Την βεβαιότητα ότι η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους μπορούν να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτούνται για να αθλούνται σωστά τα παιδιά της Δράμας καθώς το ζήτημα των εγκαταστάσεων παραμένει σε στασιμότητα εδώ και πέντε χρόνια, εκφράζει η υποψήφια Τοπική Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας της παράταξης Πόλη+Ζωή Χαρούλα Γρηγορίου σημειώνοντας ότι οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις σύγχρονες πόλεις χρειάζονται διαφοροποιημένες πολιτικές, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες με ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν την Δράμα στην ανάπτυξη.
Kυρία Γρηγορίου υπηρετείτε σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής από το 1991. Πιστεύετε ότι οι χώροι άθλησης στη Δράμα είναι ικανοποιητικοί;
Δυστυχώς, υπάρχει στασιμότητα στις αθλητικές υποδομές της πόλης μας. Καμία αξιόλογη προσπάθεια δεν έχει διαφανεί τα τελευταία πέντε (5) χρόνια. Δεν δόθηκε λύση στο Κολυμβητήριο. Δεν κατασκευάστηκαν οι κερκίδες στο Δημοτικό Στάδιο, αν και είχαν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2014. Γενικότερα δεν έγινε καμία ουσιαστική συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών μας υποδομών.
Προτείνουμε ένα πρόγραμμα εφικτό και υλοποιήσιμο, ενδεικτικά: την ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου, την κατασκευή Νέου Κολυμβητηρίου, την ολική ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου (Εθνικό), την αναβάθμιση όλων των αθλητικών υποδομών, την επέκταση και βέλτιστη αξιοποίηση του ποδηλατόδρομου, καθώς και την ενίσχυση των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων του Δήμου μας, ακόμη και την κατασκευή νέων σχολικών γυμναστηρίων. Ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σχολικής ζωής, υπηρετεί τον ιδιαίτερο χώρο του μαθητικού αθλητισμού και συνδέει τη σχολική Φυσική Αγωγή με τον Αθλητισμό.
Μπορούμε λοιπόν Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι και Ενώσεις να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις συνθήκες που απαιτούνται, ώστε τα παιδιά μας και φυσικά όλοι μας να συμμετέχουμε σε αθλητικές δραστηριότητες.
Έχετε σημαντική προσφορά στον χώρο του Πολιτισμού μεταξύ άλλων και ως υπεύθυνη Χορευτικών Ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας. Μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο το κεφάλαιο “Πολιτισμός” στη Δράμα;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πρωταρχικό εκφραστή της τοπικής λαϊκής παράδοσης και επομένως μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όσο και στην προβολή και προώθηση των τοπικών μας ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ώστε ο πολιτισμός μας να συμβάλει στην τοπική μας ανάπτυξη.
Με την ανάδειξη και προώθηση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου μας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Με εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου, εικαστικών, παραδοσιακής μουσικής, φωτογραφίας, λαογραφίας και Τοπικής Ιστορίας. Με την έναρξη τμήματος Σχολής Κινηματογράφου και την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο το κεφάλαιο “Πολιτισμός” στη Δράμα.
Στην μεταμνημονιακή Ελλάδα η Δράμα μας θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις σύγχρονες πόλεις χρειάζονται διαφοροποιημένες πολιτικές, χρειάζονται καινοτόμες ιδέες με ανθρώπους που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν την Δράμα στην ανάπτυξη.
Από τις θέσεις της παράταξης που ανακοινωθήκαν προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των νέων οικογενειών και της Νεολαίας. Τι ακριβώς επιδιώκετε ;
Οι στατιστικές δείχνουν ανησυχητική μείωση των γεννήσεων, εκτόξευση της μετανάστευσης σε παραγωγικές ηλικίες (brain drain), γήρανση του πληθυσμού. Ειδικά ο νομός μας έχασε στη δεκαετία 2001-2011 το 1/3 του πληθυσμού από 0-30 ετών και η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω της κρίσης. Το πρόγραμμα της παράταξης Πόλη +Ζωή περιλαμβάνει εκτός από την ανέγερση κτιριακών υποδομών όπως π.χ. την κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού σταθμού και μια σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές σε τροφεία, δημοτικά τέλη, τέλη ΔΕΥΑΔ, δίδακτρα Δημοτικού Ωδείου, προκειμένου να παρέχει στήριξη στις νέες οικογένειες.
Προβλέπει επίσης δράσεις στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και αντιμετώπισης της ανεργίας σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς (Επιμελητήριο, OEBΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Περιφέρεια κλπ) και με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε στόχο να στηρίξουμε έμπρακτα με οικονομικά και άλλα κίνητρα τη Δραμινή οικογένεια και ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους, να αποκτήσουν παιδιά.
Από τις θέσεις της παράταξης που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των ηλικιωμένων. Τι ακριβώς επιδιώκετε;
Ένα μεγάλο πρόβλημα που ήδη είναι σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια είναι η έλλειψη επαρκούς φροντίδας υγείας των ηλικιωμένων. Το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης έχει αφήσει πολλά ηλικιωμένα μοναχικά άτομα. Συνήθως την φροντίδα των παιδιών που είναι στο εξωτερικό την αναπληρώνει η γειτονιά, που ακόμα λειτουργεί στην όμορφη πόλη μας. Ένας μοντέρνος ευρωπαϊκός δήμος όπως αυτός που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τον Κυριάκο Χαρακίδη και την παράταξη Πόλη +Ζωή πρέπει να βοηθάει συστηματικά, καθημερινά και αποτελεσματικά τους ανθρώπους αυτούς, εντάσσοντας τους σε προγράμματα υγιούς και ενεργού γήρανσης, με υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες. Για μας ο ρόλος και η συμβολή των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας είναι μεγάλος. Είναι αυτοί που μας προσφέρουν μια ζωή υποστήριξη, αγάπη και σοφία. Δικαιούνται το καλύτερο και αυτό θα τους δώσουμε. Τίποτα λιγότερο.