Το 70% των κατοίκων του Κ. Νευροκοπίου βρίσκονται εκτός προγράμματος πίστωσης για την κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα ενώ είναι δικαιούχοι όπως προκύπτει από ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, την οποία κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου.
Όπως είπε η κα Κεφαλίδου μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ «Σε μια περιοχή όπως το Κάτω Νευροκόπι, όπου κατά τους χειμερινούς μήνες επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, είναι αδιανόητο το 70% των κατοίκων να έχουν μείνει εκτός του Προγράμματος. Υπενθυμίζω ότι είναι συνάνθρωποί μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει άμεσα να εγκρίνει συμπληρωματική πίστωση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όλων των κατοίκων της περιοχής μας».
Η κα Κεφαλίδου αναφέρει ότι οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο αν και δικαιούχοι του προγράμματος διάθεσης καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες σε πιο προσιτή τιμή, λόγω των δραματικών περικοπών στις πιστώσεις στο αντίστοιχο Δασαρχείο.
Συμπληρώνει δε ότι, κάθε χρόνο οι πιστώσεις που διατίθενται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέρχονται στα 600.000 ευρώ και καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Φέτος όμως, τα κονδύλια μειώθηκαν στα 390.000 ευρώ και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 70% των κατοίκων των ορεινών αυτών περιοχών να μείνουν εκτός προγράμματος. Θυμίζουμε ότι στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –δικαιούχους– ανήκουν πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, χρόνια άνεργοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Η κα Κεφαλίδου στην ερώτησή της εξηγεί ότι είναι «Άμεση η ανάγκη για την έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους -25 βαθμούς Κελσίου, καθιστούν την επίλυση του ζητήματος ακόμη πιο επιτακτική. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει κάνουν την υλοτόμηση (παραδοσιακή μέθοδος) ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη. Όσο μάλιστα πλησιάζει ο χειμώνας τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο με τη διαδικασία της υλοτόμησης να γίνεται σχεδόν αδύνατη, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Τέλος, το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου με σχετικά έγγραφά του (Α.Π. 7778/ 06.06.2019 και Α.Π. 10528/ 19.07.2019) προς τη Διεύθυνση Δασών Δράμας έχει επισημάνει το πρόβλημα και έχει αιτηθεί τη συμπληρωματική πίστωση που απαιτείται για την επίλυσή του».
Στο πλαίσιο της ερώτησης ρωτά δε τον Υπουργό:
“Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εγκριθούν οι απαραίτητες συμπληρωματικές πιστώσεις και να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων;
Ποια επιπλέον μέτρα θα λάβει το Υπουργείο σας για να εξασφαλιστούν οι ατομικές ανάγκες των κατοίκων σε καυσόξυλα και να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον;».