Η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κα Ειρήνη Χατζοπούλου μιλάει στα «Χ»: «Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι γενικότερα στη χώρα, όχι μόνο στη Δράμα»
Για τον σχεδιασμό που υπάρχει να ενισχυθούν τα οικονομικά κίνητρα, ειδικά για τους αναισθησιολόγους που θα θελήσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο τής Δράμας όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, αναφέρθηκε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κα Ειρήνη Χατζοπούλου.
Η κα Χατζοπούλου δήλωσε ότι «δυστυχώς το πρόβλημα αφορά ολόκληρη τη χώρα και είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι αλλά είναι και πολύ μικρός ο αριθμός των νέων γιατρών που επιλέγουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα».
Αναλυτικά η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει και το Νοσοκομείο Δράμας δήλωσε: «Δυστυχώς το πρόβλημα με την ειδικότητα της αναισθησιολογίας αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι γενικότερα στη χώρα, όχι μόνο στη Δράμα. Είναι μια ειδικότητα που δείχνει να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους γιατρούς. Τα τελευταία δυο χρόνια επανειλημμένα βγαίνουν προκηρύξεις μόνιμων θέσεων όμως τελικά καταλήγουν άγονες. Έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι αναισθησιολόγοι στη χώρα. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί φαίνεται ότι δεν υπάρχει και «φυτώριο» για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Είναι απειροελάχιστοι οι νέοι γιατροί που επιλέγουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι άμεσα θα υπάρξουν ελκυστικότερα οικονομικά κίνητρα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να δοθούν ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα έτσι ώστε να στηριχθεί η ειδικότητα της αναισθησιολογίας».
Σε ότι αφορά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε αναισθησιολόγους η κα Χατζοπούλου είπε ότι εάν τελικά δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τις εν εξελίξει προκηρύξεις, τότε η μοναδική επιλογή που πλέον θα υπάρχει είναι οι μετακινήσεις γιατρών. Η ίδια τόνισε ότι «Όντως υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων και κανείς δεν λέει το αντίθετο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις (και δεν αναφέρομαι στα μέσα) γίνεται μικροπολιτική από κάποιους ανθρώπους, που νομίζω ότι χάνουν κάπου και το δίκαιο του λόγου τους. Άλλο είναι να λες ότι “υπάρχει ένα πρόβλημα και να δούμε πως θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε” (και η αντιμετώπιση δεν αφορά την κάλυψη του προβλήματος αλλά τη λύση του) και άλλο να λες “δεν έχω αναισθησιολόγους και εσύ μου φέρνεις από εδώ και από εκεί”. Αυτό είναι λαϊκισμός. Είναι πολύ άδικο και ειδικά για μικρά νοσοκομεία που προσπαθούν πραγματικά να στηριχθούν με νύχια και με δόντια για να εξυπηρετήσουν τις τοπικές ανάγκες, να αποτυπώνονται κάποια πράγματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο».
Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου, μία Ιατρός Αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» εντάχθηκε στο Νοσοκομείο Δράμας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ανάλογες κινήσεις έχουν ξαναγίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας την τελευταία διετία με προσωρινές μετακινήσεις από νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι: «Όλα αυτά τα είδαμε να συμβαίνουν και ένα χρόνο πριν, αλλά επί της ουσίας σήμερα συνεχίζουμε να έχουμε τα ίδια προβλήματα» και συμπλήρωσε ότι: «Όταν η αναισθησιολόγος θα απομακρυνθεί στις 18 Οκτωβρίου, τα προβλήματα θα παραμείνουν και μάλιστα θα είναι πιο έντονα γιατί τις επόμενες ημέρες θα σταματήσει οριστικά λόγω συνταξιοδότησης η μία από τους δύο αναισθησιολόγους που διαθέτει σήμερα το Νοσοκομείο Δράμας»