Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου, ήταν τα ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία στην περιοχή μας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστου Μέτιου, και μετά από σύσκεψη και συνεννόηση που είχε με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους όλης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, είπε ότι δυστυχώς στη συνεδρίαση δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων, αφού συμμετείχαν μόνο 27 από τους 51, γεγονός που δημιούργησε, όπως είπε, μία δυσάρεστη εικόνα, αλλά αυτό δεν μείωσε την ουσία της συνάντησης, που δεν ήταν άλλη από την εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
«Στη συζήτηση έλαβαν τον λόγο πλήθος κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν. Στη συνέχεια, έλαβαν τον λόγο ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Βασίλης Δελησταμάτης, αλλά και όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι το επιθυμούσαν» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Το συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι στην περιοχή μας παρατηρήθηκε μια πάρα πολύ μεγάλη αδικία, η οποία έχει να κάνει με το ύψος των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υπολογιζόταν το ύψος της ενίσχυσης αυτής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, επειδή η περιφέρειά μας είναι μία παραγωγική περιφέρεια σε κρέας και γάλα, να στερείται μεγάλων ενισχύσεων συγκριτικά με άλλες περιφέρειες. Αυτό μπορεί να διορθωθεί μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων, κάτι που ούτως ή άλλως θα το αιτηθεί και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης αλλά και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίστηκε ουσιαστικά σε δύο μέρη, όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου. Το πρώτο μέρος αφορούσε τις παρεμβάσεις και τα έργα τα οποία δρομολογεί η ίδια η Περιφέρεια και τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να ενισχύσει την κτηνοτροφία με υποδομές. Το δεύτερο μέρος αφορούσε την πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου τα αιτήματα των κτηνοτρόφων να εισακουστούν και να ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η αδικία (σε βάρος των κτηνοτρόφων της περιοχής). Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει να φέρει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον Υφυπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό, προκειμένου να γίνει μία σύσκεψη με τους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου και να ακούσουν οι υπουργοί, από πρώτο χέρι, όλα αυτά τα προβλήματα.
Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση ενός ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων υπό τον συντονισμό του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη και με συμμετοχή και περιφερειακών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το ψήφισμα θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο Υπουργείο και όπου αλλού χρειαστεί, προκειμένου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συνταχθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.
Το κείμενο του ψηφίσματος τελικά καταρτίστηκε και τέθηκε σε συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα.
Αρχική Περιβάλλον Αγροτικά Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ.: Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των κτηνοτρόφων
[…] […]