Ελπιδοφόρες οι προοπτικές των καλλιεργειών στη Δράμα
Με καλές προϋποθέσεις προχωρά η φετινή καλλιεργητική περίοδος για το Βαμβάκι αλλά και το Καλαμπόκι και τον Ηλίανθο στη Δράμα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα.
Οι παραγωγοί φαίνεται ότι θα έχουν φέτος μια καλή σοδειά εκτός απροόπτου πάντα, διότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως οι χαλαζοπτώσεις που ειδικά στην περιοχή του λεκανοπεδίου δημιούργησαν προβλήματα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου, σημείωσε ότι στην περίοδο που διανύουμε, οι καλλιέργειες βάμβακος στο Νομό Δράμας εμφανίζουν καλή εικόνα, τόσο από πλευράς υγείας, όσο και από πλευράς σταδίου εξέλιξης και ανάπτυξης. Ακόμη, σε πρώιμες σπορές έχει ξεκινήσει η άνθιση και προς το παρόν όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά αν δεν προκύψει κάποιο δυσμενές καιρικό φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά και εξαιτίας του διαστήματος των βροχοπτώσεων που διανύσαμε δεν θα χρειαστεί να γίνει άρδευση, ωστόσο, επειδή οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, υπάρχει το ενδεχόμενο σε περιοχές με «βαριά» εδάφη να υπάρξουν προβλήματα που όμως μπορεί να είναι και μεμονωμένα.
«Η καλλιεργητική περίοδος θα είναι καλή, τόσο για το βαμβάκι, όσο και για το Καλαμπόκι και τον Ηλίανθο» επισημαίνει ο κ. Σίμογλου για να διευκρινίσει: «Βέβαια ο Ηλίανθος έχει δεχθεί νερό από τις βροχοπτώσεις σε κρίσιμα στάδια. Αλλά νομίζω ότι μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για να πει κανείς ότι θα υπάρξει καλή εξέλιξη. Υπάρχει βέβαια και ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών φαινομένων όπως το χαλάζι, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιες περιοχές.
Ειδικότερα βέβαια για την βαμβακοκαλλιέργεια η ΔΑΟΚ Δράμας επεσήμανε ότι δεν διαπιστώνονται φυτοπροστατευτικά προβλήματα. Δεν ξεκίνησε η γενεά Ιουνίου-Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού και αναμένεται σύντομα η έναρξη πτήσης του εντόμου. Στις βαμβακοφυτείες διαπιστώθηκε η παρουσία πληθυσμών φυσικών εχθρών και στην Π.Ε. Δράμας, παρουσιάζουν γενικώς καλή εικόνα. Σε ότι αφορά τους χειρισμούς των αγροτών, η ΔΑΟΚ Δράμας επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας. Οι μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (συχνές βροχοπτώσεις) συνέβαλαν στην προώθηση οψίμισης της καλλιέργειας. Γι αυτό συστήνεται αποφυγή αρδεύσεων για ικανό χρονικό διάστημα. Επίσης οι περισσότεροι αγροί διαθέτουν ικανά επίπεδα υγρασίας και πρέπει να αποφεύγεται η περίσσεια αζωτούχου λίπανσης. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη ισόρροπης βλάστησης πρέπει να εφαρμοστεί διαφυλλική φωσφοροκαλιούχος λίπανση για την αξιοποίηση της περίσσειας αζώτου και σε πρώιμες καλλιέργειες συνιστάται η χρήση ανασχετικών βλάστησης.
Κατά την τρέχουσα περίοδο δεν απαιτείται φυτοπροστατευτική επέμβαση αφού καταγράφεται εγκατάσταση φυσικών εχθρών, η παρουσία των οποίων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού και άλλων εχθρών του βαμβακιού.
[…] […]