– Ο καθαρισμός του ρέματος Νέας Αμισού – Νέας Κρώμνης άρχισε από την Π.Ε. Δράμας πριν από δυο χρόνια, αλλά δεν είχε συνέχεια
– Θ. Σιδηρόπουλος: «Τα τμήματα των χειμάρρων ή των ρεμάτων που περνούν μέσα από τους οικισμούς, είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίζουν οι δήμοι»
Δυστυχώς, παραμένει σε κατάσταση ζούγκλας, το ρέμα που ξεκινά από τη Νέα Κρώμνη και συνεχίζει μέχρι τη Νέα Αμισό και την έξοδο της πόλης. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής της Νέας Κρώμνης και οι διερχόμενοι από τη γέφυρα που βρίσκεται στην οδό Ευξείνου Πόντου, σε μικρή απόσταση από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης των μαρμάρων Λαζαρίδη.
Από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν μέσα στο ρέμα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει σίγουρα και πρόβλημα κουνουπιών, αν και, όπως είπαν κάτοικοι της περιοχής, γίνονται ενέργειες καταπολέμησης με ψεκασμούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Βέβαια το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα κουνούπια ή την αισθητική του περιβάλλοντος στο ρέμα, αλλά κυρίως την επικινδυνότητα που υπάρχει καθώς στις όχθες του, η άγρια βλάστηση το έχει μετατρέψει σε ζούγκλα. Εδώ και αρκετά χρόνια, τουλάχιστον για μια δεκαετία, εξαιτίας της άγριας βλάστησης, τα νερά του ρέματος δεν βρίσκουν εύκολη δίοδο διαφυγής, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υπερχείλισης και πλυμμυρικών φαινομένων σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.
Πριν από δυο χρόνια περίπου (και μετά από πολλά χρόνια που ο καθαρισμός του ρέματος, βρισκόταν σε εκκρεμότητα), η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, επί θητείας τότε του κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, προχώρησε στους πρώτους καθαρισμούς του ρέματος, αρχίζοντας από την περιοχή της Νέας Αμισού και του Αρκαδικού, παρότι δεν ήταν στην αρμοδιότητά της. Το τμήμα που είχε σχεδιαστεί να καθαριστεί αρχικά, ολοκληρώθηκε, ωστόσο δεν δόθηκε και συνέχεια και για το υπόλοιπο τμήμα του ρέματος, μέχρι τη Νέα Κρώμνη.
Εδώ και αρκετά χρόνια, σε πολλά σημεία μέχρι και την περιοχή της «Τσομπάνκα» στην οδό Ευξείνου Πόντου, κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων το ρέμα γεμίζει με όμβρια ύδατα. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εξηγήσει πολλές φορές στα «Χ» ότι η άγρια βλάστηση και τα πεσμένα δέντρα μέσα στον χείμαρρο έχουν δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας σε κάποια σημεία καθώς έχει να καθαριστεί περίπου μια δεκαετία. Από την υπερβολική βλάστηση όπως λένε εμποδίζεται η ροή του νερού στον χείμαρρο ενώ εξαιτίας της ημιάγριας κατάστασης υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με τα κουνούπια κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέχεια του καθαρισμού του ρέματος, έστω και μετά από την παρέλευση μιας και πλέον δεκαετίας, θα μπορούσε να απαλλάξει την περιοχή από έναν σοβαρό κίνδυνο και θα βάλει τέλος στην δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων για το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.
Στα προβλήματα αυτά όπως και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει αναφερθεί πολλές φορές, ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Φώτης Νικολαΐδης, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής. Όπως είπε ο ίδιος χθες, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», το κομμάτι του ρέματος που καθαρίστηκε το 2020, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα, στο ύψος του Αρκαδικού. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο δήμος δεν μπαίνει στη διαδικασία να καθαρίσει το ρέμα, αν και είναι στην αρμοδιότητα του τα σημεία που περνούν από οικισμούς. Επεσήμανε ακόμη ότι: “Οι κάτοικοι που μένουν κοντά στο ρέμα, που περνά από τη Νέα Αμισό, προσεύχονται κάθε φορά που βρέχει. Μπορεί ο καθαρισμός του ρέματος γενικότερα να είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά όταν κάποιος έχει την διάθεση μπορεί να προχωρήσει στον καθαρισμό του. Σε διαδοχικές επαφές που έκανα με την Περιφέρεια ΑΜΘ, με ενημέρωσαν ότι, ο καθαρισμός των ρεμάτων που ανήκουν στην ΠΕ Δράμας σε όλο το νομό αφορά μια έκταση περίπου 600 χιλιομέτρων… Επίσης οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ενημέρωσαν όχι μόνο εμένα αλλά και τους δήμους της Δράμας, με σχετικά έγγραφα, ότι τα τμήματα των ρεμάτων ή των χειμάρρων που περνούν από οικισμούς είναι στην αρμοδιότητα τους. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είχα θέσει το θέμα του καθαρισμού του κομματιού που περνά από τη Νέα Αμισό, γιατί σε δυο περιπτώσεις παρολίγον να δημιουργηθούν προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις. Δεν διαπίστωσα από την πλευρά του δήμου, καμία διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες του, δυστυχώς. Η Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας λένε ότι τουλάχιστον το συγκεκριμένο τμήμα είναι στην ευθύνη της ΔΕΥΑΔ, όπως και γενικότερα τα κομμάτια που περνούν μέσα από τον οικισμό».
Μιλώντας στα «Χ» χθες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας κ. Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, είπε ότι τα τμήματα των χειμάρρων ή των ρεμάτων που περνούν μέσα από τους οικισμούς, είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίζουν οι δήμοι. Διευκρίνισε επίσης ότι ο καθαρισμός του ρέματος που πριν από περίπου δυο χρόνια στον Αρκαδικό, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, θα έπρεπε κανονικά να έχει γίνει από τον δήμο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι από τις υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας, υπήρξαν αιτήματα για την έγκριση έργων καθαρισμού αυτού του είδους, προς τις προϊστάμενες υπηρεσίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια έγκριση για το συγκεκριμένο έργο. Πάντως έχουν εγκριθεί έργα για καθαρισμούς άλλων χειμάρρων και ρεμάτων όπως η περίπτωση του χειμάρρου Δοξάτου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι τους πολίτες ουδόλως ενδιαφέρει το γραφειοκρατικό μέρος του προβλήματος, ή το ποια υπηρεσία θα αναλάβει να το λύσει. Στη διαδρομή του ρέματος από την περιοχή της Νέας Κρώμνης και περίπου μέχρι την Νέα Αμισσό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από τα προηγούμενα χρόνια ακόμη, υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά τα οποία, εξ αιτίας των βροχοπτώσεων, λίγο έλειψε να υπάρξουν θύματα. Η υπερχείλιση της κοίτης του ρέματος δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης που παρατηρείται από μπάζα, απορρίμματα αλλά και εξαιτίας φερτών υλικών που παρασύρονται στην διαδρομή.