Περιφερειακός Τύπος: Τέλος Εποχής ή Αναγέννηση τώρα

0
963

Της Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτή Δράμας ΚΙΝ.ΑΛ

Στην εποχή που ήδη το Facebook φαίνεται παρωχημένο, στο Instagram χτίζονται καριέρες, το TikTok κοντεύει να αντικαταστήσει τη διαδικασία της επαγγελματικής συνέντευξης, το Twitter αποτελεί την πιο άμεση πηγή ενημέρωσης, πόσο μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου; Ακόμη και του «εκσυγχρονισμένου» που διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή, έχει σελίδα στο fb, ανεβάζει tweets κ.λ.π.
Σε μια κοινωνία που σημασία έχει κυρίως η ποσότητα και η ταχύτητα μετάδοσης της είδησης και μηδαμινή η ποιότητά της, που τα γνωστά «πιο διαβασμένα» είναι ειδήσεις και «αναλύσεις» που περιορίζονται το πολύ σε 10 γραμμές, πόσος χώρος υπάρχει για τον παραδοσιακό έντυπο τύπο κυρίως της Περιφέρειας; Και όμως, έρευνες για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αποτυπώνουν μια άλλη εικόνα. Οι αναγνώστες του χαρτιού, θυμούνται πολύ περισσότερα από όσα διάβασαν από τους αντίστοιχους που ενημερώθηκαν από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Οι σταθεροί «εραστές» της έντυπης ενημέρωσης, είναι σήμερα άτομα ηλικίας από 40 και πάνω. Οι 30ρηδες, περισσότερο εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό τύπο, ενημερώνονται από τους τίτλους και στα πεταχτά, δείχνοντας ελάχιστο ενδιαφέρον για αναλύσεις και άρθρα γνώμης. Για τους ακόμη νεότερους, δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που ο μόνος αναγνώστης έντυπου τύπου είναι η ξεθωριασμένη στη μνήμη τους, εικόνα του παππού.
Ο κίνδυνος εξαφάνισης της παραδοσιακής εφημερίδας είναι ορατός, ιδιαίτερα για τα περιφερειακά φύλλα, όπου οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη σε ταμεία και εισφορές προς το κράτος. Τα αιτούμενα εργαλεία στήριξης από την Πολιτεία, που κατά καιρούς διατυπώνονται, μάλλον δεν επαρκούν, κρινόμενα είτε ως ανώφελα και ξεπερασμένα από την εποχή, είτε ως επιλογές που αφορούν «περιορισμένο κοινό». Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Δεν κινητοποιούν καμιά δράση του επίσημου κράτους.
Είναι κοινότυπο να αναλύσουμε, άλλη μια φορά, πόσο ο τύπος είναι θεμέλιο Δημοκρατίας, πόσο συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο, στην κοινωνική και πολιτική ζωή, ωθώντας τους πολίτες να συμμετέχουν και να συνειδητοποιούν τις δυνατότητες διαμόρφωσης της ζωής τους, τελικά πόσο το πολίτευμα μας και η ποιότητά του, εξαρτώνται από την απρόσκοπτη κυκλοφορία και τον πλουραλισμό του τύπου.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος. Μπορεί οι κύριες γραμμές και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από την κεντρική εξουσία και να αναπαράγονται από τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ. Σκεφτείτε, πόσο θα ασχοληθεί με την ποιότητα εκπαίδευσης στο Διδυμότειχο ή στο Παρανέστι μια αθηναϊκή εφημερίδα; Ποιον Αθηναίο αναγνώστη ενδιαφέρει η καταστροφή της πατάτας Νευροκοπίου ή ο αβάσταχτος ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας ή οι θάνατοι από την ανετοιμότητα του νοσοκομείου Δράμας;
Θα περνούσαν στα ψιλά γράμματα. Ο τοπικός τύπος δίνει βήμα ώστε η φωνή των πολιτών της ελληνικής περιφέρειας να ακούγεται και να δυναμώνει. Γι’ αυτό και ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την ποιότητα της ζωής μας. Αναδεικνύονται προβλήματα, αστοχίες, ανεπάρκειες, επιβεβαιώνονται ή στηλιτεύονται αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων που μας αφορούν, διαμορφώνεται η καθημερινότητα στον τόπο μας και σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται και κεντρικές αποφάσεις.
Αυτή η δική μας φωνή, θέλουμε να ακούγεται δυνατή και σταθερή διαμορφώνοντας κουλτούρα πραγματικής ενημέρωσης στους νεότερους, συμβάλλοντας στον αγώνα για μια καλύτερη χώρα για όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ