Παγκόσμια Εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Γιορτάζεται στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, από το 1996

0
2394

Της Ιωάννας Σαλωνίδου, Παιδιάτρου

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη, με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών, αποτελούν το κλειδί για την μελλοντική υγεία. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμία άλλη στερεή ή υγρή τροφή.
Το μητρικό γάλα αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες κλπ.).
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικη ζωή.
Επίσης, αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου. Η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.
Επιπλέον, το κόστος του βρεφικού γάλακτος είναι πολύ μεγάλο και το μελλοντικό οικονομικό κόστος από τις συνέπειες στην υγεία, ακόμα μεγαλύτερο.

Σύνθημα 2021: «Προστατεύουμε τον θηλασμό: Είναι ευθύνη όλων μας»
Η τριάδα των δύο ενηλίκων και ενός βρέφους στο λογότυπο της καμπάνιας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) περιβάλλεται από δύο χέρια: Το κόκκινο χέρι στην πάνω πλευρά προσφέρει προστασία ενώ το μπλε χέρι από κάτω παρέχει την υποστήριξη που απαιτείται για να προσεγγίσουμε τον θηλασμό ως ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Το κόκκινο ημικύκλιο από πάνω δηλώνει την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, κι αυτό επειδή η προστασία του θηλασμού είναι ευθύνη όλων μας. Το κόκκινο είναι το χρώμα της θεματικής ενότητας 2 της καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ 2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ), η οποία τονίζει τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και την επιβίωση, την υγεία και την ευημερία των γυναικών, των παιδιών και των εθνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!