Δ. Ράγιας στα «Χ»: «Καθημερινός αγώνας που τον ζούμε και εμείς στην φαρμακαποθήκη της Δράμας, με την πίεση από τα φαρμακεία»
Αισθητό τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς είναι το πρόβλημα με την έλλειψη πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων και στα φαρμακεία τής Δράμας δημιουργεί πλέον σημαντικά προβλήματα στους ασφαλισμένους που πρέπει να τα προμηθευτούν αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. Εκεί εκφράστηκε η άποψη όλων ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο ακουμπά και τη χώρα μας, σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων. Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό σε αυτά τα ζητήματα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας υπεύθυνος φαρμακοποιός της Φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Δράμας (ΣΥ.ΦΑ.), κ. Δημήτρης Ράγιας τόνισε χθες ότι ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, απλώς τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας. Τόνισε ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο και συμπλήρωσε: «Έχουμε ελλείψεις φαρμάκων που δεν τις είχαμε ξανασυναντήσει. Όχι όπως οι κλασσικές ελλείψεις που τις είχαμε αποδώσει στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες γίνονταν λόγω της διαφοράς τιμής με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πλέον βλέπουμε ελλείψεις σε πολύ κοινά φάρμακα όπως οι αντιβιώσεις, τα παιδικά σιρόπια, τα παιδικά εισπνεόμενα. Ελλείψεις δηλαδή που δεν μπορούν να αποδοθούν στο φαινόμενο των εξαγωγών. Πρόκειται κυρίως για τις συνέπειες της πανδημίας, την ίδια στιγμή που σε πολλές περιοχές της Κίνας τα προβλήματα και τα lockdown συνεχίζονται. Βέβαια η Κίνα μαζί με την Ινδία είναι ο παγκόσμιος παραγωγός πρώτων υλών, που χρειάζονται για την παρασκευή των φαρμάκων. Έτσι μετά από δυο χρόνια πανδημίας, συνεχών lockdown και διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν κορυφωθεί τώρα. Σήμερα ζούμε την “τέλεια καταιγίδα” αυτών των προβλημάτων. Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς για ένα διάστημα τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν».
Στα φαρμακεία της Δράμας, υπάρχουν οι κλασσικές ελλείψεις, τις οποίες η πολιτεία προσπάθησε να αντιμετωπίσει με την απαγόρευση των εξαγωγών για πολλά είδη φαρμάκων. Όμως πλέον υπάρχουν και οι ελλείψεις σε καθημερινά φάρμακα, τα οποία διακινούνται ευρέως και ούτως ή άλλως δεν εξάγονται. Οι ελλείψεις σε αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα, όπως τονίζει ο κ. Ράγιας. Τα προβλήματα αυτά γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν με καθημερινό αγώνα, τόσο της φαρμακαποθήκης στη Δράμα, όσο και του χονδρεμπορίου και των φαρμακείων, τονίζει.
«Κάποιες φορές τα φαρμακεία προσπαθούν να κατευθύνουν τους ασθενείς σε εναλλακτικές λύσεις σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ελλείψεων. Είναι γενικά ένας καθημερινός αγώνας που τον ζούμε και εμείς στην φαρμακαποθήκη της Δράμας, με την πίεση από τα φαρμακεία, όπως την ζουν και τα φαρμακεία από τους πελάτες τους» λέει ο κ. Ράγιας. Οι φαρμακοποιοί, όπως εξηγεί, προσπαθούν να βρουν κάποιες λύσεις αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. «Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή λείπουν πολλά αντιπυρετικά είδη σε πολλές μορφές, όπως και σιρόπια παιδικά. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων αλλά και στην διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο από την πανδημία, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από άλλους παράγοντες που έχουν επιτείνει τα προβλήματα των ελλείψεων» σημειώνει.
Πάντως όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Υγείας, η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις. Aύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα. Eνημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας. Αλλά και την προσπάθεια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες να εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
[…] source […]