο της Δράμας. Το φωτογραφικό αυτό υλικό αποτελεί μέρος του πανόδετου λευκώματος που είχε εκδώσει η ΚΥΚΛΩΨ ΤΟ 2018, σε επιμέλεια του προέδρου της κ. Άρη Θεοδωρίδη. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Πέμπτη έως και Κυριακή με ώρες λειτουργίας από τις 10:00 το πρωί ως τις 14:00 και από τις 18:00 το απόγευμα ως τις 20:30».
«Οι φωτογραφίες του πανόδετου λευκώματος δεν θα μπορούσαν να χωρούν στα τετραγωνικά του χώρου. Έτσι κάναμε μια επιλογή από αυτές. Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται στιγμιότυπα από το τελευταίο μέρος της οθωμανικής περιόδου, δηλαδή από το 1904 έως το 1913. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή και φωτογραφίες της δεκαετίας του ’20 από την οικονομική και κοινωνική ζωή στη Δράμα που δίνουν το πνεύμα της περιόδου που απεικονίζεται στις φωτογραφίες» επεσήμανε ο κ. Βιδάκης.
Η έκθεση ξεκίνησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου με μεγάλη προσέλευση κοινού. Αλλά το σημαντικότερο είναι η έκπληξη και ο εντυπωσιασμός που βλέπει κανείς στα πρόσωπα των επισκεπτών κατά την αποχώρησή τους. «Χαιρόμαστε πολύ που πετύχαμε να παρουσιάσουμε και να επανασυστήσουμε τη Δράμα σε ανθρώπους που την θυμούνται έτσι αλλά και σε νεώτερους ανθρώπους που μπορούν τελικά να την προσεγγίσουν μέσα από αυτό το αρχειακό φωτογραφικό υλικό” τονίζει ο κ. Βιδάκης, τονίζοντας ότι μέσα από την έκθεση γίνεται και ένα νέο κάλεσμα, που είχε γίνει και το 2019, για τη διάσωση φωτογραφικού υλικού, που μπορεί να προέρχεται και από οικογενειακές στιγμές του παρελθόντος. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα. Όποιος θέλει μπορεί να φέρει το υλικό το οποίο θα ψηφιοποιήσουμε θα καταγράψουμε και θα τεκμηριώσουμε με βάση τα στοιχεία που θα μας δοθούν» τονίσει ο κ. Βιδάκης για να διευκρινίσει: «Το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, φυσικά το ξαναπαίρνουν πίσω οι ιδιοκτήτες του».

H Δράμα μέσα από παλιές φωτογραφίες
Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ το 2019 σε μία προσπάθεια ψηφιοποίησης φωτογραφιών που κινδύνευαν από την πάροδο και την φθορά του χρόνου προχώρησε στη δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου φωτογραφικού αρχείου της Δράμας και της περιοχής της. Η ενεργή και άμεση συμμετοχή των δραμινών συνέβαλλε στη διαφύλαξη μέρους της ιστορίας που αποτυπώθηκε μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Με την ψηφιοποίηση των φωτογραφιών στόχος είναι να συγκεντρωθούν και να προστατευτούν στοιχεία για τη ζωή, τον πολιτισμό, τις μετακινήσεις πληθυσμών, την ιστορική πορεία του τόπου, την καθημερινότητα των ανθρώπων, που θα χάνονταν ή θα παρέμεναν αθέατες. Κάθε φωτογραφία θα συνοδεύεται με την άδεια του δημιουργού ή του κατόχου. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί 4200 αρνητικά και 2600 φωτογραφίες της περιόδου από το 1910 έως και το 1960.Εάν διαθέτετε φωτογραφίες (τυπωμένες σε χαρτί ή αρνητικά) αυτής της περιόδου από την Δράμα και επιθυμείτε να συμβάλλετε στην προσπάθεια της ΚΥΚΛΩΨ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της στο τηλ. 25210 27457.Οι φωτογραφίες, με την έγγραφη παραχώρηση τους, θα παρουσιάζονται στο κοινό σε εκθέσεις ή εκδόσεις, θα είναι διαθέσιμες αφιλοκερδώς σε ερευνητές, φοιτητές και μελετητές κ.ά. Σε κάθε χρήση θα αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Για την αρτιότερη τεκμηρίωση κάθε φωτογραφίας που παραχωρείται υπάρχει ειδικό έντυπο καταγραφής όσων στοιχείων έχουν διασωθεί από τη μνήμη και την προσωπική εμπειρία όπως: προέλευση, χρονολογία φωτογραφίας (περίπου), τόπος, στοιχεία ανθρώπων που απεικονίζονται, που θα συμβάλλουν σε μια πιο ολοκληρωμένη τεκμηρίωση. Οι φωτογραφίες μετά την ψηφιοποίησή τους θα επιστραφούν στους κατόχους τους, εκτός και εάν οι δεύτεροι επιθυμούν την παραχώρηση του υλικού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!