– Η έκθεση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
– Τι λέει στα «Χ» ο Δραμινός καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Γιώργος Καλτσίδης που συμμετέχει με έργο του
Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι η η Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης υπό τον τίτλο «Γη Μνήμης – In Memory Land» που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από 8 Οκτωβρίου ως 8 Δεκεμβρίου του 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς (Έβρου 49, Συκιές, πάρκο «Παναγιώτη Αφαλή»), και τα εγκαίνια της, θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 (7 μ.μ.).
Στην έκθεση συμμετέχει με έργο του και ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Δράμας Δραμινός Γιώργος Καλτσίδης, ο οποίος μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ανέφερε ότι το θέμα που θα παρουσιάσει, έχει δουλευτεί με άξονα τις διηγήσεις των προγόνων του, από τα παραμύθια και τις ιστορίες του Πόντου και τραγικές αφηγήσεις καταστροφής απώλειας και πόνου. Ο ίδιος μιλώντας για την εκδήλωση αυτή προσθέτει: «To σπουδαίο για εμένα είναι ότι σε αυτή την εκδήλωση συμμετέχουν και Ιταλοί. Δηλαδή έχουμε μια ξένη ματιά σε ένα γεγονός που θεωρείται κατ’ εξοχήν ελληνική τραγωδία. «Όπως και το γεγονός ότι έχουμε μια ματιά σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες ηλικίες».
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η έκθεση, είναι βασισμένη σε ιδέα και επιμέλεια του Francesco Piazza, με τη διεύθυνση και τον γενικό συντονισμό του Βασίλη Καραμπάτσα, την ιστορική συμβολή του Νίκου Τόμπρου και τον συντονισμό της αντιπροέδρου της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΥΝΣ, και υπεύθυνης για την Πολιτιστική Γειτονιά, Ειρήνης Καγιαμπίνη.
Συνολικά 24 καλλιτέχνες, Έλληνες και Ιταλοί, αφήνουν το δικό τους εικαστικό αποτύπωμα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και βίντεο που για δυο μήνες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου Προσφύγων, ιστορική τοποθεσία δίπλα στα Βυζαντινά Τείχη που στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε περιοχή εγκατάστασης και φιλοξενίας Ελλήνων προσφύγων. Εκτός από την ανάδειξη των ιστορικών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την εικαστική – δημιουργική ματιά των καλλιτεχνών, η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει και μια ισχυρή γέφυρα γνωριμίας και της σύζευξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κοινότητα της Σικελίας και τους εκπροσώπους της, όπως επίσης και τους δημιουργούς της, που μέσα από τη δράση και τα έργα τους διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.
«Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη Ελλάδα, η έκθεση «ΓΗ ΜΝΗΜΗΣ – IN MEMORY LAND» στοχεύει στη διερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος που συνδέεται με τη στιγμή της εγκατάλειψης ενός τόπου και συνεπώς της συνολικής οντότητάς μας, φέρνοντας στο φως ένα σύνολο συναισθημάτων που συνδέονται με τη μνήμη, την οικογένεια, την προσωπική ταυτότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης Francesco Piazza.
[…] post Παρούσα η Δράμα στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «Γη Μνήμη… appeared first on Χρονικά της […]