Παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο το βιβλίο «Η δύση του ποντιακού ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη»

0
545

– Ένα βιβλίο για ένα φλογερό πατριώτη εκδότη – δημοσιογράφο της Τραπεζούντας
– Μιλούν στα «Χ» για το βιβλίο ο πρώην Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Νίκος Γεωργιάδης και ο συγγραφέας του κ. Κώστας Καπετανίδης


 

Η παρουσίαση του βιβλίου: «Η ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ από την πένα του Νίκου Καπετανίδη» του Κώστα Νικ. Καπετανίδη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στις 19:00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να παρουσιαστεί στον αναγνώστη τη πολυδιάστατη προσωπικότητα και οι εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες του Νίκου Καπετανίδη (που χαρακτηρίστηκε ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και παιδαγωγούς του Πόντου.
Ο πρώην Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Νίκος Γεωργιάδης που παρουσίασε το βιβλίο στην εκδήλωση με την συμμετοχή των κ.κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, Αναστασίας Ευθυμιάδου και Σοφίας Θεοδωρίδη, ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ότι το βιβλίο έχει γράψει ο Κώστας Καπετανίδης, ο οποίος ήταν εγγονός του αδερφού του εκδότη και δημοσιογράφου της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη. Το βιβλίο αναφέρεται, όπως είπε, στην πολυσχιδή αυτή προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη που ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα όπως αναδεικνύεται μέσα από το αρχείο της εφημερίδας που εξέδιδε. Αρχικά εξέδιδε την εφημερίδα «Σάλπιγγα» ενώ μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τραπεζούντα (από το Σεπτέμβριο του 1918 μέχρι τον Μάρτιο του 1921) εξέδιδε την εφημερίδα «Εποχή». Μια εφημερίδα, το πλεονέκτημα της οποίας ήταν ότι εκδιδόταν 3-4 φορές την εβδομάδα και μέσα από την οποία καταγραφόταν η τοπική ιστορία. «Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας ένθερμος πατριώτης, βαθειά βενιζελικός αλλά και θαυμαστής του Γκόρκι, του Τρότσκι, όπως και του Αμερικανού προέδρου Γουίλσον ο οποίος ήταν προσανατολισμένος στην αυτοδιάθεση των λαών. Από αυτόν ο Καπετανίδης περίμενε να υποστηρίξει την προσπάθεια ένωσης του Πόντου με την Ελλάδα. Βρέθηκε τελικά στα δικαστήρια της Αμάσειας όπου καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Τούρκους λόγω της πατριωτικής του στάσης».
Στην παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μετείχε και ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Κώστας Καπετανίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στα «Χ» είπε ότι: «O αδερφός του Νίκου Καπετανίδη, ο Κώστας Καπετανίδης (πατέρας του συγγραφέα του βιβλίου) κατάφερε να διασώσει όλο το αρχείο της εφημερίδας «Εποχή» της περιόδου 1918-1921 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την επιστροφή στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύτιμο αρχείο για όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό, γιατί ήταν η μόνη εφημερίδα που περιέγραφε μέρα με την ημέρα, τα τρία τελευταία καίρια χρόνια της μεγάλης κεμαλικής δίωξης και της Γενοκτονίας. Μέσα από την εφημερίδα βλέπουμε έναν Νίκο Καπετανίδη ο οποίος ήταν ένας φλογερός πατριώτης. Ήταν ένας μεγάλος διανοούμενος. Ο ίδιος ήταν λογοτέχνης που πίστευε ότι ο «υψωμός» του έθνους θα έρθει από τη νέα γενιά που θα μορφωθεί με τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Για τον λόγο αυτό έκανε φοβερό αγώνα μέσα από την εφημερίδα του να φέρει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη Δημοτική γλώσσα στην Τραπεζούντα. Σε τρία χρόνια έγραψε 44 άρθρα. Έδωσε όμως και ένα άλλο μεγάλο αγώνα. Ήταν ένας άνθρωπος υποστήριζε τον απλό φτωχό λαό και έδωσε αγώνα για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου. Είναι χαρακτηριστικό, όταν λόγω του Τοπάλ Οσμάν βρέθηκαν πάρα πολλοί πρόσφυγες στην Τραπεζούντα και προσπαθούσε ο Μητροπολίτης Χρύσανθος να τους ανακουφίσει, ο Νίκος Καπετανίδης είχε στραφεί με άρθρο του εναντίον των πλούσιων Ελλήνων γιατί δεν έδιναν μέρος του πλούτου τους για να βοηθήσουν τους Έλληνες πρόσφυγες. Ο Νίκος Καπετανίδης συνελήφθη μαζί με 300 ηγετικές φυσιογνωμίες του Πόντου όταν ο Κεμάλ αισθάνθηκε αρκετά ισχυρός. Αρχικά πήγε στην φυλακή της Τραπεχούντας και μετά στην Αμάσεια όπου πέρασε δικαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο δικαστής του απηύθυνε κατηγορία ότι αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Πόντου, ο Νίκος Καπετανίδης απάντησε ότι: «Δεν αγωνίζομαι για την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά για την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα». Ο ίδιος στην τελευταία του πνοή πάνω στην κρεμάλα, πέταξε την κουκούλα και φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!